Veronika Kudermetova este sponsorizată de Tatneft, unul dintre giganţii de petrol şi gaze din Rusia, dar a 13-a jucătoare a lumii a spus că va putea juca la Wimbledon dacă îşi va îndepărta logo-ul companiei de pe echipament, relatează BBC.

Veronika KudermetovaFoto: Laurent Lairys / Panoramic / Profimedia

Veronika Kudermetova va renunţa la însemnele companiei Tatneft în timpul Wimbledon 2023

Aflată pe locul 13 în clasamentul WTA, Kudermetova (26 ani) a stârnit reacții pe rețelele de socializare după ce a purtat logo-ul Tatneft pe piept la meciul cu Daria Kasatkina din optimile turneului de la Madrid.

Veronika a afirmat că a semnat deja declaraţia personală pe care trebuie să o depună toţi ruşii şi belaruşii care doresc să participe la orice eveniment pe iarbă din Marea Britanie. Şi a făcut acest lucru cu menţiunea că nu va purta niciun însemn Tatneft.

„Pentru moment, nu încalc nicio regulă. Pentru Wimbledon, da, ştiu că nu avem voie să purtăm insigne din ţara noastră. Sunt de acord cu asta, dar pentru moment pot purta acel logo” - Veronika Kudermetova, citată de BBC.

Uniunea Europeană a emis sancţiuni împotriva Tatneft în iunie anul trecut, îngheţând activele companiei în cadrul blocadei.

Kudermetova a detaliat și cum a avut anterior legături cu CSKA Moscova, clubul sportiv tradiţional al forţelor armate ruse.

„Când eram tânără, mă antrenam acolo. A fost clubul meu de tenis, când eram la Moscova mă antrenam acolo, dar acum nu o fac. Nu am un contract cu ei, nu am un salariu de la ei - pentru moment suntem separaţi” - Veronika Kudermetova.

Sportiva din Rusia se va duela miercuri cu americanca Jessica Pegula (favorită 3) în sferturile competiției „WTA 1000” de la Madrid.

Regulile impuse rușilor pentru a participa la Wimbledon 2023 „sunt ușor de ocolit”

All England Club (AELTC) va permite ruşilor şi belaruşilor să concureze la Grand Slamul londonez în calitate de sportivi neutri, dacă aceştia sunt de acord să nu îşi arate public sprijinul pentru invazia din Ucraina.

De asemenea, jucătorii nu au voie să primească finanţare din partea oricăruia dintre cele două state. Aceasta include „sponsorizarea din partea unor companii operate sau controlate de stat” - dar numai „în legătură cu participarea lor la Grand Slam”.

Regulile pot fi interpretabile, dar par uşor de ocolit prin punerea în aşteptare a unui aranjament nepotrivit pentru cele câteva săptămâni ale sezonului pe iarbă.

Nu există nimic în regulamentul WTA care să o împiedice pe Veronika Kudermetova (sau orice alt sportiv din Rusia) să joace la Madrid, sau oriunde altundeva în circuit, în timp ce poartă o sponsorizare de această natură din partea unei firme ruseşti.

Dar turneele individuale au dreptul de a adopta o poziţie similară cu cea a All England Club şi a LTA şi se înţelege că WTA le-ar sprijini în această eventualitate.