Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, a avut o discuţie prin apel video cu jucătoarea de tenis Shuai Peng, a cărei situaţie a stârnit controverse în ultima perioadă (a dispărut după ce a dezvăluit că a fost violată de un fost vicepremier chinez), a anunţat CIO.

Shuai PengFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

La discuţia care a durat 30 de minute au participat şi Emma Terho, preşedinta Comisiei CIO a Sportivilor, şi Li Lingwei, membru CIO din China.

Shuai Peng a mulţumit CIO pentru grija arătată pentru ea şi a explicat că este bine şi în siguranţă, acasă la Beijing, însă a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea preferă să îşi petreacă timpul cu prietenii şi familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubeşte mult, a precizat CIO.

"M-a liniştit să văd că Shuai Peng era bine, ceea ce reprezenta îngrijorarea noastră principală. Ea părea să fie relaxată. I-am oferit susţinerea noastră şi să rămânem în legătură în orice moment convenabil pentru ea, ceea ce evident că a apreciat", a declarat Emma Terho.

La finalul apelului, Thomas Bach a invitat-o pe Shuai Peng la masă în ianuarie 2022, când el se va afla la Beijing, iar sportiva a acceptat invitaţia. Cei doi au convenit ca la masă să vină şi Emma Terho şi Li Lingwei, informează News.ro.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng?

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui. Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de acestea.

Presa de stat chineză a publicat miercuri o scrisoare despre care a afirmat că îi aparține jucătoarei.

„Ştirea din acel comunicat, inclusiv afirmaţia cu privire la agresiunea sexuală, nu este adevărată. Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine”, afirmă mesajul transmis de presa controlată de Beijing.

Însă scrisoarea a fost primită cu scepticism și tot mai multe îngrijorări față de siguranța jucătoarei.

Asociația de Tenis Feminin (WTA) a declarat că este pregătită să își retragă turneele din China dacă nu este mulțumită de răspunsul la acuzația de agresiune sexuală a lui Shuai Peng.

WTA a solicitat o anchetă, iar jucătoarele de top din lume, inclusiv Simona Halep, Serena Williams și Naomi Osaka, au scris pe Twitter cu referire la acest subiect.

Vineri seară, un jurnalist de la presa de stat din China a distribuit, pe Twitter, imagini cu Shuai Peng care ar fi fost postate de sportivă pe aplicaţia chineză de mesagerie şi socializare WeChat. Fotografiile nu sunt datate, astfel că este greu de stabilit când au fost făcute, ceea ce face ca incertitudinile cu privire la situaţia sportivei să continue.

Mai multe persoane legate de mass-media de stat din China şi de sistemul sportiv au postat, pe Twitter, fotografii şi videoclipuri despre care spun că o arată pe Peng la cină, sâmbătă. Clipurile par să sublinieze în mod deliberat anumite date.

Unul dintre videoclipuri, de doar 45 de secunde, pare să o arate pe Peng stând alături de co-directorul turneului China Open, Zhang Junhui, împreună cu două femei, în jurul unei mese, într-un restaurant din Beijing. Pe tot parcursul înregistrării video, Zhang vorbeşte cu Peng, dar ea nu spune nimic.

La un moment dat, potrivit traducerii CNN, Zhang a spus: "Da, anul acesta este diferit de anul trecut, din cauza pandemiei. Iniţial, am planificat să avem zece turnee în trei luni, nu e mâine 20 noiembrie? Am planificat de mult timp..." Dar una dintre cele două femei l-a corectat repede, spunând: "21". "O, 21 noiembrie, mâine este 21 noiembrie, vom avea ultimul meci la Zuanshi", a continuat Zhang.

Un alt bărbat, sub numele Ding Li, a postat şi el pe Twitter acelaşi videoclip şi câteva fotografii noi cu Peng, cu el şi cu alţii. El a scris: "Peng Shuai este cu mine. Suntem la acest restaurant din Beijing care a devenit viral online, tocmai am terminat cina”.

În tweet-ul său, Ding susţine că masa este la Beijing Yibin Guesthouse. Numele restaurantului se potriveşte cu ceea ce este afişat în acest videoclip postat de Hu Xijin, redactor-şef al tabloidul de stat Global Times.

Duminică, Shuai Peng a participat la un turneu de tenis la Beijing, conform fotografiilor oficiale publicate de turneul organizat de China Open, transmite Reuters.