David Popovici s-a întors fără medalie de la Campionatul Mondial de Înot, iar prestațiile sportivului nostru au fost analizate de americanul Kyle Sockwell.

David PopoviciFoto: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Mesajul clar al lui David Popovici la întoarcerea în România

David Popovici poate fi învins doar dacă el coboară la nivelul rivalilor, spune Kyle Sockwell

Într-un interviu pentru Lead.ro, fostul înotător din NCAA a tras câteva concluzii după ce Popovici s-a clasat pe locul 4 în proba de 200 m liber și pe 6 la 100 m liber.

„Rivalii lui David probabil că au aflat, cu ocazia asta, că David poate fi bătut. Dar asta se poate întâmpla doar dacă el coboară la nivelul lor, nu

pentru că ei s-au ridicat la nivelul lui.

Să zicem doar atât: dacă aș fi cineva care-și propune să câștige aurul olimpic la anul la 100 sau la 200, și aș citi declarațiile astea ale lui David, știind contextul în care au fost făcute… aș face bine să trec la muncă acum.

David este într-o situație fără corespondent, prin care au mai trecut și alți mari campioni ai acestui sport; o situație în care, atunci când îi privești evoluția prin prisma standardelor restului lumii, ea poate fi văzută de unii drept un eșec.

Cred că David ar fi primul care ți-ar spune că n-a fost tocmai în elementul lui și că are treabă de făcut acum. În același timp, dacă un 1:44 la 200 de metri liber, și un 47 la 100 de metri liber sunt rezultate ce pot fi descrise drept eșec, sau un rezultat mai puțin decât optim, sau un rezultat din care să învețe…

Asta nu înseamnă decât că David are un plafon incredibil de înalt de aici înainte, pe măsură ce învață să gestioneze statutul pe care și l-a câștigat, acela de superstar” - Kyle Sockwell pentru Lead.

>> Promisiunea lui David Popovici după un CM de Înot fără medalie câștigată

Concluziile expertului Kyle Sockwell după CM de Înot de la Fukuoka

„1. Felul în care înotul avansează este comparabil cu o forță necruțătoare, care, dacă nu țin pasul cu ea, îi va face până și pe cei mai mari înotători să pară muritori.

2. Felul în care gestionează și utilizează David pașii înapoi e similar cu felul în care au făcut-o sau o fac cei mai mari din acest sport. Adică păstrează o gândire pozitivă și rămâne concentrat pe următorii pași în dezvoltarea sa în drumul spre Paris, în loc să lase rezultatele din Japonia să-l consume, să-l convingă cumva că performanțele lui anterioare ar fi fost o întâmplare. Abilitatea de a face asta este o altă unealtă în geanta lui plină de calități speciale care-l diferențiază de restul.

3. Rivalii lui David probabil că au aflat, cu ocazia asta, că David poate fi bătut. Dar asta se poate întâmpla doar dacă el coboară la nivelul lor, nu pentru că ei s-au ridicat la nivelul lui.

Pentru mine, David rămâne un mare, mare favorit în cursa de 200 de metri liber, știind că are abilitatea de a înota distanța în 1:42:99 sau mai bine de atât. Și rămâne un mare favorit, chit că nu la fel de mare ca la 200, în cursa de 100 de metri liber” - Kyle Sockwell pentru Lead.

>> Noul campion mondial, mesaj pentru David Popovici după CM de Înot de la Fukuoka

Rezultatele lui David Popovici la Campionatul Mondial de Înot de la Fukuoka 2023

200 m liber

24 iulie / Serii / 1:45:86

24 iulie / Semifinale / 1:44.70

25 iulie / Finala / 1:44.90 / Locul 4

100 m liber

26 iulie / Serii / 47.90

26 iulie / Semifinale / 47.66

27 iulie / Finala / 47.83 / Locul 6.

David Popovici, dublu campion european și mondial în vara lui 2022

David Popovici a cucerit două medalii de aur la CE Natație de la Roma din august 2022, sportivul nostru fiind de neoprit în proba regină de 100 m liber , dar și în cea de 200 m liber.

Reamintim că în luna iunie a anului 2022, David Popovici a făcut dubla la CM de Natație de la Budapesta, el reușind să se impună în probele de 100 m liber și 200 m liber.

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.