​Finlandeza Johanna Nordblad a doborât, joi la Hossa, în Finlanda, recordul mondial absolut de scufundare liberă sub gheaţă şi fără labe, cu o performanţă de 103 m, în 2 min 42 sec, într-o apă cu o temperatură de 2 grade şi o temperatură ambientală de 7 grade, informează AFP.

Johanna NordbladFoto: johannanordblad.com

Această performanţă nu a mai fost atinsă niciodată, atât la masculin, cât şi la feminin, potrivit Agerpres.

Îmbrăcată doar într-un combinezon scurt, care i-a acoperit doar pieptul şi coapsele, Johanna Nordblad a stabilit un record inedit, primul din istoria oficială a recordurilor mondiale sub gheaţă în apnee dinamică (alunecare orizontală), care se afla sub apanajul "Guinness Book".

"Este cea mai adâncă scufundare absolută sub gheaţă făcută vreodată! Iar eu am reuşit-o!", a declarat înotătoarea în vârstă de 45 de ani.

Nordbald se afla la doua tentativă de stabilire a recordului mondial la această disciplină.

Pe 14 martie 2015, la Asikkala (Finlanda), ea a devenit prima femeie care s-a scufundat ţinându-şi respiraţia la o adâncime de 50 m, în 55 de secunde.

"A fost mult mai dificil decât în 2015, când m-am antrenat enorm în fiecare zi. Aici, a fost vorba de 53 m în plus, a fost o scufundare lungă. Iar din cauza coronavirusului, toate piscinele sunt închise şi nu m-am pregăti regulat", a declarat femeia, designer de profesie, al cărei record personal era de 137 m, dar în ape calde.

Finlandeza, care a descoperit binefacerile apei reci după un grav accident de bicicletă, îşi propusese iniţial să se scufunde 82 m sub gheaţă, înainte de a ţinti la 103 m, pentru a-şi asigura un record absolut şi oficial.

Federaţia internaţională de apnee, CMAS, a preluat recent sub patrimoniul său recordurile sub gheaţă, care se aflau până acum în registrele Cărţii Recordurilor, însă fără reguli clare.

În era "Guinness", cea mai lungă distanţă parcursă sub gheaţă, în costum de baie şi fără labe, aparţinea rusoaicei Ekaterina Nekrasova, cu 102,7 m pe 6 martie 2020, îmbunătăţind recordul de 81 m stabilit în februarie de cehul David Vencl.

Marţi, rusul Alexei Molcianov a revendicat şi el un nou record, după ce s-a scufundat liber la o adâncime de 80 m, în apele îngheţate ale lacului Baikal din Siberia, cel mai adânc din lume.