Fostul internațional Daniel Niculae este urmărit penal în dosarul materialelor pirotehnice de la Rapid. Conform unui comunicat al autorităților, președintele giuleștenilor este acuzat că a participat activ la introducerea materialelor pirotehnice pe stadion.

Daniel NiculaeFoto: Flaviu Buboi/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Informația a fost prezentată inițial de gsp.ro.

În data de 14 martie 2024, Daniel Niculae a fost ridicat de forțele de ordine și audiat într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, și distrugere.

Vorbim în principal despre materialele pirotehnice introduse în stadion de fanii Rapidului la meciul cu FCSB (câștigat cu 4-0).

Cercetat în libertate, președintele Rapidului a vorbit în urmă cu doar câteva zile despre acest subiect, el comentând sec: „O mizerie de dosar”.

Comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Tribunalul București

„În continuarea comunicatelor de presă nr. 24/VIII-3/2024 din 14.03.2024 și 25/VIII-3/2024 din 15.03.2024, precum și ca urmare a interesului public manifestat, Parchetul de pe lângă Tribunalul București aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 17.04.2024 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au extins acțiunea penală față de 2 inculpați, persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept prev. de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal și art. 41 alin. (1) Cod penal, respectiv sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept (2 acte materiale) prev. de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995, cu aplicarea art. 48 alin. 1 Cod penal și art. 35 alin. (1) Cod penal.

În fapt, în sarcina primului inculpat s-a reținut că, în data de 14.03.2024 a deținut fără drept mai multe materiale pirotehnice la adresa de reședință, după cum urmează:

  • 34 cutii inscripționate "Triplex Stroboskop 90 Sek", cat. F2, a câte 3 buc. articole pirotehnice tip stroboscop fiecare - total 102 buc.;
  • 1 buc. articol pirotehnic sub formă de cilindru, inscripționat "Enigma Fireworks" – CACTUS RAIN;
  • 31 buc. articole pirotehnice sub formă de cilindru, neinscripționate, la exterior fiind din carton de culoare maro;
  • 14 cutii a câte 10 buc. articole pirotehnice fiecare tip petarde luminoase inscripționate "Pyro Boom 2 - Flash Banger – petardă luminoasă", cat. F4 - total 140 buc.
  • 23 buc. articole pirotehnice sub formă de cilindru, culoare verde, inscripționate "Pirotecnica Manna" KL F2/NR REJ 2806-F2-001191;
  • 6 buc. articole pirotehnice tip torță, culoare albă, cu capace în laterale de culoare roșie și verde, inscripționate pe capace "FDF";
  • 14 buc. articole pirotehnice tip torță, formă cilindrică, inscripționate "Pirotecnica Manna - Torcia Manna", KL T1 NEC”.

Daniel Niculae, acuzat că l-a susținut pe Liviu Ungurean, zis „Bocciu”

În continuarea comunicatului, Parchetul a mai transmis că Daniel Niculae este acuzat că l-a susținut moral și material pe liderul galeriei rapidiste.

„În data de 27.01.2024, a sprijinit material și moral pe liderul grupării (și persoanele pe care acesta le controla din această calitate inclusiv autorii neidentificați care au folosit materialele pirotehnice în contextul organizării unui meci de fotbal), sprijinul material oferit în calitatea sa de președinte al unui club de fotbal, constând în oferirea unor sume de bani pentru achiziționarea materialelor pirotehnice, fiind și de acord ca persoanele neidentificate să folosească materialele pirotehnice, fără drept, în incinta stadionului în data de 27.01.2024 transmițând acest acord liderului grupării, oferind astfel și sprijin moral.

În data de 09.03.2024, l-a sprijinit moral pe liderul grupării (și persoanele pe care acesta le controla din această calitate inclusiv autorii neidentificați care au folosit materialele pirotehnice în contextul organizării unui meci de fotbal) sprijinul moral oferit autorilor necunoscuți în calitatea sa de președinte al unui club de fotbal constând în aceea că a fost de acord ca autorii neidentificați să folosească materiale pirotehnice la începutul unui meci de fotbal disputat în data de 09.03.2024, transmițând liderului grupării, acordul său în acest sens, după ce acesta din urmă l-a solicitat pentru ca membrii galeriei să acționeze fără a afecta relația pe care o are cu clubul de fotbal pe care îl susține, înlesnind astfel activitatea infracțională constând în deținerea, transportarea și folosirea de materiale pirotehnice, fără drept, la începutul meciului de fotbal”.

În același timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului faţă de 16 inculpaţi.