​Simona Halep atacă decizia ITIA de suspendare de patru ani pentru dopaj la TAS. Audierile de la Lausanne se întind până vineri, iar fosta lideră WTA speră într-o reducere a pedepsei. Simona a fost audiată miercuri, iar cele mai importante evenimente au fost LiveBlog pe HotNews.ro.

Simona Halep, la TASFoto: Laurent Gillieron / AP / Profimedia

>> Boris Becker, despre audierea Simonei Halep de la TAS: „Sunt sigur că Ion Țiriac o va ajuta”

Simona Halep, audiată la TAS - Cele mai importante momente ale zilei de miercuri, 7 februarie

22:21Audiere extrem de importantă pentru Simona Halep joi dimineață. Fizioterapeuta Candice Gohier și un alt membru din academia lui Patrick Mouratoglou vor depune mărturie în legătură cu administrarea suplimentului contaminat pe care antrenorul i l-a oferit lui Halep, precizează Euronews.

20:20„Mă îndoiesc că TAS-ul face foarte mult. În general, nu fac, pentru că au hotărât ăia care știu ce au hotărât. Simona Halep a făcut o singură greșeală. Nu a spus de la început: 'vă rog să îi luați pe oamenii care au grijă de mine, nu pe mine. De-aia îi plătesc.” - a declarat Ion Țiriac pentru sport.ro.

18:31„Simona Halep își joacă întreaga carieră la TAS săptămâna aceasta” - jurnaliștii elvețieni de la letemps.ch.

16:50Părerile sunt împărțite în ceea ce o privește pe Simona Halep și cazul de dopaj în care este implicată. Astfel, Pompiliu Popescu, fostul medic al echipei naționale de fotbal a României, este de părere că Halep trebuie să plătească pentru că a greșit și că nu poate fi vorba de vreo achitare.

„Dacă acest Tribunal din Lausanne o achită pe Simona Halep înseamnă că trebuie să fie desfiinţat tot ceea ce ţine de antidoping: WADA, Agenţia Mondială, laboratoarele. Păi, ce rost mai au dacă un sportiv depistat dopat şi suspendat pentru patru ani de către un tribunal independent e făcut nevinovat la TAS?

Adrian Mutu a procedat mai corect şi mai eficient, nu a contestat laboratoarele, a acceptat pedepsele care au fost mici şi a revenit pe teren.

El a recunoscut că a greşit. Dar asta vine din educaţia pe care Mutu a primit-o de la părinţii lui. Comportamentul pe care-l are acum Simona Halep spune ceva şi despre caracterul ei” - Pompiliu Popescu, pentru Fanatik.

16:33„Simona Halep schimbă terenul de tenis cu sala de judecată la apelul de la TAS de la Lausanne din scandalul de dopaj în care este implicată” - tennisuptodate.com.

16:17Sunt deja peste patru ore și jumătate de la momentul în care Simona Halep a intrat la audierile care au loc la sediul TAS de la Lausanne. Halep are alături de ea, printre alții, șase experți toxicologi care vor depune mărturie în aceste zile la Palatul Beaulieu.

15:49Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).

14:24Antrenor al Simonei în perioada în care sportiva a picat testul antidoping făcut pe durata US Open 2022, Patrick Mouratoglou ar urma să fie audiat în cursul zilei de joi, 8 februarie, după cum transmite Euronews.

14:08Surse din cadrul TAS prezintă pentru iAMsport.ro varianta în care cazul Simonei ar putea suferi o modificare importantă în favoarea sportivei noastre.

„Dacă Mouratoglou își asumă că i-a dat Roxadustat fără ca ea să știe, și demonstrează asta, atunci lucrurile se schimbă radical. Dar scenariul acesta e imposibil. În rest, argumentul cu 'am avut încredere' nu merge la tribunale. Merge pentru public”.

13:23În ceea ce privește neregularitățile din pașaportul biologic, ITIA a completat că instanța „nu are niciun motiv să se îndoiască de 'opinia solidă unanimă' a celor trei experți independenți că 'probabil dopajul' a fost explicația neregulilor”. Totul a fost făcut pe baza „analizei a 51 de probe de sânge de la jucătoare”.

13:20ITIA (n.r. Agenția Internaționlă pentru Integritatea Tenisului) „a admis argumentul luării unui supliment alimentar contaminat”, asa cum a invocat Simona, însă a completat că „nivelul concentrației de roxadustat găsite în eșantionul pozitiv nu putea rezulta din cantitatea ingerată de sportivă”.

13:03Howard L. Jacobs, cel care conduce echipa apărării Simonei, nu este un străin pentru sportivii români. El l-a reprezentat pe Lucian Bute în scandalul de dopaj în care a fost implicat fostul pugilist în 2016. La acel moment, Bute s-a ales cu doar 6 luni de suspendare, în loc de pedeapsa maximă de trei ani.

12:50Halep a fost suspendată 4 ani pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP): prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată în urma unui test antidoping efectuat la US Open 2022 (1) și neregularităţile din paşaportul său biologic (2).

12:44Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.

11:58Reamintim că dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută și după apelul de la TAS, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.

11:26Ilie Năstase a comentat pentru orangesport.ro despre cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep. Fostul lider ATP a precizat următoarele: „Eu cred că i-au băgat (n.r. staff-ul lui Patrick Mouratoglou) şi pe Serena Williams şi pe alţii. Dacă i-a dat Simonei, sigur le-a dat şi celorlalţi jucători cu care a lucrat. Eu aşa cred, nu cred că e Simona Halep prima care primeşte asta de la Mouratoglou”.

Simona Halep, zâmbitoare în momentul în care a ajuns la sediul TAS de la Lausanne

Sursa foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

10:57În momentul în care a ajuns la sediul TAS, Simona Halep a transmis un mesaj scurt: „Îmi cer scuze, voi vorbi după aceea. Mulțumesc", informează Euronews. Este cunoscut faptul că fosta lideră WTA nu are voie să discute cu presa, iar cel mai probabil o convorbire cu jurnaliștii va avea loc vineri, după ora 16:30 (când ar trebui să se încheie audierile de la Lausanne).

10:47„Acum nu prea pot să spun nimic. Ar putea fi interpretat greșit de către instanță și, probabil, nu va fi bine pentru Simona. Sper doar că adevărul va fi, în sfârșit, recunoscut. Va trebui să aștept din nou verdictul. Dar, dacă va exista o sancțiune, o să mă dezlănțui” - Jean-Claude Alvarez, expert apărare Simona Halep, pentru iAM Sport.

10:30Conform programului indicat de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, audierile au început. Simona Halep a ajuns la sediul TAS de la Lausanne, dar conform protocolului nu a stat de vorbă cu presa.

10:13Referindu-se la Ulrich Haas, surse din TAS vorbesc despre faptul că germanul este o alegere foarte bună pentru ITIA și mai puțin bună pentru Simona Halep.

„Alegerea lui e foarte bună pentru ITIA, mai puțin pentru Simona. E elvețian (are cetățenie), deci văzut ca neutru. Nu poate fi acuzat că e de partea cuiva. Iar, pe lângă asta, e o autoritate, ceea ce arată determinarea ITIA de a-și atinge scopul, și anume acela ca pedeapsa Simonei să fie păstrată sau chiar crescută la șase ani. Dacă simte că ceva nu e în regulă, taie în carne vie. A fost și în ciclism, acolo unde dopajul este ultraperformant” - surse TAS, citate de iAM Sport.

10:00De cealaltă parte, ITIA este reprezentată în proces de un nume cu multă experiență în dopingul din sport. Vorbim despre Ulrich Haas. Acesta a făcut parte dintr-o comisie care a anchetat dopajul din ciclism, inclusiv pe Lance Armstrong.

09:55Simona este reprezentată la TAS de o echipă de avocați condusă de Howard L. Jacobs (a mai fost alături de sportivi cu probleme de dopaj, amintim aici cazurile Maria Sharapova și Marin Cilic - ambii au primit reduceri ale suspendărilor).

Pe lângă Bogdan Stoica și Howard L. Jacobs, alături de Simona se mai afla la Lausanne și fostul patinator american Jeffrey G. Benz, cel care este chiar arbitru la TAS, transmite Euronews.

09:48Alize Cornet, fostă adversară a Simonei Halep în circuitul WTA, i-a transmis un mesaj româncei înainte de audierile de la TAS.

„Nu m-am îndoit de ea nici măcar o secundă. Îi cunosc valorile, împărtășim aceleași valori. Știu cine este ea, o muncitoare. Știu că are grijă de ceea ce mănâncă, de ceea ce ia. Aceasta este pur și simplu o greșeală, nu o greșeală din partea ei, ci o greșeală din partea laboratorului și a oamenilor care i l-au dat (n.r. suplimentul contaminat).

Cred că este foarte trist ceea ce se întâmplă. Este foarte nedrept și nu știu cum se descurcă ea cu asta. Dar Simona este foarte puternică din punct de vedere mental, așa că nu sunt surprinsă.

Dar este trist și abia aștept să se elibereze în sfârșit de asta și sper că procesul îi va oferi libertatea pe care o merită. Și eu sunt emoționată când vorbesc despre ea” - Alize Cornet, citată de treizecizero.ro.

09:42Comunicatul celor de la TAS despre audierea Simonei Halep

09:39Chestionat pe marginea apelului Simonei Halep de la TAS, avocatul Cristian Cernodolea, un foarte bun cunoscător al spețelor sportive, a comentat pentru Adevărul următoarele.

„Nu vreau să folosesc cuvinte mari sau dure, dar cred că va fi imposibil ca Halep să obțină o achitare la TAS. Dacă Simona va fi achitată, o asemenea decizie ar crea un precedent juridic foarte periculos pentru orice altă procedură de doping / antidoping pe viitor.

Oricât de puternice vor fi dovezile din tabăra Halep, în cazul în care aceste dovezi palpabile legate de varianta contaminării vor exista, ele nu o pot achita pe Simona.

Pentru că, în acest dosar, vorbim de genul de infracțiune disciplinară în care nu prea se ține cont de modalitatea în care substanța interzisă ți-a ajuns în organism.

De aceea, cred că cel mai optimist scenariu pentru Simona la TAS ar fi să obțină o reducere a suspendării de 4 ani.

Repet: având în vedere precedentul periculos pe care l-ar crea achitarea Simonei, nu cred că nicio instanță și-ar asuma o asemenea decizie” - Cristian Cernodolea.

09:32Tribunalul de Arbitraj Sportiv a precizat clar că Simona Halep nu va face nicio declarație pentru presă înainte de finalul audierii (vineri, în jurul orei 16:30).

09:32În urma audierilor de trei zile, Comisia TAS va delibera şi va pregăti hotărârea arbitrală, ea urmând să conţină decizia şi motivarea acesteia.

09:32La cererea părţilor implicate în eveniment, nu vor fi furnizate informaţii suplimentare cu privire la identitatea participanţilor: reprezentanţi, experţi şi martori.

09:31Cine o judecă pe Simona: Comisia TAS desemnată să judece această speță este formată din Annabelle Bennett (Australia - preşedinte), Jeffrey G. Benz (SUA) şi profesorul Ulrich Haas (Germania).

09:31Susţinerile orale de încheiere vor avea loc în ultima zi, adică vineri, 9 februarie 2024.

09:30Audierile ar trebui să se încheie vineri, 9 februarie, în jurul orei 15:30, adică 16:30 în România.

09:30Audierile vor începe cu pledoariile de deschidere ale părţilor, urmate de depoziţiile martorilor şi ale experţilor.

09:30Comisia TAS și părțile implicate în procedură au stabilit cum arată calendarul audierilor: totul va începe miercuri, 7 februarie 2024, de la ora 9:30 (adică ora 10:30 în România).

09:29Audierile vor avea loc cu ușile închise, iar motivul este unul cât se poate de simplu: niciuna dintre părți nu a solicitat o audiere publică.

09:29Conform TAS, părţile, martorii şi experţii vor participa la audiere atât personal, cât şi de la distanţă. Simona este prezentă personal la Lausanne.

09:28Nu este cunoscută data la care vom avea decizia forului de la Lausanne, acest lucru putând fi o chestiune de câteva zile sau de câteva luni.

09:28Audierile de la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) vor avea loc de miercuri și până vineri.

09:27Ce a spus Simona Halep într-un interviu pentru Paris Match realizat spre finalul anului 2023.

„Sunt victima unei nedreptăţi. Aştept deja de mai mult de un an. Nu am dormit bine majoritatea timpului. Sunt o persoană emotivă şi înainte de fiecare meci eram stresată şi simţeam asta în stomac.

În acest an fiecare zi a fost aşa. Visul meu este să revin, indiferent de vârstă, pentru că vreau să fiu pe teren şi să decid eu cum îmi închei cariera în tenis.

Cred că merit asta, după munca depusă toată viaţa şi sacrificiile făcute pentru tenis. Ar fi un dezastru să stau patru ani departe de tenis.

Nici măcar nu vreau să mă gândesc la asta. Sunt pregătită de luptă. Nu renunţ uşor” - Simona Halep, citată de News.ro.

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Halep va fi audiată de TAS în perioada 7-9 februarie 2024, așa cum Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunțat pe siteul său oficial.
  • Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.
  • Dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).