​România a adunat 8 medalii (4 de aur, 2 de argint și 2 de bronz) și a ocupat locul 2 în clasamentul final al Campionatului European de Canotaj. La finalul competiției, Elisabeta Lipă s-a declarat mândră de rezultatele obținute la Szeged (Ungaria).

Canotaj, echipaj al RomanieiFoto: Darko Vojinovic / AP / Profimedia

Canotajul românesc vrea cât mai multe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, spune Elisabeta Lipă

Delegația României a sosit luni la Aeroportul „Henri Coandă”, iar președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS) a afirmat că principalul obiectiv îl reprezintă Jocurile Olimpice de la Paris, unde spune că pot fi înregistrate performanțe chiar mai bune.

„A fost un European greu, care s-a desfăşurat în condiţii vitrege, cu ploaie, vânt, cu dezavantaje pe culoare. Dar aceşti sportivi minunaţi au trecut peste neajunsuri şi au spart gheaţa în acest an, pentru că e prima competiţie oficială pe 2024 după un cantonament extrem de lung. Iar toate aceste sacrificii s-au făcut pentru a fi cât mai buni la Jocurile Olimpice.

Eu sunt foarte mândră de aceste rezultate. Am terminat în clasament pe locul 2 după Team GB (echipa Marii Britanii, care a obținut 10 medalii - n.r.). Team GB care ne ambiţionează să nu ne lăsăm.

Dacă dăm la o parte probele neolimpice şi probele pentru persoanele cu dizabilităţi vedem că de fapt sunt doar cu un titlu continental înaintea noastră. Deci le suflăm în ceafă foarte tare. Iar eu îmi doresc acest rezultat la Jocurile Olimpice. Şi chiar mai bun, pentru că valoarea sportivilor noştri la ora actuală nu este cea adevărată, cea care o vor afişa la Paris” - Elisabeta Lipă, citată de Agerpres.

Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen „au băgat frica în adversari”

După o așteptare de opt ani, România a cucerit aurul în proba de dublu vâsle, categoria usoară, iar președinta ANS le-a lăudat pe Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen.

Și Andrei-Sebastian Cornea şi Marian Florian Enache au impresionat la Szeged, unde au devenit campioni europeni în proba de dublu vâsle.

„Sunt fericită pentru că prima zi de competiţie am încheiat-o cu un titlu european pe care l-am aşteptat opt ani. Şi aici vorbesc despre Ionela (Cozmiuc) şi de Gianina (van Groningen), care, nu ştiu, ori i-a prins bine măritişul, ori pauza, cert este însă că amândouă au revenit la forma lor de invidiat.

Sunt ferm convinsă că la Europene ce am văzut este puţin pe lângă ce vom vedea la ele în continuare. Mi-aş dori enorm de mult ca ele să urce pe cea mai înaltă treaptă la podiumului la Jocurile Olimpice, pentru că se ştie că după Paris categoria uşoară se desfiinţează şi apare beach rowing. Şi ele au toate şansele, mai ales că sunt convinsă că au băgat şi frica în adversari.

Proba la care efectiv am plâns a fost proba de dublu băieţi. Florin (Enache) şi Andrei (Cornea) sunt tiparul canotorului perfect. Ei au dat efectiv recital pe pista de la Szeged, a fost ceva ce nu vă imaginaţi. Au spart gheaţa atât de frumos că mi-e şi frică să mă gândesc cum vor arăta următoarele competiţii pentru această probă” - Elisabeta Lipă, potrivit sursei citate.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, învinse după aproape 5 ani: „Nu sunt roboți”

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au obținut „doar” bronzul în proba de dublu vâsle feminin, după aproape cinci ani în care au cucerit aur după aur, iar Lipă a explicat că acestea „nu sunt roboți”.

„La dublu fete sigur că doare rezultatul, pentru că ne-am obişnuit cu victorii. Dar fetele au parcursul lor, toată lumea vrea să te învingă atunci când demonstrezi atâta timp.

Dar să nu uităm că ele nu sunt roboţi, n-au şuruburi, sunt şi ele două fete, două fete hotărâte, dornice de performanţă atunci când consideră ele că trebuie să o aibă. Pentru că pe lângă ambiţia de care dau dovadă sunt şi foarte încăpăţânate. Şi ştiu ele când şi cum să facă” - Elisabeta Lipă, conform susei menționate.

Medaliile cucerite de România la CE Canotaj 2024

Aur:dublu vâsle feminin, categorie uşoară (Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc), dublu rame feminin (Ioana Vrânceanu şi Roxana Anghel), dublu vâsle masculin (Andrei Cornea şi Marian Enache) și echipajul feminin de 8+1 (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria-Ştefania Petreanu).

Argint:patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), dublu rame masculin (Florin Arteni şi Florin Lehaci)

Bronz:8+1 masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Constantin Adam, Mugurel Vasile Semciuc, Florin Arteni, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci şi Adrian Muntean), dublu vâsle feminin (Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar).