Presa internațională tratează pe larg subiectul momentului: Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu.

Simona HalepFoto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Simona Halep poate fi suspendată până la patru ani

Conform AP, reprezentanții Federației Americane de Tenis nu au dorit să comenteze pe marginea subiectului. Același lucru și în cazul lui Patrick Mouratoglou.

Sursa citată vorbește despre supendarea pe care sportiva noastră o poate primi după ce a fost testată pozitiv la US Open 2022.

AP spune că Halep (31 de ani) riscă până la patru ani de suspendare, conform regulamentelor antidoping existente în vigoare (în cazul unui medicament precum roxadustat). „Sportivii pot obţine o reducere a suspendării, probabil până la trei ani, dacă recunosc rapid că s-au dopat şi acceptă sancţiunea.”

Gazzetta dello Sport: Șoc în lumea tenisului

„Halep suspendată pentru dopaj: A luat substanţe interzise la US Open”, scrie Gazzetta dello Sport. Jurnaliștii italieni adaugă: „Şoc în lumea tenisului. ITA (Agenția Internațională de Integritate) a confirmat că Simona Halep, 31 de ani, a fost suspendată pentru dopaj.”

L’Equipe - „Halep suspendată.”

Marca -„Simona Halep, pozitivă la testul antidoping. Substanţa găsită este Roxadustat, asimilată categoriei EPO de către Agenţia Mondială Antidoping şi care îmbunătăţeşte oxigenarea sângelui.”

The Guardian - „Simona Halep, de două ori campioană de grand slam, a picat un test andidoping la US Open.

Halep, care a câştigat Roland Garros în 2018 şi Wimbledon anul următor, este cea mai importantă jucătoare de tenis depistată pozitiv după Maria Şarapova, testată în urmă cu şase ani.”

Reuters - „Fostul lider WTA descrie suspendarea ca fiind cel mai mare şoc al vieţii ei şi neagă că ar fi luat substanţa interzisă cu bună ştiinţă”, conform News.ro.

Substanța pentru care Simona Halep a fost suspendată se numește roxadustat

Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj, iar substanța în cauză se numește roxadustat - un medicament împotriva anemiei.

Roxadustat este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.

Conform ITA (Agenția Internațională de Integritate), eșantionul a fost împărțit în două probe A și B.

Eșantionul A conținea FG-4592 (n.r. Roxadustat), iar aceasta este o substanță interzisă începând din 2022 (inclusă pe lista Agenției Mondiale Antidoping - WADA).

Simona a solicitat analizarea probei B, iar rezultatele au confirmat constatarea probei A.

În aceste condiții, Simona Halep a fost suspendată provizoriu, iar pe durata suspendării nu are voie să participe la niciun eveniment de tenis organizat de WTA și ITF.

Locul 9 în ierarhia WTA, Simona nu a mai jucat tenis după US Open, ea anunțând după o operație suferită la nasnu va mai reveni în circuitul mondial în 2022.