Shuai Peng, fost număr unu mondial în proba de dublu, nu a mai putut fi contactată direct după ce a dezvăluit că a fost violată de un fost vicepremier chinez. După ce acum câteva zile a apărut un mail al ei pe canalul de stat chinez CGTN, WTA a amenințat că va pune piciorul în prag pentru că nu crede că respectivul mesaj este trimis de jucătoarea de tenis.

Shuai PengFoto: MONIKA GRAFF / UPI / Profimedia

Asociația de Tenis Feminin (WTA) a declarat că este pregătită să își retragă turneele din China dacă nu este mulțumită de răspunsul la acuzația de agresiune sexuală a lui Shuai Peng.

Peng nu a mai fost văzută de când a declarat pe rețelele de socializare chinezești, la începutul lunii noiembrie, că fostul vicepremier Zhang Gaoli, a constrâns-o să facă sex și că ulterior au avut o relație consensuală.

Nici Zhang și nici guvernul chinez nu au comentat acuzația ei. Postarea lui Peng pe rețelele de socializare a fost rapid ștearsă, iar subiectul a fost blocat pe internetul puternic cenzurat din China.

WTA a solicitat o anchetă, iar jucătoarele de top din lume, inclusiv Serena Williams și Naomi Osaka, au scris pe Twitter cu referire la acest subiect.

Directorul executiv al WTA, Steve Simon, a declarat joi pentru diverse instituții media americane că asociația va lua în considerare retragerea din China a unor turnee în valoare de zeci de milioane de dolari.

"Suntem cu siguranță dispuși să ne retragem afacerile din China. Siguranța jucătoarelor este mult mai importantă. Femeile trebuie să fie respectate și nu cenzurate", a declarat Steve Simon, conform Reuters.

Hu Xijin, un editor de presă chinez bine conectat la sistemul asiatic, a intervenit în scandal pe Twitter, vineri dimineață, spunând că nu crede că Peng a fost ținta unor represalii.

"În calitate de persoană care cunoaște sistemul chinez, nu cred că Peng Shuai a primit represaliile și represiunea speculate de presa străină pentru lucrul despre care au vorbit oamenii", a declarat Hu Xijin, editorul Global Times, pe Twitter.

Scandalul vine chiar înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, care vor avea loc în februarie 2022. Comitetul Olimpic Internațional nu a vrut să comenteze nimic legat de subiectul dispariției lui Shuai Peng.