Raluca Bobeică, medic primar nefrolog la Institutul Clinic Fundeni, a vorbit despre Roxadustat, substanța interzisă la care a fost testată pozitiv Simona Halep.

Simona HalepFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Folosirea substanței roxadustat aduce „mai multe dezavantaje decât avantaje”

În urmă cu trei ani, Bobeică a participat la studii clinice privind folosirea Roxadustat în tratamentul anemiei pacienţilor cu boală renală cronică.

Specialistul spune că în general medicamentul a fost bine tolerat de cei care au participat la studiu, dar nu consideră că ar crește rezistența fizică, iar persoanele care îl folosesc ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje.

„Reacţiile adverse pe care le-am întâlnit la pacienți au fost hipertensiunea arterială, agravarea hipertensiunii sau apariția hipertensiunii la cei care nu erau hipertensivi, precum şi creșterea vâscozităţii sângelui, care s-a exprimat prin tromboze.

Nu se pune problema să nu fie aprobat la noi. La noi, medicamentele ajung cu un pic de întârziere, dar nu se pune problema să nu fie aprobat.

În viziunea mea, dacă cineva, nu Simona, l-ar folosi cu bună intenție, cred că ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje. În sensul că creşte tensiunea şi asta poate dăuna chiar şi sportului, creşte vâscozitatea sângelui şi cred că poate să apară o oboseală mai mare.

Nu ştiu care este motivul pentru care este pe lista de substanţe interzise. Poate pentru că avem mai multă hemoglobină, mai mult sânge, dacă folosim această substanţă şi probabil de asta s-a considerat că este doping.

Nu am remarcat un astfel de efect la pacienţi (n.r. creșterea rezistenței fizice). Nu este un efect foarte vizibil. L-am folosit strict medical, pentru tratamentul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică” - Raluca Bobeică pentru News.ro.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat vineri că Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a picat un test antidoping la US Open 2022.

La scurt timp după precizarea care a făcut înconjurul planetei, Simona Halep a spus: „Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă”. Mai mult, fosta lideră WTA a precizat că se simte „complet confuză și trădată”.

S-ar putea să te intereseze și: