Alpinistul Alex Găvan, care împreună cu italianca Tamara Lunger se pregăteşte să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2, de 8.611 metri, relatează, într-o ”Declaraţie de dragoste, recunoştinţă şi iertare de la 5000 de metri altitudine, de pe K2”, că pe munte temperatura este de -34 de grade, iar pe vârf ajunge la -68 de grade, că vântul a bătut cu până la 80 de kilometri pe oră, iar ”atunci când inspiri, simţi cum aerul ce îţi pătrunde în plămâni doare, la propriu”.
A terminat ultramaratonul Yukon Arctic la începutul anului, iar apoi a îndemnat lumea să rămână în izolare pentru blocarea noului coronavirus. Tibi Ușeriu vine cu o nouă postare, una în care precizează următoarele: "cea mai tare cursă de anduranță posibilă rămâne aceea a propriei noastre existențe".
Italianca Tamara Lunger şi românul Alex Găvan se pregătesc să urce, fără supliment de oxigen, pe vârful K2, de 8.611 metri, al doilea cel mai înalt de pe planetă şi ultimul munte de peste 8.000 de metri care nu a fost cucerit în timpul sezonului de iarnă.
Echipa de gimnastică feminină a României s-a calificat în finală, joi, de pe primul loc al calificărilor, la Campionatul European de la Mersin (Turcia). Gimnastele tricolore vor avea prezenţe şi în toate cele patru finale pe aparate, iar în fruntea lor se află Larisa Iordache, ea urmând să concureze la toate aparatele.
Şerpaşul Ang Rita, unul dintre cei mai respectaţi ghizi montani, care a devenit renumit după ce a escaladat de zece ori vârful Everest fără oxigen suplimentar (un record), a încetat din viaţă la 72 de ani, a anunţat luni un oficial din cadrul Asociaţiei de alpinism din Nepal (NMA), citat de agenţia DPA.
După ce a petrecut 140 de zile traversând Oceanul Pacific într-o barcă cu vâsle fără să fi întâlnit o singură ființă umană, aventurierul leton Karlis Bardelis nu visează acum decât să o ia de la capăt, scrie AFP.
Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, s-a pronunţat luni în favoarea prezenţei spectatorilor în tribune, în momentul reluării competiţiilor sportive în Hexagon, informează presa franceză.
Tibi Uşeriu, alături de organizaţia din care face parte, a donat echipamente de protecție spitalelor din Suceava. El îi sfătuiește pe oameni să stea în case. „E o cursă, un maraton. Putem fi cu toții eroi”, spune Ușeriu, care a terminat anul acesta pe locul doi ultramaratonul Yukon Arctic Ultra.
Sportivul Tibi Ușeriu mai are 150 de kilometri până la finalul cursei de la Cercul Polar, după patru zile de concurs, în care au mai rămas doar patru atleți. Este în continuare pe locul doi, problemele cu stomacul persistă, iar la picior a suferit deja o degerătură.
Sportivul român Tibi Ușeriu, care participă la cursa de alergare Yukon Arctic, desfășurată în condiții extreme, de la Cercul Polar, este pe locul al doilea după patru zile de concurs. În continuare, atletul acuză probleme de sănătate.
Sportivul Tibi Ușeriu a anunțat că a parcurs într-o singură zi 100 de kilometri la Yukon Arctic, competiția de la Cercul Polar, la temperaturi sub -20 de grade, și a depășit zona unde anul trecut a fost scos din cursă din cauza degerăturilor. Atletul acuză, însă, dureri de stomac.
Sportivul Tibi Ușeriu ia startul, joi, la Yukon Arctic Ultra, o cursă de alergare în condiții extreme de la Cercul Polar, după ce anul trecut a eșuat din cauza degerăturilor. „Am venit aici la Yukon Arctic din nou. Sunt aproape de start, dar cu gândul la finiș”, scrie sportivul pe Facebook.
Alex Benchea este primul alpinist nevăzător din România care a escaladat vârful Kilimanjaro din Africa, de 5895 de metri, la finalul unei expediții începute în 10 decembrie.
Brad Gobright, în vârstă de 31 de ani a decedat în nordul Mexicului, în zona El Potrero Chico, după ce a căzut în gol 300 de m, conform
BBC. Însoțitorul sau, Aidan Jacobson, în vârstă de 26 de ani, a căzut pe o distanță mai mică, supraviețuind.
Nepalezul Nirmal Purja a revendicat marți un record mondial: ascensiunea în doar 7 luni a 14 munți de peste 8.000 de metri, o realizare care îl propulsează în rândul figurilor marcante ale alpinismului, scrie AFP.
de Digisport Digisport.ro
Maratonul Piatra Craiului 2019 a fost marcat de o tragedie! Doi concurenți, o fată și un băiat, au murit sâmbătă după ce au căzut în prăpastie. Una dintre victime este Eduard Klocek, care avea 39 de ani, și care și-a riscat propria-i viață pentru a salva fata. Cei doi au căzut în gol aproape 70 de metri...
Un monument care reprezintă o pereche de pioleți în formă de inimă va fi ridicat în Munții Făgăraș, chiar în locul unde a căzut alpinistul Torok Zsolt. Până când vremea va permite amplasarea monumentului, în 29 septembrie, va fi amplasată o placă pe care scrie „part of us”.
Sicriul cu trupul alpinistului Torok Zsolt, care a fost găsit mort în Munții Făgăraș, a fost depus în holul principal al Teatrului de Stat din Arad. Slujba de înmormântare va avea loc marți.
Reprezentanții Salvamont România au publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook, un mesaj după moartea alpinistului Torok Zsolt, pe care aceștia îl numesc „unul dintre marii alpiniști ai țării, un prieten al Salvamont”.
Alpinistul Alex Găvan a atins cel de-al şaptelea vârf de peste 8000 m, fără oxigen suplimentar, Gasherbrum 2, din Munţii Karakorum, ajungând astfel la jumătatea proiectului său de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. De asemenea, prin această ascensiune, alpinistul trage un semnal de alarmă şi dă startul unei campanii de salvare şi conservare a Aspretelui, considerat cel mai rar peşte din Europa, o specie de peşte-fosilă vie, având o vechime de peste 65 de milioane de ani.