Kristin Harila, co-deținătoare a recordului mondial pentru cucerirea cea mai rapidă a 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, s-a apărat în urma acuzelor că a trecut peste un șerpaș pe moarte pentru a finaliza ascensiunea pe K2 în Pakistan, potrivit AFP.

Kristin Harila si Tenjen SherpaFoto: Prabin Ranabhat / Zuma Press / Profimedia Images

Împreună cu ghidul său nepalez Tenjin Sherpa, norvegianca a escaladat aceste 14 vârfuri în trei luni și o zi (92 de zile), smulgând recordul mondial la 27 iulie de la alpinistul nepalez-britanic Nirmal Purja.

Dar această performanță tocmai a fost pătată de controverse. Imagini filmate cu drona împărtășite de alți alpiniști o arată pe ea și echipa ei trecând peste trupul vizibil rănit al lui Mohammad Hassan, un șerpaș dintr-o altă echipă care a murit la scurt timp după aceea, în timp ce își continua ascensiunea pe al doilea cel mai înalt vârf din lume în căutarea recordului.

În acel moment, ei se aflau pe Bottleneck K2, un culoar îngust și extrem de periculos, dominat de serpentine într-un câmp de gheață, la doar 400 m sub vârf.

„Nimeni nu-și va aminti de succesul vostru sportiv, ci doar de inumanitatea voastră„, a scris un internaut pe Instagram.

„Sângele șerpașilor este pe mâinile tale”, a adăugat altul.

Kristin Harila a fost, de asemenea, criticată pentru că și-a sărbătorit ascensiunea odată revenită în tabăra de bază de pe versant.

„Am făcut tot ce am putut pentru el / Era echipat necorespunzător”

Joi seara târziu, atleta în vârstă de 37 de ani a declarat pe Instagram că a „făcut totul pentru el (Mohammad Hassan)”, denunțând „amenințările cu moartea” pe care le-a primit de la accident.

Ea a precizat că ea și cameramanul ei Gabriel, împreună cu alte două persoane, printre care și „prietenul lui Hassan”, au petrecut „o oră și jumătate” încercând să îl ridice după căzătură. Nu se precizează unde se afla echipa șerpașului, dar mulți alpiniști erau „în spatele lor” a precizat norvegianca.

Alpinistul și-a continuat apoi drumul, urmând un avertisment de avalanșă din partea echipei sale.

Gabriel a rămas alături de Hassan, l-a asigurat ea, împărțind cu el oxigenul și apa caldă.

După încă o oră, cameramanul a decis să plece, deoarece avea nevoie de „mai mult oxigen pentru propria sa siguranță”.

Când au coborât, au constatat că Mohammad Hassan, în vârstă de 27 de ani, murise.

Dar echipa sa de patru persoane „nu era în măsură să îi coboare corpul” în siguranță, întrucât ar fi fost nevoie de cel puțin șase persoane pentru a face acest lucru, s-a apărat norvegianca, subliniind că șerpașul nu era echipat corespunzător.

Moartea lui este „cu adevărat tragică (...) și îmi pare foarte rău pentru familie”, a adăugat ea, dar „am făcut tot ce am putut, mai ales Gabriel”.

Numeroși utilizatori i-au luat apărarea lui Harila, subliniind pericolele pe care le implică o astfel de ascensiune.

Alții s-au întrebat de ce Sherpa nu a fost echipat corespunzător, iar un utilizator a denunțat inegalitatea de tratament între alpiniștii occidentali și Sherpa: „viața este ieftină pentru localnici”.