Simona Halep încearcă să obțină reducerea suspendării de 4 ani la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, dar Ion Țiriac spune că nu are încredere în tribunalul de la Lausanne. Omul de afaceri a vorbit și despre antrenorul Patrick Mouratoglou, care nu-și asumă responsabilitatea în cazul de dopaj al fostei lidere WTA.

Ion Tiriac si Simona HalepFoto: Juergen Hasenkopf / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> FOTO Ruptură între Simona Halep și Patrick Mouratoglou? Unde se antrenează fosta lideră WTA

Ion Țiriac nu are încredere în TAS: Nu știu cu ce speranțe merge Simona Halep acolo

Țiriac pune la îndoială integritatea TAS și a descris cazul Simonei Halep drept „o treabă care nu e curată pe undeva”.

„Nu ştiu ce face Simona, acum se duce la TAS. Dar ştie lumea ce e TAS? În 2000, proba Andreei Răducan a fost manipulată, au trimis 62 de ml şi s-au întors 100 ml.

Ce face TAS? Sparge toate regulile. Aşa că în ce lume suntem? Păi după un an de zile vine cineva şi spune că a săpat şi a mai găsit ceva, paşaportul biologic. Păi ai controlat-o de 380 de ori în 10 ani şi n-ai găsit... Şi atunci e o treabă care nu e curată pe undeva.

Acum Simona se duce la TAS, cu ce speranţe, nu ştiu. Înţeleg că s-a dus cu nişte avocaţi din Los Angeles. Nu îi cunosc, dar eu îi urez din tot sufletul numai bine” - Ion Ţiriac, citat de Agerpres.

>> OFICIAL Simona Halep a făcut apel la TAS împotriva suspendării de 4 ani

Ion Țiriac: Serena Williams a avut derogări la medicamente cât a fost antrenată de Patrick Mouratoglou

„Domnul Mouratoglou, antrenor de tenis... nu știu ce să spun. Am văzut de 2-3 ori la jucătorii săi niște chestii care parcă au căzut din cer, dar trebuia să fii acolo, pe teren, să joci, ca să-ți dai seama ce și cum. Dumnealui are o uzină acolo (n.r. în Franța), face 50-60 de tineri în fiecare an.

Restul, sportivii... Înțeleg că Serena Williams a avut derogări la medicamente nu o dată, nu de două ori, de 5 ori, de 7 ori, de 10 ori, cât a stat la dumnealui. Mă întreb din nou cum a câștigat toate trofeele de la Wimbledon.

A avut moralitatea să spună: 'Stai un pic, m-a bătut în 38 de minute, mi-a dat o palmă cum n-am luat toată viața mea, ce-ar fi să mai cer și eu una ca să fie și la mine'... Dar în ceea ce le privește pe celelalte, cum a fost?

Nu știu, nu pot să-l judec pe domnul Mouratoglou, nu știu dacă își asumă sau nu, nu l-am întrebat, nu cunosc nici relația care există sau care a existat între ei” - Ion Țiriac.

>> Fostul șef al ANAD spune cum ar fi putut evita Simona Halep toate problemele cu dopajul

Ion Țiriac: „Simona Halep, dopată? Sunteți nebuni la cap?”

„Noi românii suntem o naţie de îţi vine să plângi câteodată. Fata asta a câştigat Wimbledon pentru ţara asta. Păi dacă tu câştigi Wimbledonul eşti eroul lumii. Şi acum toţi am uitat că ea a câştigat la Wimbledon? De ce, pentru că i-a dat cineva să bea compot cu mere sau cu pere?

Uite că acum ea în sfârşit a reuşit să vină şi să spună de unde, când, cum şi cine... Pentru că la început a zis să nu se atingă nimeni de echipa ei... e, uite că se pare că din echipă i-a dat cineva ceva să bea.

Dar Simona Halep, dopată? Sunteţi nebuni la cap? La 32 de ani pentru primul tur la US Open, unde a jucat întotdeauna slab, cum să te dopezi? Deci Simona Halep este cine este, a fost numărul 1 mondial atâta timp, a câştigat Wimbledonul, a câştigat la Roland Garros...

Aşa că pentru mine rămâne o mare, mare personalitate, nu doar o sportivă. Ea e una dintre româncele care ne-a adus ceva pe masă în special când ne era foame” - Ion Ţiriac.

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep:

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Halep a fost suspendată 4 ani pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP): prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată în urma unui test antidoping efectuat la US Open 2022 (1) și neregularităţile din paşaportul său biologic (2).
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.

>> Prima reacție a firmei acuzate că i-a furnizat Simonei Halep suplimente contaminate cu Roxadustat

>> Avocatul Simonei Halep, după ce firma canadiană a negat contaminarea suplimentelor cu Roxadustat: „Habar n-aveau de unde au luat ingredientele”

>> Numele persoanei care i-a dat Simonei Halep suplimentul contaminat - ITIA motivează suspendarea de 4 ani

>> Atac al canadienilor care i-au furnizat suplimente Simonei Halep: „Nu a fost singura care a folosit acel produs”