Aflată pe locul 100 în clasamentul WTA, Anna Karolina Schmiedlova a ajuns în optimi la Roland Garros, iar sportiva din Slovacia a ieșit în evidență și prin modul în care și-a exprimat sprijinul pentru jucătoarele din Ucraina.

Anna Karolina SchmiedlovaFoto: Rob Prange / Zuma Press / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 466. Toate evenimentele de duminică, 4 iunie, sunt LiveText pe HotNews.ro.

Anna Karolina Schmiedlova, îmbrăcată în culorile Ucrainei la meciul cu rusoaica Veronika Kudermetova

Schmiedlova s-a făcut remarcată încă din prima zi de concurs de la Paris, când a învins-o în runda inaugurală pe Veronika Kudermetova (favorită 11), scor 6-3, 6-1.

Îmbrăcată de obicei într-un echipament simplu, slovaca a ales să poarte o ținută în culorile drapelului ucrainean în timpul duelului cu sportiva din Rusia. După meci, Schmiedlova a postat pe Instagram o fotografie și două inimi: una galbenă și una albastră.

Întrebată dacă totul a fost o coincidență sau un gest deliberat de susținere pentru Ucraina, Anna nu s-a grăbit inițial să răspundă, dând impresia că nu este sigură cât de multe detalii poate dezvălui.

„Hmm.... Aceasta este o întrebare dificilă. Nu fac un secret din faptul că susțin cu siguranță Ucraina. Le susțin pe sportivele ucrainene la Paris.

Câteva dintre ele sunt cele mai bune prietene ale mele din tenisul feminin. Sunt mai apropiată de ele. Încerc să le înțeleg problemele atunci când îmi spun că nu pot merge acasă.

Este o situație foarte dificilă, pentru că, personal, nu am nicio problemă cu jucătoarele de tenis din Rusia. Nu vreau să mă adâncesc în politică, dar ucrainenii pot conta pe sprijinul meu” - Anna Karolina Schmiedlova pentru sport.pl, după victoria cu Kayla Day din turul al treilea.

​Anna Karolina Schmiedlova: „Războiul este aproape de casa mea”

Când a aflat că jurnalistul care îi pune întrebări este din Polonia, Schmiedlova a devenit mai îndrăzneață. Ea a afirmat că familia ei este din Košice, oraș situat în partea de est a Slovaciei, aproape de granița cu Ucraina (la doar 300 km distanță de Lviv).

„Poate că acesta este motivul pentru care percep situația actuală un pic mai puternic decât alții. Familia mea provine din Košice. Sunt mulți ucraineni în oraș acum. Simt cum războiul este aproape de casa mea. Este o situație foarte dificilă. Sunt absolut împotriva războiului, dar înțeleg că ucrainenii trebuie să lupte.

Cu toate acestea, sunt capabilă să separ sportul de politică. De ce? Pentru că am un cămin, un loc în care să mă întorc, familia mea este în siguranță. Mulți jucători ucraineni nu se pot întoarce acasă. Ei trebuie să călătorească de la un turneu la altul fără nicio șansă de a se întoarce acasă prea curând.

Multe dintre jucătoare plâng. Le este teamă pentru familiile lor, pentru prietenii lor. Așa că nu cred că este posibil să separăm politica și sportul în cazul lor. Știu că nu sunt capabile să se concentreze doar pe tenis” - Anna Karolina Schmiedlova.

  • Anna Karolina Schmiedlova va da în optimile de la Roland Garros peste Coco Gauff (favorită 6).

>> INTERVIU - Viitorul tenisului fără Federer, Nadal și Djokovic - Plus cazul Simonei Halep: „Sacrifici pe cineva care nu mai are 15 sau 20 de ani”

Veronika Kudermetova și soțul ei provoacă: „Îl laudă pe Vladimir Putin”

Kudermetova este considerată ca fiind jucătoarea de tenis cea mai apropiată de Kremlin. Ea este singura care este sponsorizată de Tatneft (unul dintre giganții de petrol și gazde din Rusia), companie sancționată de Uniunea Europeană.

Veronika a jucat fără logoul firmei pe echipament la Roland Garros, asta după ce îl purtase la Stuttgart, Madrid sau Roma.

„Știu din diverse surse că ea are probabil cea mai anti-ucraineană atitudine dintre toate jucătoarele din tenisul feminin” - Diego Barbiani, jurnalist oktennis.it.

În comunitatea tenismenilor circulă informații despre soțul sportivei din Rusia, Sergei Demekhine, care o și antrenează.

Nikita Vlasov, antrenorul ucrainencei Lesia Tsurenko, a declarat că Demekhine „l-a lăudat pe Putin în compania altor antrenori”.

S-ar putea să te mai intereseze și:

>> Mesajul Gabrielei Ruse pentru partenera ucraineană Marta Kostyuk, aprigă contestatară a jucătoarelor din Rusia și Belarus

>> Aryna Sabalenka și motivul pentru care a refuzat să vină la conferința de presă după calificarea în optimile Roland Garros

>> Elina Svitolina și-a explicat gestul din confruntarea cu Anna Blinkova de la Roland Garros

>> VIDEO Jucătoare din Ucraina, huiduită pe Chatrier după ce a refuzat să dea mâna cu belarusa Aryna Sabalenka

>> Ucraineanca Marta Kostyuk explică de ce nu o respectă pe Aryna Sabalenka