​​Simona Halep atacă decizia ITIA de suspendare de patru ani pentru dopaj la TAS. Audierile de la Lausanne au început miercuri și se întind până vineri, iar fosta lideră WTA speră într-o reducere a pedepsei. Cele mai importante evenimente ale zilei de joi sunt LiveBlog pe HotNews.ro.

Simona Halep, la sediul TAS de la LausanneFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

>> Simona Halep, audiată la TAS - Cele mai importante detalii din prima zi

Simona Halep, audiată la TAS - Cele mai importante momente ale zilei de joi, 8 februarie

20:37Simona Halep a părăsit sediul TAS, alături de fratele său, Nicolae și cei trei avocați care o reprezintă în jurul orei 18:35, ora Elveției. „Bună seara, vă repet că nu pot să vorbesc. Vorbim mâine.” - au fost cuvintele transmise de Simona Halep, potrivit sport.ro.

17:54Victor Voicu, expert toxicolog și farmacolog și vicepreședinte al Academiei Române, a comentat și el cazul Simonei pentru iamsport: „Ca român, mi-aș dori. Înainte să vă dau primul interviu am studiat cazul Simonei. Chiar câteva zile bune, ca să pot avea o opinie cât mai avizată. Vă spun, dacă verdictele sunt foarte diferite (n.r. – între cel de la Sport Resolutions și TAS), oamenii sunt ori șarlatani, ori incompetenți, ori nu sunt întregi la minte! În mod normal trebuie să existe o coerență.

E știința, sunt lucruri verificabile, demonstrabile, măsurabile, cuantificabile, cum vreți să spuneți. Substanțele stau în corpul nostru cât vor ele, nu cât spun unii sau alții.

Era obligatoriu să scrie de unde provine, în primul rând. Dar e ciudat. Ai un produs în mână și nu știi de unde e? Și tu îl mănânci? Și dacă nu i-au dat în judecată... iarăși ceva cu semnul întrebării.

Ok, nu știai de unde vine. Însă poți face teste, determinări. Și, eventual, faci două, trei. Și la noi, la ANAD (Agenția Națională Anti-Doping), la Geneva, la Washington. Nu te joci cu asta.

Poate fi un lot de acum, de două luni, de doi ani, contează și termenul de valabilitate. Fiecare lot poate avea problemele lui, să știți. Cu aceste lucruri trebuie să fii foarte atent. Poate intra cineva la pușcărie. Doamne ferește, poate muri cineva.

Când ajungi la acest nivel și știi să sunt cu ochii pe tine, pentru că sunt foarte mulți bani în joc, nu e doar etică, nu iei orice. Nu înghiți orice ca șobolanul! Nu-mi poți permite doar pentru că nu scrie nimic îndoielnic pe etichetă. Verifici!

Nu poți pleca de la ideea că toți sunt de bună credință. Sau că se pricep. Sau că știu de unde vine suplimentul. E un habarnism. E amatorism, e improvizație. Mai ales că Simona nu mai are 16 ani. Știi că te expui, știi că dacă pici într-o astfel de groapă te duci...”

16:58„Faptul că Academia Mouratoglou, prin Patrick Mouratoglou, şi-a asumat faptul că i-au prescris un medicament sau un supliment care, până la urmă, s-a dovedit a fi contaminat, este un pas înainte.

Nu ştiu în ce măsură judecătorii vor ţine cont de acest lucru, pentru că Simona a avut posibilitatea să declare acest supliment şi în momentul în care i-au fost preluat testul anti-doping în anul 2022 şi la prima audiere.” - a declarat Daniel Dobre, potrivit Antena 3 CNN.

15:05Cu o întârziere importantă de la izbucnirea scandalului de dopaj, Patrick Mouratoglou și-a asumat responsabilitate pentru suplimentul care a adus-o pe Simona Halep în situația de a pica un test antidoping.

Rămâne de văzut dacă antrenorul francez a susținut același discurs și în fața judecătorilor și dacă acest lucru va duce la schimbarea deciziei luate de ITIA (suspendarea de 4 ani).

Mouratoglou și-a asumat însă responsabilitatea doar pentru prima încălcare a Programului Antidoping din Tenis (TADP) de care este acuzată Simona Halep: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată în urma unui test antidoping efectuat la US Open 2022.

Fosta lideră WTA are probleme și din cauza neregularităților din pașaportul său biologic.

12:21Candice Gohier a fost întrebată de reporteri: „Candice, ce ne puteți spune? E vina dumneavoastră? Ce mesaj le transmiteți fanilor Simonei Halep?”, dar nu a oferit un răspuns.

11:30Potrivit Sport.ro, antrenorul Patrick Mouratoglou a părăsit TAS după doar 23 de minute, în timp ce fizioterapeuta Candice Gohier a plecat după mai puțin de o oră. Cei doi nu au făcut nicio declaraţie la ieşirea de la audieri.

10:10Patrick Mouratoglou și Simona Halep au ajuns la sediul TAS de la Lausanne. Potrivit Antena 3 CNN, antrenorul a primit mai multe întrebări din partea reporterilor, dar le-a ignorat: „Vă asumați toată vina? Credeți că Simona va câștiga? Aveți încredere în această instanță?”.

10:05Simona Halep ar putea aștepta câteva luni un verdict din partea TAS. Cel mai recent caz de o asemenea anvergură a fost cel al patinatoarei ruse Kamila Valieva, iar rezultatul a venit după patru luni.

09:55În urma audierii, Comisia TAS va delibera şi va pregăti hotărârea arbitrală care va conţine decizia şi motivarea acesteia. Deocamdată nu se poate da nicio indicaţie cu privire la data la care va fi pronunţată hotărârea finală.

08:50Potrivit Antena 3, Simona Halep a luat cina alături de Patrick Mouratoglou. Fostul antrenor al româncei și fizioterapeuta Candice Gohier vor depune joi mărturie. Cei doi vor fi însoțiți de reprezentanți ai Academiei Mouratoglou și vor oferi informații cu privire la administrarea suplimentului de colagen contaminat cu Roxadustat, scrie Euronews.

08:42Simona Halep a petrecut miercuri aproximativ 9 ore la Palatul Beaulieu, sediul TAS: „Nu pot să vorbesc. Vorbim la final”. La ieșire, avocatul Bogdan Stoica a oferit o scurtă reacție.

„Sigur că sunt șanse. Mereu am fost optimiști... E normal, nu e nimic ieșit din comun (ca audierile să dureze atât de mult - n.r.)” - Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, citat de Sport.ro.

08:40Imagini cu Simona Halep din prima zi de audieri de la TAS. În momentul în care a ajuns la Palatul Beaulieu, dubla câștigătoare de Grand Slam a transmis un mesaj scurt: „Îmi cer scuze, voi vorbi după aceea. Mulțumesc".

Este cunoscut faptul că fosta lideră WTA nu are voie să discute cu presa, iar cel mai probabil o convorbire cu jurnaliștii va avea loc vineri, după ora 16:30 (când ar trebui să se încheie audierile de la Lausanne).

>> Boris Becker, despre audierea Simonei Halep de la TAS: „Sunt sigur că Ion Țiriac o va ajuta”

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Halep va fi audiată de TAS în perioada 7-9 februarie 2024, așa cum Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunțat pe siteul său oficial.
  • Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.
  • Dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).