Mesajul pentru Novak Djokovic este să plece fără să facă valuri, spune jurnalistul australian David Crowe, șeful departamentului politic de la publicația The Age, director al Clubului Presei și președinte al Press Gallery din Australia.

Novak Djokovic in AustraliaFoto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Reacția jurnalistului vine după ce ministrul imigrației, Alex Hawke, i-a anulat iar viza liderului ATP, decizia fiind sprijinită de premierul Scott Morrison.

”El poate să prelungească situația, dar guvernul vrea ca el să fie conștient că decizia luată potrivit Paragrafului 133C(3) înseamnă că nu va putea primi o viză în următorii trei ani”, a scris Crowe pe Twitter.

”Dar ‘s-ar putea’ să primească una în anii următori pe motive de compasiune”, a spus influentul jurnalist australian.

David Crowe a explicat implicațiile politice ale cazului Djokovic și într-un editorial din The Age:

”În politică, la fel ca în tenis, toată lumea ține scorul - iar Novak Djokovic tocmai a pierdut un meci bazat pe calcule politice elementare.

Scott Morrison a luat decizia rațională de a-l trimite acasă de bogatul lider al tenisului după ce a calculat costul politic enorm al acordării unui tratament special.

Dacă l-ar fi lăsat să rămână, premierul ar fi pus -garantat - cireașa pe un tort de gafe politice cu un strat gros de nebunie politică.

Era de neconceput să se permită jucătorului de tenis nevaccinat să intre ușor în Australia, în condițiile în care acesta îi indusese în eroare pe polițiștii de frontieră cu privire la călătoria sa în Spania și fusese surprins în public în Serbia în timp ce era infectat cu coronavirusul.

Dar factorii politici au fost fundamentali în decizia ministrului imigrației, Alex Hawke, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Morrison.

Guvernul poate vedea că australienii nu sunt dispuși să îi acorde o derogare lui Djokovic când atât de mulți oameni au suportat reguli dure atât de mult timp - chiar și atunci când acest lucru a însemnat închiderea frontierei pentru cetățenii țării.

Acest lucru înseamnă că decizia este cea corectă”.

Djokovic știa că are Covid-19 când s-a întâlnit cu un jurnalist

Novak Djokovic a recunoscut, miercuri, că s-a întâlnit cu un jurnalist când ştia că are Covid-19, descriind acest fapt drept o "eroare de judecată".

Liderul ATP a precizat că după ce a primit rezultatul pozitiv a participat, totuşi, la centrul său de tenis din Belgrad, 18 decembrie, la un interviu pentru L’Equipe”, deoarece "s-a simţit obligat" şi "nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist".

Djokovic a mințit în declarația de călătorie, dar dă vina pe agentul său

Djokovic a mai spus că declaraţia incorectă completată la 1 ianuarie, înainte de călătoria în Australia, "a fost depusă de echipă în numele său”.

"Agentul meu îşi cere sincer scuze pentru greşeala administrativă de a bifa caseta incorectă despre călătoria mea anterioară înainte de a veni în Australia. Aceasta a fost o eroare umană şi cu siguranţă nu deliberată", a adăugat el.

Liderul ATP este încă în vizorul autorităţilor australiene. Acestea reexaminează documentele completate de numărul 1 mondial, nevaccinat şi cu scutire medicală pentru a ajunge la Melbourne.

Potrivit presei australiane, Djokovic ar fi susţinut într-un formular că nu a călătorit în cele 14 zile premergătoare zborului său către Australia. Cu toate acestea, el ar fi părăsit Serbia pentru a se antrena în Spania, în perioada Anului Nou.

S-ar putea să te intereseze pe aceeași temă: