Un jurnalist de la presa de stat din China a distribuit sâmbătă, pe Twitter, două videoclipuri în care Shuai Peng se află la un restaurant, împreună cu antrenorul ei şi cu alte două femei, informează lequipe.fr.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hu Xijin, redactor-şef al Global Times, care ţine de Cotidianul Poporului, publicaţia oficială a regimului chinez, încearcă să dezumfle ceea ce este acum cunoscut sub numele de "afacerea Peng Shuai", care depăşeşte cu mult graniţele tenisului.

Sportiva chineză nu a mai dat nicio veste despre ea de la începutul lunii, după ce a formulat acuzaţii de viol la adresa fostului vicepremier chinez. Sâmbătă, Hu Xijin a anunţat că Shuai Peng îşi va face o apariţie publică în curând.

"Am achiziţionat două clipuri video, care arată că Peng Shuai ia cina cu antrenorul şi prietenii ei, într-un restaurant. Conţinutul video arată clar că sunt filmaţi sâmbătă, ora Beijingului", a scris Hu Xijin.

În imagini, Shuai Peng apare lângă două femei tinere, în jurul unei mese cu mâncare şi pahare de vin, într-un loc zgomotos. Un bărbat este aşezat în faţa jucătoarei, iar conversaţia are drept subiect meciurile de tenis.

"Mâine este 20 noiembrie", spune bărbatul, corectat imediat de un comesean: "Este 21 noiembrie".

Conversaţia, care pare a fi pusă în scenă, este filmată cu telefonul mobil de o persoană neidentificată. Shuai Peng pare relaxată.

Cum a reacționat WTA

Steve Simon, președintele WTA, a emis un comunicat de presă pe site-ul oficial al forului în care cere lămuriri din partea autorităților chineze și reiterează amenințarea referitoare la anularea turneelor din China programate în 2022.

"Mă bucur că am văzut clipul distribuit de presa de stat din China, în care Peng Shuai apare la un restaurant în Beijing. Deși e un lucru pozitiv să o vedem, rămâne neclar dacă este liberă și poate lua decizii de una singură, fără constrângeri sau alte ingerențe. Numai acest clip video este insuficient.

Așa cum am spus de la început, rămân îngrijorat în privința sănătății și siguranței lui Peng Shuai, dar și de faptul că acuzațiile referitoare la agresiunea sexuală sunt cenzurate și ascunse sub preș. Am fost foarte clar legat de ceea ce trebuie să se întâmple și că relația noastră cu China se află acum la o răscruce" - Steve Simon, președintele WTA.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng?

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui. Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de acestea.

Presa de stat chineză a publicat miercuri o scrisoare despre care a afirmat că îi aparține jucătoarei.

„Ştirea din acel comunicat, inclusiv afirmaţia cu privire la agresiunea sexuală, nu este adevărată. Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine”, afirmă mesajul transmis de presa controlată de Beijing.

Însă scrisoarea a fost primită cu scepticism și tot mai multe îngrijorări față de siguranța jucătoarei.

Asociația de Tenis Feminin (WTA) a declarat că este pregătită să își retragă turneele din China dacă nu este mulțumită de răspunsul la acuzația de agresiune sexuală a lui Shuai Peng.

WTA a solicitat o anchetă, iar jucătoarele de top din lume, inclusiv Simona Halep, Serena Williams și Naomi Osaka, au scris pe Twitter cu referire la acest subiect.

Vineri seară, un jurnalist de la presa de stat din China a distribuit, pe Twitter, imagini cu Shuai Peng care ar fi fost postate de sportivă pe aplicaţia chineză de mesagerie şi socializare WeChat. Fotografiile nu sunt datate, astfel că este greu de stabilit când au fost făcute, ceea ce face ca incertitudinile cu privire la situaţia sportivei să continue.

Revenind la CNN, aceasta nu este prima dată când semnalul televiziunii americane este blocat în China, acest lucru întâmplându-se și în decembrie 2019 când jurnaliștii săi au relatat despre situația din Hong Kong și provincia Xinjiang unde are loc reprimarea comunității uigure.