Simona Halep traversează cel mai dificil moment al carierei, fosta lideră WTA fiind depistată pozitiv la US Open 2022 și suspendată provizoriu din circuitul mondial.

Simona HalepFoto: Vaughn Ridley / Getty images / Profimedia

Ilie Năstase, după ce Simona Halep a fost testată pozitiv și suspendată: „Poate i-a dat doctorul ceva ce nu avea voie”

La scurt timp după ce informația a făcut înconjurul lumii, Firicel Tomai (fost antrenor al Simonei în perioada 2008-2012) spune, printre altele, că speră să fie un accident și că el ar fi făcut „mai repede public lucrul ăsta ca să arăt că sunt bine intenţionat”.

„Mă uit şi încerc să mă gândesc ce s-a putut întâmpla. Sperăm că a fost un accident. Poate să fie o contaminare. Nu cred că Simona a apelat la această metodă, cred că e un accident.

Simona şi când era mai tânără tolera destul de greu chiar şi mineralele simple pe care le ia un jucător de tenis. Nu cred că Simona s-a aventurat în treaba asta.

Eu aş fi făcut mai repede public lucrul ăsta ca să arăt că sunt bine intenţionat. Probabil au aşteptat proba B.

Nu cred că Simona a apelat la aşa ceva, probabil s-o fi îngrijorat puţin. Dar cred că era bine dacă ar fi pus în discuţia publică mai devreme lucrul ăsta” - Firicel Tomai, la Digisport.

Substanța pentru care Simona Halep a fost suspendată se numește roxadustat

Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj, iar substanța în cauză se numește roxadustat - un medicament împotriva anemiei.

Roxadustat este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.

Conform ITA (Agenția Internațională de Integritate), eșantionul a fost împărțit în două probe A și B.

Eșantionul A conținea FG-4592 (n.r. Roxadustat), iar aceasta este o substanță interzisă începând din 2022 (inclusă pe lista Agenției Mondiale Antidoping - WADA).

Simona a solicitat analizarea probei B, iar rezultatele au confirmat constatarea probei A.

În aceste condiții, Simona Halep a fost suspendată provizoriu, iar pe durata suspendării nu are voie să participe la niciun eveniment de tenis organizat de WTA și ITF.

Locul 9 în ierarhia WTA, Simona nu a mai jucat tenis după US Open, ea anunțând după o operație suferită la nasnu va mai reveni în circuitul mondial în 2022.

Simona Halep susține că este nevinovată: Cel mai greu meci din viața mea

La scurt timp după ce fluxul agențiilor de presă „a explodat” cu informația suspendării Simonei, fosta lideră mondială a avut o primă reacție pe rețelele sociale.

Dubla campioană de Grand Slam spune că este nevinovată, că va lupta din greu pentru a dovedi acest lucru și că practic a început cel mai greu meci din viața ei.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile în care am fost educată.

Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani” - Simona Halep.