Cazul de dopaj al Simonei Halep va fi analizat de Tribunalul de Arbitraj Sportiv între 7 și 9 februarie, iar președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, este convins că suspendarea de 4 ani primită de fosta lideră WTA va fi redusă.

Simona HalepFoto: Christopher Katsarov / AP - The Associated Press / Profimedia

>> Simona Halep, mesaj după anunțul TAS: „Mă bucur că am posibilitatea de a-mi demonstra nevinovăția”

George Cosac este sigur că Simona Halep va reveni pe teren după audierea de la TAS

Cosac este sigur că forul de la Lausanne „va face dreptate” în cazul Simonei și aceasta va reveni în circuitul WTA.

„Puţină răbdare ne mai trebuie în cazul Simonei Halep. Este bine că s-a hotărât când va avea loc procesul. Sunt convins că va avea parte de o justiţie corectă şi de asemenea sunt convins că TAS va reduce perioada de suspendare.

La cât o ştiu de înfometată de performanţă, sunt convins că va merge să joace peste tot. Nu ştiu cât va fi de afectată de toată această perioadă, depinde de ea.

Din câte ştiu eu, se pregăteşte, nu a renunţat niciodată, dar ceea ce este foarte important e că marile companii, care sunt în spatele ei, nu au renunţat la a o susţine, şi asta înseamnă că are multe atuuri” - George Cosac, președintele FRT, la Gala Tenisului Românesc.

Despre situația Simonei Halep a vorbit și Ana Bogdan (64 WTA), care speră ca aceasta să revină pe teren în 2024.

„O aştept pe Simona din nou pe teren, ea este campioana noastră şi merită să fie din nou pe teren. Sper din suflet să reuşească să revină la anul. Poate că la început, până îşi va intra în ritm, îi va fi mai greu, pentru că nu e uşor să îţi revii, însă eu cred că va fi foarte motivată să revină” - Ana Bogdan.

Reamintim că Halep a făcut apel la TAS împotriva suspendării de 4 ani pentru dopaj în data de 24 octombrie a acestui an.

Curtea elvețiană a precizat la acel moment că fosta lideră WTA a cerut ca decizia Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.

>> FOTO Simona Halep și mesajul misterios postat în așteptarea audierii de la TAS

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep:

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Halep a fost suspendată 4 ani pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP): prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată în urma unui test antidoping efectuat la US Open 2022 (1) și neregularităţile din paşaportul său biologic (2).
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.

>> Ion Țiriac nu are încredere în TAS - Înțepături la adresa Serenei Williams și a lui Patrick Mouratoglou

>> Patrick Mouratoglou, noi declarații în cazul de dopaj al Simonei Halep

>> Numele persoanei care i-a dat Simonei Halep suplimentul contaminat - ITIA motivează suspendarea de 4 ani