Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat vineri că Simona Halep a fost acuzată de o încălcare suplimentară a programului antidoping, legată de pașaportul său biologic.

Simona HalepFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

>> Simona Halep și-a exprimat nemulțumirea față de ITIA în cazul întârzierii judecării cazului său de dopaj

Neregularități în pașaportul sportiv biologic al Simonei Halep, anunță ITIA

În vârstă de 31 de ani, Simona Halep a fost suspendată provizoriu în luna octombrie 2022, după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat, la US Open.

Programul pentru pașapoartele biologice ale sportivilor colectează și compară datele (analizele periodice ale sângelui) pentru a identifica discrepanțe în timp, care pot sugera un posibil dopaj, scrie BBC.

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de o nouă încălcare separată a Programului Anti-Doping pentru Tenis (TADP), legată de nereguli în pașaportul său biologic al sportivului (ABP).

Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a faptului că a fost depistată pozitiv la US Open, în august anul trecut, pentru substanța interzisă Roxadustat, la US Open.

Programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Antidoping și încorporat în TADP în cadrul Codului Mondial Antidoping (WADC), este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează diverși parametri sanguini în timp, pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor antidoping (ADRV).

Acuzația suplimentară de constatare a unui rezultat advers de pașaport s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al doamnei Halep de către un grup de experți independenți în materie de ABP. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existentă privind Roxadustat din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a dnei Halep.

Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping la ITIA, a declarat: „Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate la o situație deja de profil înalt. Încă de la începutul acestui proces - și, de fapt, al oricărui alt proces la ITIA - am rămas angajați să ne comportăm cu doamna Halep într-un mod empatic, eficient și în timp util.

Apreciem, desigur, că există un mare interes mediatic pentru aceste cazuri. Ar fi nepotrivit pentru noi să comentăm detalii până la încheierea procesului, dar vom continua să ne angajăm cu tribunalul independent Sport Resolutions și cu reprezentanții doamnei Halep cât mai rapid posibil."

ITIA este partea terță delegată, în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional care guvernează sportul de tenis și semnatar al Codului. ITIA este responsabilă pentru gestionarea și administrarea antidoping în întregul tenis profesionist, în conformitate cu TADP” - a anunțat ITIA într-un comunicat oficial.

Audierea, una posibilă în data de 28 mai

În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.