Croația este ultima echipă care obține "biletele" pentru semifinalele Campionatului Mondial din Rusia, după ce a învins chiar țara gazdă la loviturile de departajare. Partida de la Soci a fost una plină de suspans, cu răsturnări de scor și multă tensiune la loteria penaltiurilor. După 90 de minute, Rusia și Croația s-au aflat la egalitate, scor 1-1. Cele două reprize suplimentare de prelungiri au mai adus câte un gol pentru fiecare echipă. Croația a trecut în avantaj în minutul 101, grație reușitei lui Vida, dar rușii au egalat dramatic pe final, prin Fernandes (115'). Echipa lui Zlatko Dalic s-a impus cu 4-3 la penaltiuri și merge în penultimul act al competiției, acolo unde va întâlni naționala Angliei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aici poți vedea rezumatul partidei Rusia vs Croația.

  • Croația s-a calificat în semifinale la Campionatul Mondial după exact 20 de ani, obţinând bronzul la ediţia din 1998, găzduită de Franţa.
  • Semifinala dintre Croația și Anglia se va disputa pe 11 iulie, de la ora 21:00, la Moscova.
  • Croatul Luka Modric a fost declarat jucătorul meciului Rusia vs Croaţia.

Programul semifinalelor:

10 iulie, ora 21.00: Franța vs Belgia (Sankt Petersburg)

11 iulie, ora 21.00: Croația vs Anglia (Moscova/Lujniki)

Evoluția scorului la loviturile de departajare:

3-4 Rakitic transforma lovitura decisiva si o trimite pe Croatia in semifinale!

3-3 Kuzyayev inscrie si restabileste egalitatea.

2-3 Vida il invinge pe Akinfeev cu un sut in forta.

2-2 Ignashevich suteaza puternic si transforma lovitura de la 11 metri.

1-2 Akinfeev ghiceste din nou coltul, dar Modric are noroc. Mingea se duce in bara si apoi intra in plasa.

1-1 Fernandes trage pe langa poarta. Subasic nici nu s-a miscat de pe linia portii!

1-1 Kovacic trimite aproape de bara din stanga lui Akinfeev, dar portarul rus ghiceste coltul si apara.

1-1 Subasic se duce in dreapta, iar Dzagoev trimite in partea opusa si inscrie.

0-1 Brozovic nu ii da nicio sansa lui Akinfeev!

0-0 Smolov este primul executant. Sutul atacantului rus este extrem de slab, iar Subasic apara.

Desfășurarea livetext a partidei Rusia vs Croația:

Fluier de final! Rusia - Croatia 2-2. Ultima semifinalista a CM 2018 va fi decisa la loviturile de departajare. Atat Rusia cat si Croatia au obtinut calificarea in sferturi tot la loteria penaltiurilor.

119' Zobnin trage puternic pe jos, din afara careului. Subasic se intinde si retine. Ce final nebun de meci!

115' Gool Rusia! Dzagoev executa lovitura libera de langa coltul din dreapta al careului de 16 metri, iar Fernandes reia superb cu capul si restabileste egalitatea. Subasic a fost un simplu spectator. Rusia vs Croatia 2-2.

114' Aflat la jumatate de metru de careul de 16 metri, Pivaric vrea cu orice pret sa opreasca mingea si o face cu mana. Vede cartonasul galben, iar Rusia beneficiaza de o lovitura libera periculoasa.

112' Ocazie pentru Rusia! Kuzyayev prinde un sut de la marginea careului de 16 metri, dar este pe directia lui Subasic si portarul croat reuseste sa retina.

110' Lovitura libera pentru Croatia, aproape de tusa din dreapta a terenului. Modric executa la bara a doua, dar mingea este respinsa de apararea rusa.

109' Gazinskiy este avertizat cu un cartonas galben, pentru un fault din spate asupra lui Mandzukic.

106' A inceput a doua repriza suplimentara de prelungiri. Rusia mai are la dispozitie inca 15 minute pentru a trimite meciul la loviturile de departajare.

S-a incheiat prima repriza de prelungiri. Croatia conduce cu 2-1, dupa golul inscris cu capul de Vida.

104' Selectionerul Cherchesov le cere fanilor rusi din tribune sa-si incurajeze favoritii.

102' A patra schimbare si in echipa Rusiei: iese Golovin, intra Dzagoev.

102' Vida primeste cartonasul galben, dupa ce si-a dat tricoul jos pentru a sarbatori inscrierea golului.

101' Gool Croatia! Scapat din marcaj la un corner, Vida se inalta si il surprinde pe Akinfeev cu o lovitura de cap. Portarul rus a ramas fara reactie. Croatia trece in avantaj si este extrem de aproape de semifinale. Rusia vs Croatia 1-2.

97' Zlatko Dalic este obligat sa faca a patra schimbare. Vrsaljko nu mai poate continua, iar locul sau este luat de Corluka.

94' Vrsaljko acuza probleme musculare si cere sa fie schimbat. Fundasul croat primeste ingrijiri medicale la marginea terenului.

91' A inceput prima repriza suplimentara. Rusia a avut lovitura de start.

Dupa 90 de minute, Rusia si Croatia se afla la egalitate, scor 1-1. Vom avea doua reprize suplimentare de prelungiri.

90+4' Emotii pentru Croatia! Subasic are o interventie excelenta la sutul din unghi lui Smolov.

90' Se arata cinci minute suplimentare.

Jocul s-a reluat. Subasic pare ca si-a revenit si ramane in poarta.

90' Ingrijorare pentru croati. Subasic se intinde pentru a evita un corner si acuza o accidentare. Pare ca este vorba despre o intindere musculara. Subasic primeste ingrijiri medicale, dar nu se stie inca daca portarul Croatiei va mai rezista pentru restul partidei.

88' Zlatko Dalic face a treia schimbare: iese Kramaric, intra Kovacic.

88' Rusii le ofera cadou un corner croatilor. Modric executa, dar Lovren faulteaza in atac. Jocul se indreapta spre prelungiri.

79' A treia schimbare in formatia rusa: a iesit Dzyuba, a intrat Gazinskiy.

74' A doua modificare si in echipa Croatiei: Strinic a fost inlocuit cu Pivaric.

72' Ocazie pentru Rusia! Mario Fernandes centreaza in careu pentru Erokhin, care se inalta si trimite cu capul de la marginea careului de 6 metri, dar mingea trece peste transversala.

67' Selectionerul Rusiei face a doua mutare: iese Cheryshev, intra Smolov.

63' Prima schimbare in echipa Croatiei: iese Perisic, intra Brozovic.

62' Dzyuba reia slab cu capul dupa un corner, dar mingea este retinuta fara emotii de Subasic.

60' Bara Croatia! Apararea rusilor respinge o centare a lui Kramaric, Perisic urmareste mingea si suteaza la coltul lung, dar bara il salveaza pe Akinfeev.

54' Prima schimbare este efectuata de Stanislav Cherchesov: a iesit Samedov, a intrat Erokhin.

52' Vrsaljko avanseaza in flancul drept si centreaza in careu. Kramaric incearca o executie acrobatica, dar nu ii pune probleme lui Akinfeev. Mingea este retinuta in siguranta de portarul rus.

46' S-a reluat meciul de la Soci. Niciunul dintre cei doi selectioneri nu a efectuat vreo schimbare.

S-a incheiat prima repriza. Rusia si Croatia se afla la egalitate, scor 1-1.

45' Doua minute de prelungiri pentru prima repriza.

Info: Kramaric este al saptelea jucator care inscrie pentru nationala Croației la CM 2018.

39' Gool Croatia! Rusii au fost in avantaj pe tabela doar noua minute. Mandzukic centreaza perfect de pe partea stanga si ii pune mingea pe cap lui Kramaric, aflat la opt metri de poarta. Akinfeev este invins de lovitura de cap a lui Kramaric, iar Croatia restabileste egalitatea, scor 1-1.

38' Strinic vede si el cartonasul galben.

35' Lovren primeste primul cartonas galben al acestei confruntari, dupa un fault asupra lui Dzyuba.

Info: Doar englezul Harry Kane a inscris mai multe goluri (6) decat Cheryshev la actuala Cupa Mondiala. Rusul are patru reusite.

31' Gool Rusia! Denis Cheryshev combina cu Dzyuba la mijlocul terenului, avanseaza si suteaza de la aproximativ 25 de metri, direct in vinclu. Nicio sansa pentru Subasic. Rusia vs Croatia 1-0.

28' Perisic reia cu capul pe langa poarta o minge venita din centrarea lui Vrsaljko. Niciun sut pe poarta pana in acest moment.

20' Posesie prelungita pentru croati, dar nu reusesc sa puna in pericol poarta lui Akinfeev.

16' Kutepov il faulteaza pe Rebic la 20 metri de propria poarta, aproape de coltul din stanga al careului, iar Croatia beneficiaza de o lovitura libera periculoasa. Rakitic executa, dar o face dezamagitor. Sutul sau se duce mult peste poarta Rusiei.

11' Centrare pefecta a lui Vrsaljko pentru Mandzukic, aflat intr-o pozitie foarte buna, dar jucatorul lui Juventus rateaza complet executia.

6' Jocul se muta la cealalta poarta. Rebic suteaza din unghi, iar Akinfeev respinge in corner. In urma loviturii de la colt rezultate, acelasi Rebic a trimis cu capul peste poarta.

5' Impinsi de la spate de suporterii rusi, elevii lui Cherchesov au inceput foarte determinati partida. Inca o actiune care seamana panica in careul lui Subasic. Zobnin centreaza de pe partea dreapta, mingea este respinsa cu capul de un croat, ajunge doar pana la Dzyuba, dar Lovren intervine excelent si blocheaza.

2' Prima actiune periculoasa a Rusiei. Cheryshev patrunde in careu pe partea dreapta, dar sutul sau se opreste in blocajul lui Vrsaljko.

1' A inceput meciul de pe Fisht Stadium din Soci. Croatia a avut lovitura de start.

S-a facut si poza de grup. Brazilianul Sandro Ricci urmeaza sa fluiere inceputul ultimei partide din sferturile de finala ale CM 2018.

Jucatorii au intrat pe teren. Se intoneaza imnurile.

Ultima semifinalistă de la Campionatul Mondial se va decide la Soci, acolo unde Rusia primește replica naționalei Croației, una dintre cele mai apreciate la actuala ediție a turneului final. Partida este programată de la ora 21:00 și va fi transmisă în direct pe TVR 1, TVR HD și LiveText pe HotNews.ro.

Rusia și Croația s-au mai duelat în preliminariile pentru Euro 2008, ambele partide disputate încheindu-se cu scorul de 0-0. Ultima întâlnire a fost într-un amical, în 2015, Croația câștigând cu 3-1.

Echipele de start:

Rusia: 1. Igor Akinfeev (căpitan) - 2. Mario Fernandes, 3. Ilia Kutepov, 4. Serghei Ignaşevici, 13. Fedor Kudriaşov - 11. Roman Zobnin, 7. Daler Kuziaev - 19. Aleksandr Samedov, 17. Aleksandr Golovin, 6. Denis Cerîşev - 22. Artem Dziuba. Selecţioner: Stanislav Cercesov.

Rezerve: 12. Andrei Lunev, 20. Vladimir Gabulov - 18. Iuri Jirkov, 14. Vladimir Granat, 5. Andrei Semenov, 8. Iuri Gazinski, 21. Aleksandr Erohin, 16. Anton Miranciuk, 15. Alexei Miranciuk, 9. Alan Dzagoev, 10. Fedor Smolov

Croaţia: 23. Danijel Subasic - 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic - 7. Ivan Rakitic, 10. Luka Modric (căpitan) - 18. Ante Rebic, 9. Andrej Kramaric, 4. Ivan Perisic - 17. Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.

Rezerve: 1. Dominik Livakovic, 12. Lovre Kalinic - 13. Tin Jedvaj, 5. Vedran Corluka, 15. Duje Caleta-Car, 22. Josip Pivaric, 19. Milan Badelj, 14. Filip Bradaric, 8. Mateo Kovacic, 11. Marcelo Brozovic, 20. Marko Pjaca.

Arbitru: Sandro Ricci; arbitri asistenţi: Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (toţi din Brazilia); Arbitru de rezervă: Janny Sikazwe (Zambia); Arbitru asistent de rezervă: Jerson Dos Santos (Angola).

Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); Arbitri asistenţi video: Roberto Diaz (Spania), Wilton Sampaio (Brazilia), Paolo Valeri (Italia).

De știut despre cele două echipe:

  • Ultimele cinci țări gazdă care au ajuns în sferturi la Campionatul Mondial au reușit să se califice în semifinale: Italia în 1990, Franța în 1998, Coreea de Sud în 2002, Germania în 2006 și Brazilia în 2014.
  • Mexicul a fost ultima țară gazdă care a fost eliminată în sferturile CM, pierzând la penaltiuri în fața Germaniei de Vest, în 1986.
  • Rusia se află pentru prima dată în sferturi la un Campionat Mondial, după destrămarea Uniunii Sovietice.
  • Rusia are două autogoluri la actuala ediție a Campionatului Mondial. Doar Bulgaria a mai reușit această "performanță" în 1966.
  • Croația a câștigat singura partidă disputată în sferturile unui CM: 3-0 în fața Germaniei la ediția din 1998.
  • Croații au pierdut cele două jocuri anterioare de la CM împotriva țărilor gazdă: 1-2 cu Franța în semifinale ediției din 1998 și 1-3 cu Brazilia în faza grupelor ediției din 2014.

Parcursul celor două naționale la CM 2018:

Rusia: locul al doilea in Grupa A, 6 puncte

Rusia - Arabia Saudită 5-0

Rusia - Egipt 3-1

Rusia - Uruguay 0-3

Optimi:Rusia - Spania 1-1(4-3 după penaltiuri)

Croatia: primul loc in Grupa D, 9 puncte

Croatia - Nigeria 2-0

Croatia - Argentina 3-0

Croatia - Islanda 2-1

Optimi: Croația - Danemarca 1-1 (3-2 după penaltiuri)