Jean-Claude Alvarez, expert care a făcut parte din echipa cu care Simona Halep s-a prezentat la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), a vorbit într-un interviu pentru L'Equipe despre cum a reușit să demonstreze că suplimentul folosit de fosta lideră WTA era contaminat cu roxadustat.

Simona HalepFoto: Christopher Katsarov / AP - The Associated Press / Profimedia

>> Suma pe care ITIA ar fi cheltuit-o pentru a dovedi vinovăția Simonei Halep în scandalul de dopaj

Aparatul folosit de experți în cazul Simonei Halep costă 600.000 de euro

Potrivit cotidianului francez, Alvarez (director al laboratorului de Toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches) a folosit un spectrometru de masă care costă 600.000 de euro pentru a demonstra că „Simona nu s-a dopat”.

„Aici, practic, ne ocupăm de toxicologie clinică (analiza părului pentru spitale) și criminalistică. Sunt expert juridic, intervenim în anumite cazuri de deces pentru a afla ce consuma victima sau în cazuri de viol în care sunt implicate droguri.

Încercăm să salvăm sportivii atunci când suntem convinși de nevinovăția lor. Principiul este simplu. Sportivul mă contactează pentru că vrea să demonstreze că a fost victima contaminării.

Tăiem părul centimetru cu centimetru, îl măcinăm, apoi extragem moleculele care ne interesează. Le trecem prin spectrometru și vedem tot ce a fost consumat. În funcție de rezultat, pot spune dacă un sportiv se dopează sau nu.

Dacă proba este negativă, cer ca toate produsele pe care sportivul le consumă să-mi fie aduse. Cu Simona am analizat totul și am descoperit substanța în pudra de colagen.

Lupta împotriva dopajului nu este eficientă. Sunt farmacolog, bineînțeles că sunt împotriva dopajului. Trebuie interzis, dar să prindem adevărații trișori și să nu mai pierdem timpul cu cei care nu se dopează. Autoritățile trebuie să recunoască existența contaminării” - Jean Claude Alvarez, într-un interviu pentru L'Equipe.

>> Simona Halep și participarea la WTA Miami - Cui mulțumește pentru deplasarea în SUA

>> Record în WTA, după ce Simona Halep și-a confirmat prezența la turneul de la Miami

>> Simona Halep, încă o veste foarte bună primită după ce i s-a permis să revină pe teren

Despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).

>> Laboratorul de Control Doping din România reacționează după ce Simona Halep a spus că aproape i-a distrus cariera