​Asma Al-Thani, o membră a familiei regale qatariene, a ajuns joi în Nepal pentru a încerca o ascensiune pe Everest şi pentru a deveni prima femeie din ţara sa care urcă pe "Acoperişul Lumii" (8.848 m), o ambiţie născută din dorinţa de a elimina stereotipurile, informează agenţia EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Urc munţi pentru a-mi depăşi limitele şi sper că, atingând cele mai mari piscuri din lume, voi putea crea acea imagine tipică a exploratorului şi le voi da curaj femeilor din ţara mea să-şi depăşească limitele şi să dea curs provocărilor", a explicat Al-Thani de la Kathmandu.

Alpinista qatariană va petrece 45 de zile în Nepal şi va ajunge în ţara masivului Himalaya după o expediţie la Polul Nord şi o ascensiune pe Aconcagua (6.960 m), cel mai înalt munte din America de Sud, potrivit Agerpres.

Potrivit Departamentului de Turism din Nepal, 471 de femei au ajuns pe Everest de pe partea nepaleză de la prima ascensiune a japonezei Junko Tabei, în 1975.

În această primăvară, cu ocazia deschiderii sezonului de căţărare, Nepal a emis 72 de permise de escaladare a Everestului, un număr mult inferior faţă de cele 381 de persoane care obţinuseră preţiosul permis înainte de pandemia de coronavirus.

Străinii plătesc 11.000 de dolari pentru permisul de a urca pe cel mai înalt munte din lume, în timp ce expediţia în sine poate costa între 40.000 şi 90.000 de dolari, notează EFE.