Andreea Răducan uimea lumea gimnasticii cu evoluția sa de la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, însă bucuria sa a fost curmată de anunțul CIO: a fost testată pozitiv la pseudoefedrină, iar medalia de aur i-a fost retrasă. 23 de ani mai târziu, fosta sportivă comentează suspendarea Simonei Halep.

Andreea RaducanFoto: Amy Sancetta / AP / Profimedia

>> A primit 15 ani de suspendare pentru dopaj, iar acum explică ce ar putea urma pentru Simona Halep

>> Postarea lui Darren Cahill după ce ITIA a suspendat-o 4 ani pe Simona Halep

Andreea Răducan, despre suspendarea Simonei Halep: „TAS nu este chiar stat în stat, cum a fost CIO în cazul meu”

Fosta gimnastă și-a exprimat susținerea pentru dubla câștigătoare de Grand Slam și speră ca suspendarea de 4 ani să fie redusă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

„Simona este o sportivă excepţională şi punct. Ea a făcut cinste acestei ţări prin rezultatele pe care le-a obţinut la un nivel destul de înalt, chiar dacă verdictul rămâne acelaşi. Indiferent de sentinţa definitivă nimeni nu îi va lua performanţele obţinute, nici talentul pe care îl are.

Situaţia complicată este legată de faptul că această penalizare vine pentru ea într-un moment delicat... în sensul că va fi destul de dificil să aştepte până trece perioada de suspendare pentru a putea reveni în arena competiţională.

Nu am avut o discuţie cu Simona pentru a vă mărturisi exact ceea ce simte, dar îmi imaginez că e destul de complicat să-ţi găseşti cuvintele pentru a descrie perioada pe care o traversează ea acum.

Situaţia Simonei este delicată, fără doar şi poate, aşa s-a întâmplat şi în cazul meu. Orice eveniment de genul acesta care te scoate din cursul firesc de a face performanţă în sport este extrem de neplăcut. Toţi suntem alături acum de ea.

Simona are situaţia ei, este diferită de a mea. Spre deosebire de situaţia mea, sper ca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care nu este chiar stat în stat, cum a fost Comitetul Olimpic Internaţional în cazul meu, să aibă o şansă în plus.

Aşa că din partea noastră ea are toată susţinerea şi încrederea. Nu cred că cineva pune la îndoială talentul, bunăvoinţa, implicarea şi corectitudinea cu care ea a practicat tenis la un nivel foarte înalt până acum” - Andreea Răducan, la evenimentul de lansare a Săptămânii Europene a Sportului.

>> Darren Cahill a intervenit după ce un fan a început să se îndoiască de nevinovăția Simonei Halep

De știut:

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> Primul pas făcut de Simona Halep împotriva firmei care i-a furnizat suplimente contaminate cu Roxadustat

>> Simona Halep îi răspunde Serenei Williams, după ce americanca a atacat-o în scandalul de dopaj

Andreea Răducan și Nurofenul care a stat în calea gloriei

La doar 16 ani, Andreea a uimit lumea gimnasticii cu evoluția sa la Sydney, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară.

Concursul individual compus de pe tărâm australian a adus un rezultat fantastic pentru România: Andreea Răducan, Simona Amânar și Maria Olaru aflându-se pe podium (aur / argint / bronz).

Bucuria fantastică a fost curmată de anunțul CIO (Comitetul Olimpic Internațional): Andreea Răducan a fost testată pozitiv la pseudoefedrină, substanță interzisă la acel moment care s-ar fi găsit, conform oficialilor români, într-o pastilă de Nurofen pe care gimnasta a luat-o la sfatul medicului lotului pentru a trata o răceală.

Munca unei fete de doar 16 ani s-a văzut risipită, iar medalia de aur i-a fost retrasă sportivei noastre.

La acea ediție a JO, Andreea Răducan a cucerit o medalie de aur în proba pe echipe și una de argint la sărituri.

Cu toate că o anchetă a scos la iveală nevinovăția Andreei, TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) a decis că regulamentul antidoping trebuie să fie respectat, iar gimnasta din România a rămas fără o medalie atât de importantă.

>> Sorana Cîrstea, prima reacție după suspendarea Simonei Halep: „Mi-a fost frică să mai iau aspirină”

>> Motivul pentru care Simona Halep nu a făcut încă apel la TAS pentru suspendarea de 4 ani

>> O rivală a Simonei Halep din circuitul WTA laudă ITIA pentru suspendarea dată româncei

>> Fostul medic al naționalei României, despre cazul Simonei Halep: „Eu cred că a știut. Uitați-vă la musculatura ei și veți înțelege”

>> Boris Becker, după cazul Simona Halep: „Jucătorilor din anumite țări li se spune că urmează să fie testați”

>> Ion Ion Țiriac, răspuns acid după postarea Serenei Williams: „Ce fac acești steroizi, 'campioano'?”

>> Ilie Năstase, suspendarea drastică a Simonei Halep și comparația cu cazul Sharapovei