Americanul Wayne Odesnik s-a retras din tenisul profesionist după ce a primit o suspendare de 15 ani. Fost ocupant al locului 77 în ierarhia ATP, Wayne vorbește despre lupta cu ITIA și este de părere că penalitatea Simonei Halep ar putea fi redusă odată cu apelul la TAS.

Simona HalepFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Primul pas făcut de Simona Halep împotriva firmei care i-a furnizat suplimente contaminate cu Roxadustat

>> Simona Halep îi răspunde Serenei Williams, după ce americanca a atacat-o în scandalul de dopaj

Americanul Wayne Odesnik spune că pedeapsa Simonei Halep ar putea fi redusă la doi ani după apel

Ajuns la 37 de ani, Odesnik are experiență în ceea ce privește dopajul și sancțiunile primite de pe urma acestuia.

A primit în 2010 o sancțiune de doi ani de zile după ce a fost prins cu fiole de HGH (hormon de creștere), iar pedeapsa a fost redusă la apel la un an de zile.

Nu s-a potolit însă, iar cinci ani mai târziu a încălcat din nou regulamentul anti-doping, iar de această dată pedeapsa i-a pus capăt carierei: 15 ani de suspendare.

Americanul vorbește despre lupta dificilă cu ITF și ITIA și spune că cel mai probabil suspendarea Simonei Halep va fi redusă la doi ani de zile.

Wayne Odesnik spune însă că va fi nevoie de multă răbdare din partea Simonei: va dura cel puțin șase luni pentru a face apel, iar cu totul perioada de inactivitate s-ar putea extinde undeva la doi ani, exact cât spune americanul că ar putea primi ca suspendare după recurs.

Conform spuselor lui Wayne, există două scenarii mari pentru Halep: să-i fie redusă pedeapsa, iar în cel mai fericit caz să poată să revină cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris din vara lui 2024 sau varianta în care suspendarea îi va permite să joace tocmai în 2025.

>> Sorana Cîrstea, prima reacție după suspendarea Simonei Halep: „Mi-a fost frică să mai iau aspirină”

Oricum ar fi, variantele americanului sunt optimiste, iar asta pentru că dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.

>> Motivul pentru care Simona Halep nu a făcut încă apel la TAS pentru suspendarea de 4 ani

De știut:

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb. Halep a primit o suspendare de 4 ani.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> O rivală a Simonei Halep din circuitul WTA laudă ITIA pentru suspendarea dată româncei

>> Fostul medic al naționalei României, despre cazul Simonei Halep: „Eu cred că a știut. Uitați-vă la musculatura ei și veți înțelege”

>> Boris Becker, după cazul Simona Halep: „Jucătorilor din anumite țări li se spune că urmează să fie testați”

>> Ion Ion Țiriac, răspuns acid după postarea Serenei Williams: „Ce fac acești steroizi, 'campioano'?”

>> Ilie Năstase, suspendarea drastică a Simonei Halep și comparația cu cazul Sharapovei