Italianul Marco Bortolotti (ocupantul locului 99 ATP la dublu) a fost exonerat de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), într-un caz de dopaj care amintește de scandalul în care a fost implicată Simona Halep.

Tenis de campFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

>> Simona Halep și turneul la care ar putea participa după eliminarea de la WTA Miami: „Este invitata ideală”

Marco Bortolotti a scăpat de o sancţiune pentru dopaj involuntar

Potrivit EFE, Bortolotti a fost acuzat că a utilizat clostebol, o substanţă interzisă, după un test antidoping efectuat în luna octombrie 2023, cu ocazia turneului challenger de la Lisabona (la care a făcut echipă cu românul Alex Jecan). Jucătorul italian nu avea prescripţie medicală pentru a folosi această substanţă.

Anul acesta, pe 5 februarie, Bortolotti (fost loc 355 ATP la simplu) a acceptat prezenţa clostebolului în organismul său, dar a explicat că nu a fost în mod intenţionat şi a prezentat dovada că rezultatul s-a datorat unei contaminări involutare.

Analizele au fost efectuate într-un laborator din Canada şi s-a stabilit că nivelul de clostebol găsit în proba de urină, pe baza unor criterii ştiinţifice, a confirmat că explicaţia jucătorului era credibilă.

Marco Bortolotti nu va primi astfel nicio sancţiune în acest caz, însă a pierdut punctele şi banii câştigaţi la turneul challenger de la Lisabona, scrie Agerpres.

În cazul Simonei Halep, ITIA a dictat o suspendare de 4 ani pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP): prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată în urma unui test antidoping efectuat la US Open 2022 (1) și neregularităţile din paşaportul său biologic (2).

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Halep a fost audiată la TAS în perioada 7-9 februarie 2024. Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.