​Shuai Peng, devenită motiv de îngrijorare la nivel internaţional în ultima perioadă (a dispărut după ce a dezvăluit că a fost violată de un fost vicepremier chinez), a participat duminică la un turneu de tenis la Beijing, conform fotografiilor oficiale publicate de turneul organizat de China Open, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peng poate fi văzută printre invitaţii de la Fila Kids Junior Tennis Challenger, îmbrăcată într-o jachetă şi pantaloni albi, conform fotografiilor publicate pe contul de WeChat al evenimentului sportiv.

Hu Xijin, redactorul-şef al ziarului Global Times, susţinut de stat, a postat pe Twitter, mai devreme, despre apariţia lui Peng Shuai la turneul de duminică.

În înregistrările video postate de Hu şi de un reporter Global Times, Shuai Peng apare într-un rând de persoane care sunt prezentate publicului, în timp ce crainicul anunţă: "De două ori campioană de Grand Slam, fostă numărul 1 mondial la dublu feminin - Peng Shuai!". Tenismena face cu mâna, zâmbeşte şi primeşte aplauzele publicului.

Reporterul Global Times, Chen Qingqing, a postat o înregistrare video de 31 de secunde, aparent de la acelaşi eveniment, în care Peng semnează mingi de tenis supradimensionate pentru copii, alături de care pozează, informează Agerpres.

Reuters nu a fost în măsură să verifice independent autenticitatea imaginilor, creditate Global Times.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng?

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui. Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de acestea.

Presa de stat chineză a publicat miercuri o scrisoare despre care a afirmat că îi aparține jucătoarei.

„Ştirea din acel comunicat, inclusiv afirmaţia cu privire la agresiunea sexuală, nu este adevărată. Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine”, afirmă mesajul transmis de presa controlată de Beijing.

Însă scrisoarea a fost primită cu scepticism și tot mai multe îngrijorări față de siguranța jucătoarei.

Asociația de Tenis Feminin (WTA) a declarat că este pregătită să își retragă turneele din China dacă nu este mulțumită de răspunsul la acuzația de agresiune sexuală a lui Shuai Peng.

WTA a solicitat o anchetă, iar jucătoarele de top din lume, inclusiv Simona Halep, Serena Williams și Naomi Osaka, au scris pe Twitter cu referire la acest subiect.

Vineri seară, un jurnalist de la presa de stat din China a distribuit, pe Twitter, imagini cu Shuai Peng care ar fi fost postate de sportivă pe aplicaţia chineză de mesagerie şi socializare WeChat. Fotografiile nu sunt datate, astfel că este greu de stabilit când au fost făcute, ceea ce face ca incertitudinile cu privire la situaţia sportivei să continue.

Mai multe persoane legate de mass-media de stat din China şi de sistemul sportiv au postat, pe Twitter, fotografii şi videoclipuri despre care spun că o arată pe Peng la cină, sâmbătă. Clipurile par să sublinieze în mod deliberat anumite date.

Unul dintre videoclipuri, de doar 45 de secunde, pare să o arate pe Peng stând alături de co-directorul turneului China Open, Zhang Junhui, împreună cu două femei, în jurul unei mese, într-un restaurant din Beijing. Pe tot parcursul înregistrării video, Zhang vorbeşte cu Peng, dar ea nu spune nimic.

La un moment dat, potrivit traducerii CNN, Zhang a spus: "Da, anul acesta este diferit de anul trecut, din cauza pandemiei. Iniţial, am planificat să avem zece turnee în trei luni, nu e mâine 20 noiembrie? Am planificat de mult timp..." Dar una dintre cele două femei l-a corectat repede, spunând: "21". "O, 21 noiembrie, mâine este 21 noiembrie, vom avea ultimul meci la Zuanshi", a continuat Zhang.

Un alt bărbat, sub numele Ding Li, a postat şi el pe Twitter acelaşi videoclip şi câteva fotografii noi cu Peng, cu el şi cu alţii. El a scris: "Peng Shuai este cu mine. Suntem la acest restaurant din Beijing care a devenit viral online, tocmai am terminat cina”.

În tweet-ul său, Ding susţine că masa este la Beijing Yibin Guesthouse. Numele restaurantului se potriveşte cu ceea ce este afişat în acest videoclip postat de Hu Xijin, redactor-şef al tabloidul de stat Global Times.