Simona Halep așteaptă verdictul Tribunalului Sportiv de la Lausanne, iar fostul său antrenor și-a asumat responsabilitatea. O jucătoare acuză însă practicile întâlnite la Academia Mouratoglou.

Patrick Mouratoglou si Simona HalepFoto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Bestimage / Profimedia

>> Ion Țiriac, noi acuzații în cazul suspendării Simonei Halep: „Proba de sânge a fost maltratată”

Sara Maria Popa dezvăluie practicile Academiei Mouratoglou, după cazul de dopaj al Simonei Halep

În vârstă de 18 ani, Sara Maria Popa (448 WTA) a trecut în copilărie pe la Academia Mouratoglou și a vorbit despre experiența sa și a celorlalți tineri, care primeau anumite substanțe încă de la o vârstă fragedă.

„Eu îmi doresc să se termine bine, ca şi fiecare persoană care o susţine. Au fost greşeli din ambele părţi. Poate trebuia să fie şi ea atentă, poate trebuiau să fie şi cei de la Mouratoglou să fie şi ei atenţi, să îi spună exact când trebuie îi înmâne, poate, acea substanţă.

Nu ştiu detaliile şi nu vreau să intru prea mult. Nu ştim dedesubturile. Există sportivi care iau acele substanţe, numai că nu sunt prinşi pentru că ştiu exact când să elimine substanţa şi ştiu exact când să le ia. Eu, de exemplu, am fost testată săptămânal şi nu am luat niciodată. Dar nu pot să bag mâna în foc pentru ceilalţi sportivi.

Suplimentele sunt diferite substanţe pe care preparatorii fizici şi medicii de la Academii le dau sportivilor. Suplimentele sunt exact pastilele de zi pe care fiecare persoană poate să le ia.

Am fost când aveam 12 ani. Am jucat la Academia Mouratoglou. Este adevărat, de la o vârstă fragedă li se dau sportivilor nişte substanţe. La juniori, nu te controlează cei de la Anti-doping.

Te lasă un pic să mai creşti, să împlineşti 17 ani şi de atunci încep controalele mai intens. Jucătorii şi părinţii trebuie să fie de acord. Li se dă o foaie şi trebuie să semneze să fie de acord să ia acea substanţă.

Prima dată am fost speriată, chiar nu ştiam ce se întâmplă (n.r. – de controalele anti-doping)” – a declarat Sara Maria Popa, pentru AS.ro.

Alte materiale despre audierea Simonei Halep de la TAS:

>> Simona Halep, enervată de jurnaliști la revenirea în țară: „E necesară toată nebunia asta, așa?”

>> Presa americană anunță când ar putea primi Simona Halep un verdict din partea TAS

>> FOTO Simona Halep, prima postare după trei zile de audieri la TAS - Mesajul lui Darren Cahill

>> Avocatul Simonei Halep, primele cuvinte după ce sportiva a fost audiată timp de trei zile la TAS

>> Simona Halep, ultima zi de audieri la TAS - „Halep va rămâne cu stigmatul dopajului toată viață”

>> Simona Halep, audiată la TAS - Cele mai importante detalii din ziua a doua de audieri

>> Simona Halep, audiată la TAS - Cele mai importante detalii din prima zi

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Halep va fi audiată de TAS în perioada 7-9 februarie 2024, așa cum Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunțat pe siteul său oficial.
  • Curtea elvețiană a precizat că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.
  • Dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).