Sindicatul denumit Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA) a transmis, prin intermediul unui comunicat publicat pe platforma X (fostă Twitter), că victoria obţinută de Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (reducere a suspendării de la 4 ani la 9 luni) nu compensează timpul pierdut de aceasta.

Simona HalepFoto: Ibrahim Ezzat/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> PREZENTARE Indian Wells 2024 - Spectacol în „Paradisul tenisului” - Cine transmite la tv turneul californian

„După cum am indicat în principiile noastre, PTPA susţine ferm toate procesele jucătorilor, dreptul la apel şi accesul la un sistem antidoping corect şi logic.

Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de a reduce suspendarea Simonei Halep de la patru ani la 9 luni subliniază nevoia unei reforme sensibile a unui sistem nedrept, care eşuează în protejarea acestor drepturi.

Simona a avut deja 17 luni de suspendare provizorie şi pierderea clasamentului, a premiilor în bani, a reputaţiei, precum şi alte pagube ireparabile. Victoria ei la apel nu va compensa timpul pierdut”, se arată în comunicat.

Sindicatul a precizat că a lucrat împreună cu Simona şi cu echipa ei juridică pe parcursul anului trecut şi va continua să o susţină pentru revenirea în competiţii, informează Agerpres.

>> Patrick Mouratoglou, desființat după reducerea pedepsei Simonei Halep la TAS: „Și-a pierdut credibilitatea”

„Rămânem determinaţi să colaborăm cu ITIA (Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului) şi să forţăm îmbunătăţiri logice şi o responsabilitate crescută a unui proces care continuă să-şi arate defectele sale imense. Un sistem mai drept şi mai logic trebuie implementat pentru beneficiul tuturor”, a concluzionat sindicatul PTPA.

Legendara Billie Jean King a reacţionat şi ea în reţeaua de socializare amintită după vestea reducerii suspendării Simonei Halep: ”Asta este o veste grozavă. Sunt foarte fericită pentru @Simona_Halep”.

Jucătoarea franceză de tenis Alize Cornet a comentat astfel: „Singurul rezultat posibil din acest întreg scandal. Bine ai revenit, Simona”.

Conform deciziei TAS, Simona Halep poate reveni imediat pe terenul de tenis, iar primul turneu la care ar putea juca (cel puțin teoretic) este Miami Open, de categorie WTA 1000, din perioada 19-31 martie.

Pentru a putea însă să participe, Simona are nevoie de un wild card, pentru că ea a dispărut între timp din clasamentul WTA după atâtea luni de absență.

Conform deciziei de marți, suspendarea Simonei a expirat pe 6 iulie 2023, moment de la care Halep ar fi putut reveni teoretic în circuitul WTA.

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).

S-ar putea să te intereseze pe aceeași temă:

>> Reacția celor de la WTA, după anunțul revenirii Simonei Halep: „Susținem pe deplin decizia TAS”

>> Prezența la Jocurile Olimpice 2024, obiectiv realizabil pentru Simona Halep - Cum poate ajunge la Paris

>> Stere Halep spune unde se află Simona și aduce noutăți despre condiția fizică a fostei lidere WTA

>> Decizia TAS a fost primită cu entuziasm: „Simona Halep va reveni în Top 10 destul de repede”

>> Turneul la care Simona Halep ar putea reveni pe teren

>> ITIA și precizările în cazul Simonei Halep: „Respectăm dreptul jucătorului de a face apel cât și rezultatul”