Shuai Peng, care ar fi dispărut după ce a dezvăluit că a fost violată de un fost vicepremier chinez, i-ar fi transmis un mesaj șefului WTA Steve Simon pentru a fi dat publicității, informează canalul de stat chinez CGTN. În acest email, jucătoarea de tenis infirmă acuzațiile de viol și precizează că este în siguranță.

Peng ShuaiFoto: Tony Bowler / Alamy / Profimedia Images

"Bună tuturor, sunt Peng Shuai

În ceea ce priveşte ştirile recente apărute pe site-ul oficial al WTA, conţinutul nu a fost confirmat sau verificat de mine şi s-a publicat fără acceptul meu. Ştirea din acel comunicat, inclusiv afirmaţia cu privire la agresiunea sexuală, nu este adevărată. Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine.

Dacă WTA mai publică ştiri despre mine, vă rog să verificaţi informaţiile la mine şi să publicaţi cu acceptul meu. Ca jucătoare profesionistă de tenis, vă mulţumesc pentru companie şi consideraţie. Sper să promovez tenisul chinez dacă voi avea şansa în viitor. Sper că tenisul chinez va deveni din ce în ce mai bun.

Încă o dată, mulţumesc pentru consideraţie", este mesajul postat pe Twitter de CGTN.

Răspunsul lui Steve Simon

Steve Simon, preşedintele WTA, a reacţionat, miercuri seară, după ce CGTN a postat un mesaj care i-ar fi fost trimis lui de către Shuai Peng, el precizând, într-un comunicat, că îi este greu să creadă că sportiva a scris mesajul respectiv şi că jucătoarei ar trebui să i se permită să vorbească liber.

"Comunicatul publicat astăzi de presa chineză de stat cu privire la Peng Shuai mă face să fiu şi mai îngrijorat în privinţa siguranţei sale şi a locului în care se află.

Îmi este greu să cred că Peng Shuai a scris email-ul pe care l-am primit sau crede ceea ce îi este atribuit. Peng Shuai a arătat un curaj incredibil descriind o acuzaţie de agresiune sexuală la adresa unui fost oficial de vârf din guvernul chinez. WTA şi restul lumii au nevoie de dovezi independente şi care pot fi verificate că ea este în siguranţă. Am încercat în mod repetat să o contactez, prin numeroase forme de comunicare, fără succes.

Lui Peng Shuai trebuie să i se permită să vorbească liber, fără să fie forţată sau intimidată de orice sursă. Afirmaţia sa cu privire la agresiunea sexuală trebuie să fie respectată, anchetată cu transparenţă maximă şi fără cenzură.

Vocile femeilor trebuie să fie auzite şi respectate, nu cenzurate sau să li se dicteze", este comunicatul postat pe site-ul WTA.

La începutul săptămânii, Steve Simon a declarat că Shuai Peng "este în siguranţă şi nu e ameninţată fizic".

Duminică, WTA a emis un comunicat, în care îşi exprimă îngrijorarea privind situaţia în care se află Peng şi prin care a cerut autorităilor chineze să investigheze acuzaţiile formulate de sportivă.

"Evenimentele recente din China cu privire la o jucătoare WTA, Peng Shuai, sunt de mare îngrijorare. În calitate de organizaţie dedicată femeilor, rămânem angajaţi faţă de principiile pe care ne-am fondat - egalitate, oportunităţi şi respect.

Peng Shuai şi toate femeile merită să fie auzite, nu cenzurate. Acuzaţia ei cu privire la comportamentul unui fost lider chinez care implică o agresiune sexuală trebuie tratată cu maximă seriozitate. În toate societăţile, comportamentul pe care ea pretinde că a avut loc trebuie investigat, nu tolerat sau ignorat.

O felicităm pe Peng Shuai pentru curajul şi puterea ei remarcabile de a ieşi în faţă. Femeile din întreaga lume capătă voce, astfel încât nedreptăţile să poată fi corectate. Ne aşteptăm ca această problemă să fie tratată corespunzător, ceea ce înseamnă că acuzaţiile trebuie investigate pe deplin, echitabil, transparent şi fără cenzură. Prioritatea noastră absolută şi de neclintit este sănătatea şi siguranţa jucătoarelor noastre. Vorbim pentru ca dreptate să se poată face”, a precizat Asociaţia Jucătoarelor Profesioniste de Tenis (WTA).

La 2 noiembrie, Peng publica un mesaj lung pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter, în care îl acuza pe fostul vicepremier Zhang Gaoli, 75 de ani, că a violat-o, înainte de a o face amantă, informează News.ro.