Simona Halep poate reveni pe teren după ce suspendarea ei a fost redusă de TAS de la 4 ani la 9 luni, iar fosta lideră mondială are acum șansa de a-și îndeplini marele vis al carierei: câștigarea unei medalii olimpice.

Simona HalepFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> BREAKING Suspendarea Simonei Halep a fost redusă la doar 9 luni, anunță TAS - Fosta lideră WTA poate reveni pe teren

Pentru a ajunge la JO 2024, Simona Halep trebuie să joace în Billie Jean King Cup și să se afle în Top 400 WTA după Roland Garros

Pentru a participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris, Halep trebuie să îndeplinească anumite condiții.

În total sunt disponibile 64 de locuri: primele 56 sunt ocupate în funcție de clasamentul WTA, iar fiecare țară poate avea cel mult patru participante. Alte locuri sunt oferite finalistelor de la Jocurile Panamericane 2023, campioanei de la Jocurile Asiatice 2022 și campioanei de la Jocurile Africane 2023.

ITF oferă două locuri campioanelor de Grand Slam (sau olimpice) care nu reușesc să îndeplinească principalele criterii de calificare la JO 2024. Românca are în palmares două titluri majore: Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019.

Pentru a ajunge la Paris, Simona trebuie să reprezinte România în Billie Jean King Cup (tricolorele se vor duela în aprilie cu Ucraina) și să se afle în Top 400 WTA după Roland Garros 2024 (10 iunie).

În acest moment, pe locul 400 în ierarhia mondială se află iberica Eva Guerrero Alvarez, cu 157 de puncte. Simona ar putea aduna aceste puncte chiar și participând la competiții mai puțin importante (WTA 125 sau WTA 250).

Simona Halep, o singură participare la Jocurile Olimpice - Parisul părea departe în urmă cu trei luni

Halep a participat o singură dată la Jocurile Olimpice. În 2012 (la Londra), românca a fost învinsă în primul tur de kazaha Yaroslava Shvedova. Simona a renunțat apoi la edițiile din 2016 (Rio de Janeiro / din cauza pericolului constituit de virusul Zika) și din 2021 (Tokyo / din cauza unei accidentări).

În decembrie 2023, când încă era suspendată pentru patru ani, Simona a vorbit despre dorința ei de a participa la Jocurile Olimpice 2024. Ea a spus atunci că, indiferent de verdictul pe care îl va da Tribunalul de Arbitraj Sportiv, se va afla la Paris.

„Neapărat! Există o mică probabilitate să pot participa la Jocurile Olimpice, așa că cred în asta și voi face totul pentru asta. La 32 de ani, este și ceea ce mă ajută să continui. Dar nu dețin toate cărțile.

Oricum, orice s-ar întâmpla, voi fi acolo. În cel mai rău caz, ca spectatoare, pentru că va fi magic. Iubesc Parisul, este un oraș în care, dincolo de succesul meu sportiv, mă simt bine.

Întotdeauna mi-a plăcut să mă plimb pe acolo. Iubesc arhitectura, oamenii și energia emanată de acest oraș” - Simona Halep, în decembrie 2023, pentru Euronews.

În aceeași luni, Simona a postat două fotografii în care aparea în prim plan, iar pe fundal se putea vedea Turnul Eiffel. Imaginile erau însoțite de un mesaj prin care pareă că-și anunță revenirea pe terenul de tenis: „Gata să mă întorc acolo unde a început totul. Roland Garros Juniors 2008. Mulțumesc frumos, Paris”.

În 2008, Simona a câștigat turneul Roland Garros pentru junioare, după o finală românească în care a învins-o pe Elena Bogdan, scor 6-4, 6-7, 6-2.

>> Stere Halep spune unde se află Simona și aduce noutăți despre condiția fizică a fostei lidere WTA

>> Decizia TAS a fost primită cu entuziasm: „Simona Halep va reveni în Top 10 destul de repede”

>> Turneul la care Simona Halep ar putea reveni pe teren

>> ITIA și precizările în cazul Simonei Halep: „Respectăm dreptul jucătorului de a face apel cât și rezultatul”

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).