​Simona Halep a primit marți vestea cea mare din partea TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv): suspendarea de 4 ani pentru dopaj a fost redusă la 9 luni. În aceste condiții, fosta lideră WTA poate reveni cu efect imediat în turneele din circuitul WTA.

Simona HalepFoto: Ibrahim Ezzat/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Reacția Simonei Halep după ce TAS a anunțat ca poate reveni pe terenul de tenis

Teoretic, Simona Halep ar putea reveni la WTA Miami - Practic, sezonul de zgură este un obiectiv de luat în seamă

Halep (32 de ani) nu a mai jucat tenis de aproape un an și jumătate, ea fiind suspendată provizoriu în data de 21 octombrie 2022.

Conform deciziei TAS, Simona Halep poate reveni imediat pe terenul de tenis, iar primul turneu la care ar putea juca (cel puțin teoretic) este Miami Open, de categorie WTA 1000, din perioada 19-31 martie.

Pentru a putea însă să participe, Simona are nevoie de un wild card, pentru că ea a dispărut între timp din clasamentul WTA după atâtea luni de absență.

Până acum, organizatorii de la Miami au anunțat ocuparea a trei wild carduri, acestea mergând la campioane de Grand Slam: Emma Răducanu, Venus Williams și Caroline Wozniacki.

Ar mai fi 5 wild carduri de completat, rămâne de văzut dacă Simona va cere unul și în ce măsură organizatorii americani îi vor oferi unul.

Miami Open 2024 va avea loc în perioada 17-31 martie 2024 pe hard, face parte din categoria „Masters 1000”, iar campionii en-titre sunt Daniil Medvedev și Petra Kvitova.

O țintă reală ar putea fi însă sezonul de zgură, cunoscut fiind faptul că Halep a avut rezultate notabile pe această suprafață de joc.

Dacă va dori să-și facă reintrarea în circuit la turnee mai mici, Simona are două variante la îndemână în următoarea perioadă, ambele pe zgură: San Luis Open (Mexic, categorie WTA 125 / 25-31 martie) și Antalya (Turcia, categorie WTA 125, / 26-31 martie).

Până la o eventuală prezență la turneul WTA 500 de la Stuttgart (15-21 aprilie), Simona mai are variantele: La Bisbal D'Emporda (Spania - zgură, WTA 125, 1-7 aprilie), Charleston (SUA - zgură, WTA 500, 1-7 aprilie) și Bogota (Columbia - zgură, WTA 250, 1-7 aprilie).

În aceeași săptămână cu Stuttgart mai există turneele de la Oieras (Portugalia - zgură, WTA 125, 15-21 aprilie) și Rouen (Franța - zgură, WTA 250, 15-21 aprilie).

De abia de la acest moment putem vorbi despre turneele cu adevărat importante din „sezonul roșu”: Madrid (WTA 1000, 23 aprilie - 5 mai), Roma (WTA 1000, 7 - 19 mai) și Roland Garros (Grand Slam, 26 mai - 9 iunie).

”Va avea nevoie de câteva luni să se pună la punct, ea poate intra oricum în competiție. Este obișnuită cu performanța, deci se va pregăti. În orice caz este o victorie extrem de importantă și mă bucur foarte mult pentru ea și familia ei care au suferit foarte mult.

Îmi aduc aminte că încă din primele interviuri pe care le-am dat, după ce ea a fost învinuită am și redat discuția cu ea în care mi-a spus: George, îți spun cu mâna pe inimă nu am nimic ilegal, nu am luat nimic.

Acum că TAS a dat un verdict extrem de favorabil, o victorie a Simonei, în condițiile în care cei de la ETA au venit și au cerut mărirea pedepsei.

Deci, este o veste extraordinară, ne bucurăm pentru Simona și o așteptăm pe terenul de joc. Nu îi va fi ușor, va avea de muncă, dar cu siguranță așa cum o știm pe Simona, ambițioasă, determinată și cu dorință de performanță va reveni și va dori să demonstreze tuturor că toată cariera ei nu este închisă și va obține performanțe deosebite.

Vina a venit din partea cuiva. De unde putea să vină? Din partea echipei care s-a ocupat direct de pregătire, de nutriție, de tot ceea ce a însemnat echipa din spatele ei” - George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, pentru Euronews.

>> ITIA și precizările în cazul Simonei Halep: „Respectăm dreptul jucătorului de a face apel cât și rezultatul”

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).