A venit momentul ca fotbalul să își afle noua regină: finala dintre Franța și Croația trage cortina peste CM 2018, un turneu condimentat cu unele din cele mai mari surprize. Ambele naționale se află față în față cu istoria. Prezentă în ultimul act pentru a treia oară în ultimii 20 de ani, Franța speră să-și treacă în palmares al doilea trofeu din istorie. De partea cealaltă, Croația, a doua cea mai mică țară din lume care dispută finala unui Mondial, visează să devină în premieră campioană mondială. Confruntarea va avea loc pe stadionul Luzhniki din Moscova, de la ora 18:00, putând fi urmărită în direct pe TVR 1, TVR HD și LiveText pe HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Echipele probabile:

Franța: Hugo Lloris; Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez; Paul Pogba, Ngolo Kante; Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi; Olivier Giroud. Selecționer: Didier Deschamps.

Croația: Danijel Subasic; Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic; Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic; Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic; Mario Mandzukic. Selecționer: Zlatko Dalic.

Finala va fi arbitrată de argentinianul Nestor Pitana. La cele două tuşe vor fi compatrioţii Hernan Maidana şi Juan Pablo Belatti, în timp ce al patrulea arbitru va fi olandezul Bjorn Kuipers. Asistent de rezervă a fost desemnat un alt olandez, Erwin Zeinstra.

Ce au spus cei doi selecționeri:

"Este deja un mare privilegiu că jucăm un astfel de meci. Nu este nimic mai frumos. Pregătim această finală în cel mai bun mod. Avem nevoie de seninătate, încredere şi concentrare. Acestea sunt cuvintele importante înainte de finală.

Este o diferenţă între lotul de atunci (n.r din 2016) şi cel de acum. După Euro 2016 am adus la naţională 14 jucători noi. Croaţia e însă o echipă cu multă calitate, foarte bună şi experimentată.

Cine spune despre el (n.r. Luka Modric) că se mişcă foarte puţin pe teren nu l-a văzut jucând. E un fotbalist impresionant, care influenţează extraordinar jocul echipei sale. Ştie să facă orice pe teren. Marchează, pasează, munceşte greu şi oferă pase de gol", aspus Didier Deschamps.

"Croaţia a uitat de toate problemele, iar în ultimele 25 de zile a trăit mândră şi fericită. Euforia este atât de mare că, indiferent de rezultat, va fi un eveniment seismic în Croaţia, iar asta ne dă o mare putere şi motivaţie. Suporterii noştri, oamenii din Croaţia, ne dau cea mai importantă motivaţie. Cu voia lui Dumnezeu vor fi patru milioane de oameni pe străzi, sărbătorind mai ceva decât argentinienii şi brazilienii, iar asta ne face mari şi mândri", a declarat Zlatko Dalic.

"Vom face totul şi ne vom bucura de finală, iar cine este mai bun trebuie să câştige. Nu există un moment mai măreţ în cariera de jucător sau antrenor decât să joci în finala Cupei Mondiale. Am făcut asta să se întâmple, merităm şi ne vom bucura de finală", a mai spus selecționerul Croației.

Franța vs Croația, întâlniri directe:

  • Franța este neînvinsă în precedentele cinci confruntări cu naționala Croației, având trei victorii.
  • Cele două naționale s-au mai întâlnit de două ori la turnee majore. În semifinalele CM 1998, Franța a revenit de la 0-1 și a învins-o pe Croația cu 2-1, grație unei duble reușite de Lilian Thuram. Cele două goluri reușite de Thuram aveau să fie singurele în cele 142 de selecții ale sale la naționala Franței.
  • Franța și croația s-au înfruntat și în grupele Euro 2004, partida încheindu-se la egalitate, scor 2-2.
  • Ultimul duel dintre Franța și Croația a fost în martie 2011, într-un meci amical, în care nu s-a marcat niciun gol.

De știut despre cele două finaliste:

  • Franța este a șasea țară care ajunge de cel puțin trei ori în finala Campionatului Mondial de fotbal, după Germania (opt finale), Brazilia și Italia (ambele au câte șase), Argentina (cinci) și Olanda (trei).
  • Va fi a șasea finală a Franței la un turneu major (inclusiv trei la Campionatul European). Francezii au câștigat trei din cele cinci: Euro 1984, CM 1998 și Euro 2000.
  • Trei dintre cele patru goluri ale Franței marcate în finalele de la Cupa Mondială au venit din faze fixe (două din corner și unul din penalty).
  • Trei din cei cinci marcatori ai Franței la actuala ediție a Cupei Mondiale au fost fundași (Benjamin Pavard, Raphael Varane și Samuel Umtiti).
  • Ultima dată când trei fundași francezi marcau la o Cupă Mondială a fost în 1998, când Franța a câștigat trofeul.
  • Cu excepția meciurilor decise la loviturile de departajare, Franța a pierdut doar unul din ultimele 14 partide jucate în fazele eliminatorii la Cupa Mondială (11 victorii, două remize). Singura înfrângere suferită a fost în sferturile CM 2014: 0-1 cu Germania.
  • Didier Deschamps caută să devină a treia persoană care a câștigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât și ca antrenor principal, după Mario Zagallo și Franz Beckenbauer.
  • Niciuna dintre cele 13 lovituri ale lui Olivier Giroud la această Cupă Mondială nu a fost pe spațiul porții. Începând din 1966, niciun jucător nu a avut atât de multe încercări la o Cupă Mondială, fără că cel puțin o lovitură să fie pe spațiul porții.
  • Kylian Mbappe ar putea deveni doar al doilea adolescent care înscrie într-o finală de Cupă Mondială, după Pele.
  • Antoine Griezmann a marcat sau a contribuit decisiv la 11 goluri în nouă meciuri disputate în fazele eliminatorii la turnee majore (Campionatul Mondial și Campionatul European). Această performanță nu a mai fost reușită de niciun alt jucător francez în ultimii 50 de ani, Griezmann întrecându-i pe Zinedine Zidane (opt) și pe Michel Platini (șase).
  • Croația este a 13-a țară care ajunge în finala Campionatului Mondial de fotbal.
  • Ultimele două echipe care au ajuns pentru prima dată în finala Cupei Mondiale au câștigat și trofeul: Franța în 1998 și Spania în 2010.
  • Croații au jucat prelungiri la ultimele trei meciuri de la CM 2018 și ar putea deveni prima echipă din istoria Cupei Mondiale care are nevoie de timp suplimentar în patru meciuri la un singur turneu.
  • Croația a marcat 12 goluri la CM 2018 și are opt marcatori diferiți. Numai Belgia stă mai bine la acest capitol (16 goluri și zece marcatori diferiți).
  • Croații au marcat în fiecare dintre ultimele 10 meciuri jucate la Cupa Mondială, după remiza albă cu Japonia în 2006.
  • Patru din cele cinci goluri pe care Croația le-a primit la competiția din Rusia au venit din faze fixe.
  • Croația a comis mai multe faulturi (99) și a primit mai multe cartonașe galbene (14) decât orice altă echipă la actuala ediție a Cupei Mondiale.

Parcursul celor două naționale până în finală:

Franța: primul loc în Grupa C, 7 puncte

Franța - Australia 2-1

Franța - Peru 1-0

Franța - Danemarca 0-0

Optimi:Franța - Argentina 4-3

Sferturi:Franța - Uruguay 2-0

Semifinale:Franța - Belgia 1-0

Croația: primul loc în Grupa D, 9 puncte

Croația - Nigeria 2-0

Croația - Argentina 3-0

Croația - Islanda 2-1

Optimi:Croația - Danemarca 1-1 (3-2 după penaltiuri)

Sferturi:Croația - Rusia 2-2 (4-3 după penaltiuri)

Semifinale: Croația - Anglia 2-1 (după prelungiri)

Unde va avea loc finala

Inaugurat în anul 1956, stadionul Luzhniki a găzduit de-a lungul timpului o multitudine de evenimente sportive și culturale majore, inclusiv Jocurile Olimpice de vară din 1980, campionate mondiale de hochei pe gheață, atletism și rugby și concerte cu unii dintre cei mai mari muzicieni din lume.

De-a lungul acestei perioade, fotbalul a jucat la rândul său un rol special, mai mult de 3.000 de meciuri având loc pe această arenă. Luzhniki a găzduit finala Cupei UEFA în 1999 (Parma - Olympique Marseille 3-0) și finala Champions League în 2008 (Manchester United - Chelsea 1-1, 6-5 după penaltiuri).

Stadionul Luzhniki este locul unde își desfășoară meciurile echipa națională de fotbal a Rusiei. De-a lungul timpului, arena a mai găzduit și meciuri de pe teren propriu ale cluburilor Spartak, CSKA și Torpedo din Moscova.

Lucrările de reconstrucție pentru CM 2018 au început în anul 2013, iar capacitatea noii arene este de 81.000 de locuri. Unul dintre aspectele cruciale ale proiectului a fost păstrarea fațadei istorice a stadionului, care a devenit un adevărat reper al Moscovei.