Știrea anului pentru Simona Halep vine dinspre Agenția Internațională de Integritate a tenisului: sportiva noastră a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv la US Open 2022. Vorbim despre roxadustat - un medicament împotriva anemiei.

Simona HalepFoto: JULIAN FINNEY / Getty images / Profimedia

Simona Halep susține că este nevinovată: Cel mai greu meci din viața mea

La scurt timp după ce fluxul agențiilor de presă „a explodat” cu informația suspendării Simonei, fosta lideră mondială a avut o primă reacție pe rețelele sociale.

Dubla campioană de Grand Slam spune că este nevinovată, că va lupta din greu pentru a dovedi acest lucru și că practic a început cel mai greu meci din viața ei.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile în care am fost educată.

Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani” - Simona Halep.

Substanța pentru care Simona Halep a fost suspendată se numește roxadustat

Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj, iar substanța în cauză se numește roxadustat - un medicament împotriva anemiei.

Roxadustat este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.

Conform ITA (Agenția Internațională de Integritate), eșantionul a fost împărțit în două probe A și B.

Eșantionul A conținea FG-4592 (n.r. Roxadustat), iar aceasta este o substanță interzisă începând din 2022 (inclusă pe lista Agenției Mondiale Antidoping - WADA).

Simona a solicitat analizarea probei B, iar rezultatele au confirmat constatarea probei A.

În aceste condiții, Simona Halep a fost suspendată provizoriu, iar pe durata suspendării nu are voie să participe la niciun eveniment de tenis organizat de WTA și ITF.

Locul 9 în ierarhia WTA, Simona nu a mai jucat tenis după US Open, ea anunțând după o operație suferită la nasnu va mai reveni în circuitul mondial în 2022.