Simona Halep a participat preț de trei zile la audierile de la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), fosta lideră WTA încercând să-și demonstreze nevinovăția în scandalul de dopaj în care este implicată. Simona speră într-o reducere a pedepsei de 4 ani de zile și își dorește să revină pe teren.

Simona Halep, la TASFoto: Laurent Gillieron / AP / Profimedia

>> Simona Halep, prima declarație după trei zile de audieri la TAS

Simona Halep, audiată la TAS - Cele mai importante momente ale zilei de vineri, 9 februarie

16:48Simona Halep a oferit la finalul audierilor o primă declarație după ce timp de trei zile a fost prezentă în sediul TAS de la Lausanne.

„Nu pot să vă spun nimic de la audieri, dar vă pot spune că această audiere mi-a dat șansa să-mi prezint apărarea, încrederea mea e intactă, se va demonstra că nu am avut niciodată intenția de a mă dopa.

Am încredere că adevărul va ieși la suprafață. De abia aștept să revin pe teren și de abia aștept să încerc să fac tot ce pot acolo. O să vorbim când o să am posibilitatea.

Vă mulțumesc că ați stat aici atâtea zile, în frig și ploaie. Vom vorbi. Nu știu când va veni verdictul” - a declarat Simona Halep la ieșirea de la TAS, potrivit Antena 3 CNN.

16:33Audierile s-au încheiat mai devreme, este finalul celor trei zile în care Simona Halep și-a prezentat la TAS versiunea în scandalul de dopaj în care este implicată.

16:25Audierile din cea de-a treia zi de la TAS sunt programate să se încheie undeva în jurul orei 17 (ora României).

16:24Despre problemele mari din pașaportul biologic a comentat și jurnalistul Dragoș Suciu, un apropiat al familiei dublei campioane de Grand Slam. Vorbim despre cele 126 de pagini ale dosarului de dopaj al Simonei Halep.

„Au fost mari greșeli în strategia de apărare a Simonei. Este o eroare prin omisiune a Simonei. La pașaportul biologic au fost diverse tentative de manipulare a sângelui.

E de luat în seamă și concluzia finală, când s-a spus ‘probabil doping.’ E greu să vorbești despre o probabilitate și nu despre o certitudine. Patrick Mouratoglou a venit la aceste audieri din partea apărării Simonei Halep.

Noi speculăm. Ceea ce e de logica bunului simț, e clar că Simona nu s-a dus să își comande singură medicația. E o problema mai mare în ceea ce privește administrarea medicamentelor de către Academia lui Patrick Mouratoglou.

El a garantat pentru acea echipă. Candice Gohier e subiect principal. Inclusiv acest Roxadustat e aprobat de ea” - jurnalistul Dragoș Suciu, la Digisport.

15:28Matthew Futterman este specialistul în tenis al publicației New York Times, iar acesta a discutat pentru iAMsport.ro despre procesul de la TAS al Simonei Halep.

„Oricine este condamnat pentru dopaj trebuie să se descurce cu acest stigmat, etichetă, pentru restul vieții lor. Chiar dacă revin pe teren sau nu.

Așa va fi și în cazul Simonei, indiferent dacă va primi o micșorare a pedepsei. Pentru că asta nu va dovedi că nu s-a dopat, ci doar că a făcut-o fără intenție.

E cel mai important caz de dopaj din tenisul mondial, asta e clar. Poate doar acela cu Sharapova a fost la fel. Toată lumea așteaptă să afle cum se va termina această poveste. Cel puțin așa privesc eu acest lucru” - Matthew Futterman, a cărui semnătură poate fi găsită în The Athletic.

14:50Sabin Gherdan, avocat specializat în drept sportiv, a explicat la Euronews care este cea mai mare problemă pentru Simona în procesul de la TAS.

„În fața TAS, probațiunea este foarte complexă. Simonei Halep va trebui să aibă în vedere toate aspectele care au făcut parte din dispozitivul hotărârii pe care a atacat-o.

Trebuie să explice ce s-a întâmplat cu acea substanță care a ajuns în sângele ei, cât și cu privire la pașaportul biologic, aspect care, din punctul meu de vedere, este cel mai problematic” - Sabin Gherdan.

14:50Ce spune ITIA despre pașaportul biologic al Simonei Halep

În ceea ce privește neregularitățile din pașaportul biologic, ITIA a completat că instanța „nu are niciun motiv să se îndoiască de 'opinia solidă unanimă' a celor trei experți independenți că 'probabil dopajul' a fost explicația neregulilor”. Totul a fost făcut pe baza „analizei a 51 de probe de sânge de la jucătoare”.

14:00Expertul toxicolog din echipa Simonei Halep vorbește despre ceea ce se întâmplă vineri la audieri, în ultima zi a procesului de la TAS. „În a treia zi de audieri nu mai sunt prezenți experții, ci avocații sunt cei care trebuie să se dueleze” - Jean-Claude Alvarez, pentru iAMsport.ro.

13:20Jurnaliștii de la Tennis World USA vorbesc despre cei doi ași ai Simonei Halep în procesul de la TAS.

Este vorba despre Howard Jacobs, cel care i-a apărat pe Maria Sharapova și Marin Cilic în trecut tot în cazuri de dopaj, și despre Jeffrey Benz, arbitru TAS. Sursa citată precizează că Benz știe cum decurg lucrurile la tribunalul de la Lausanne și că poate fi exact ceea ce are nevoie Halep pentru a primi o reducere a suspendării de 4 ani pentru dopaj.

12:37Există și un scenariu fantezist prin care Simona Halep să poată scăpa de suspendare după audierile de la Lausanne. Acesta a fost explicat de o sursă din TAS pentru iAMsport.ro.

„Să mărturisească că a fost un act de sabotaj și că a făcut asta fără știrea sportivei sau a altei persoane. Iar apoi Mouratoglou ar trebui să demonstreze, să coroboreze probele analitice, adică cele din pașaportul biologic și cele din testul de urină, că există o suprapunere între schema lui de sabotaj, cum i-a dat substanța, prin ce metode, și cantitățile, datele, în care i-au ieșit Simonei analizele pozitive.

Însă în acest caz va avea Mouratoglou probleme cu legea”.

12:08Simona Halep a confirmat vineri că va face declarații la finalul zilei. „După ce termin, da”, a spus fosta lideră WTA, conform Antena 3.

11:35Simona Halep și Howard Jacobs (cel care conduce echipa apărării Simonei) vor face declarații la finalul audierilor. Cel mai probabil, acest lucru se va produce undeva după ora 16:30, ora României.

Reamintim că Howard L. Jacobs nu este un străin pentru sportivii români. El l-a reprezentat pe Lucian Bute în scandalul de dopaj în care a fost implicat fostul pugilist în 2016. La acel moment, Bute s-a ales cu doar 6 luni de suspendare, în loc de pedeapsa maximă de trei ani.

10:54Ilie Năstase a aruncat din nou vina pe Patrick Mouratoglou, despre care spune că și-a asumat prea târziu cele întâmplate cu Simona Halep în cazul de dopaj.

„Pentru mine, e prea târziu. Trebuia să și-o asume atunci. Când a mințit: atunci sau acum? Nu merge! Să lăsăm să se judece și vedem. Până atunci, nu am ce să spun” - Ilie Năstase, pentru PlaySport.

10:28Jurnalistul Cristian Tudor Popescu lansează un atac la adresa lui Patrick Mouratoglou, dar nu o menajează nici pe Simona, despre care spune că merită dintr-un punct de vedere ceea ce i se întâmplă în aceste momente.

„Individul a tăcut atâta timp (n.r. Mouratoglou), Simona fiind supusă unor presiuni greu de imaginat pentru noi. Ar fi trebuit să-i spună măcar acum în față: 'Am avut încredere și a fost un nemernic, care și-a bătut joc de mine!'

Plătește acum pentru modul în care a înțeles să se dea pe mâna acestui Mouratoglou și să-l protejeze. Din punctul ăsta de vedere, Simona merită ceea ce i se întâmplă” - Cristian Tudor Popescu, pentru sport.ro.

10:05Reamintim că audierile sunt programate să se încheie vineri, în jurul orei 16:30 (ora României). Rămâne de văzut dacă acest program anunțat de TAS va fi respectat sau nu.

10:00Halep a ajuns la sediul TAS de la Lausanne la ora 09:00, ora Elveției (n.r. 10:00 în România). Simona și reprezentanții ITIA s-au nimerit în același moment, dar românca a ales să iasă din parcare după ce oficialii ITIA au intrat în clădire, transmite sport.ro.

09:59Simona Halep ar putea avea de așteptat și câteva luni un verdict din partea TAS. Cel mai recent caz de o asemenea anvergură a fost cel al patinatoarei ruse Kamila Valieva, iar rezultatul a venit după patru luni.

09:57În urma audierilor, Comisia TAS va delibera şi va pregăti hotărârea arbitrală care va conţine decizia şi motivarea acesteia. Nu se știe data la care va fi pronunțată hotărârea arbitrală finală.

09:39Karolina Pliskova, fostă lideră WTA și una dintre rivalele Simonei Halep, a avut un mesaj pentru sportiva din România, prezentă în aceste momente la sediul TAS din Lausanne.

„Am văzut azi că s-a prezentat la TAS. Mereu mi-a plăcut de Simona, a fost una din fetele din circuit de care m-am apropiat cel mai mult, ne știm de când aveam 10 ani.

Ne-am întâlnit de multe ori și Simo a fost mereu fair-play, indiferent că a câștigat sau că a pierdut.

Sper ca suspendarea de patru ani să fie redusă” - Karolina Pliskova, la conferința de presă de după partida jucată în optimile de la Transylvania Open 2024, de la Cluj.

09:31La finalul audierilor de joi, Simona s-a rezumat să spună presei doar atât: „Nu pot să vorbesc. Vorbim la final”. În a doua zi de audieri, Halep a stat nouă ore în sediul de la Lausanne.

09:30Simona Halep a fost audiată pentru prima dată în cursul zilei de miercuri. Fosta lideră WTA a petrecut aproape zece ore la sediul TAS.

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona și-a epuizat zilele acestea singura cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.
  • Dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).