Doctorul biochimist Dorel Tocitu a afirmat că teoria profesorului Jean-Claude Alvarez, specialistul francez care a spus că WADA a condamnat o persoană nevinovată, nu are valoare în cazul Simonei Halep. În plus, acesta consideră că fosta lideră WTA a abordat greșit problema alegând să lupte împotriva unor „coloși”.

Simona HalepFoto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Dorel Tocitu și cazul Simonei Halep: „A câștigat cineva împotriva laboratorului cu proba B pozitivă?! Niciodată!”

Șef al serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului din cadrul Institutului Național de Cercetare Sportivă, Tocitu a comparat situația româncei cu cea a Mariei Sharapova, a explicat că doar sportivul răspunde pentru substanțele găsite în corpul său și spune că fosta lideră WTA ar fi fost suspendată pentru mai puțin timp „dacă ar fi colaborat”.

Ce spune Dorel Tocitu, conform interviului din Gazeta Sporturilor

  • E greu de digerat așa ceva, dar nu trebuie să judecăm după regulile tribunalelor. Controlul doping are alte reguli. Tribunalul respectiv a argumentat un pic acum despre ce este vorba. De la începutul cazului am spus că este o greșeală de a te apuca să te lupți cu acești coloși.
  • Ne uităm la ce au făcut alții înainte. Când Sharapova a fost prinsă cu meldonium a zis: „Ce? Meldonium? Păi eu iau de 16 ani substanța asta! Aoleo, de anul ăsta e pe listă? Nici n-am știut. Eram beată de la Revelion, când m-am uitat în februarie pe lista interzisă era târziu”. Înțelegeți?
  • Știți ce spune regulamentul? Sportivul este răspunzător de orice substanță care se găsește în corpul lui. Și, gata, am încheiat! Că e vinovat, că e nevinovat, că a luat substanța cu magiun de prune, nu contează! Acolo regulile sunt altele decât regulile din tribunalul penal.
  • De la început a fost o strategie greșită. Și acum e. Ok, TAS poate să țină cont și să reducă puțin din suspendare. Dar va fi greu pentru că și acum lucrurile vor merge așa. „Auzi, tu ai dreptate, ești nevinovată, dar trebuie să ne răspunzi la niște întrebări. Cine ți-a recomandat această substanță și cum a ajuns ea în corpul tău?”.
  • Am citit despre domnul de la Paris (n.r. profesorul Jean-Claude Alvarez). Eu am spus teoria asta la vremea respectivă, dar asta s-a terminat. Atunci se putea spune așa. Omul responsabil de suplimente fusese părăsit de iubită, a aflat că aia e o vagaboandă cunoscută pe internet, plângea că primise o lovitură extraordinară și avea pe masă două categorii de substanțe. Substanțele pe care trebuia să le dea Simonei și roxadustatul pe care-l lua el ca să nu se sufoce din cauza supărării. Pentru că plângea și nu vedea bine i-a dat Simonei roxadustat. Ăsta e un om care ia asupra lui responsabilitatea, iar la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul sportivei apare răspunsul: „Uite, nenorocitul ăsta mi l-a dat”. Îl întrebi apoi pe ăla dacă n-a știut ce face. „N-am știut, eram turbat, m-a părăsit iubita. A fost o greșeală și n-am putut să repar nimic”. Concluzia e că ăla e dat afară din sport pe viață, ia și niște bani și s-a terminat. Am găsit vinovatul, am găsit cum a ajuns, sportiva e nevinovată.
  • Prima întrebare este: de ce ai lua un supliment venit din China, când știm că în China, pornind de la hormonul de creștere, sunt probleme complicate?! De ce n-ai lua un supliment mai curățel?! Chiar din China vrei să le iei?!
  • Cele 51 de probe de sânge sunt făcute în speranța că, dacă există ceva în favoarea sportivului, să se ia o decizie în favoarea sportivului.
  • La doping nu poate să vorbească orice laborator. Valoare are numai ce spun laboratoarele acreditate, iar aceste laboratoare ați văzut ce au spus. Ok, profesorul francez a spus: „După metoda mea, am găsit contaminare”. Laboratorul acreditat a zis: „După metoda mea acreditată n-am găsit”.
  • Valoare nu are decât ce spune laboratorul acreditat, să fim bine înțeleși. Ceilalți sunt doar pentru a ne consulta, să înțeleagă ea (n.r. Simona Halep) cum au ajuns substanțele în corpul ei. Are de răspuns la niște întrebări grele și nu trebuie să-și întrebe nici avocatul, nici pe profesor, ci pe bandiți ai domeniului. Înțelegeți ce spun?
  • „Întreabă-i pe ăia! Pe doctorul Fuentes (n.r. Eufemiano Fuentes, implicat într-un scandal uriaș de dopaj în ciclism și atletism), sunt unii mari, dacă vrei să întrebi. Și tu ești nume mare, poți deschide multe uși la niște specialiști, evident, între ghilimele”. Dar până la urmă și ăia sunt specialiști, să nu credeți că sunt neica nimeni. Neica nimeni e ăla din Franța la care s-a dus. Și-a găsit un prieten, ăla i-a zis: „Lasă că te recomand eu! Vorbește profesorul, te scoate din belea”.
  • Sharapova nu a negat nimic, ba chiar a zis: „Nu doar că-l iau, îl iau de 15 ani”. Dintr-o dată a fost o altă judecată. Din momentul în care tu pui la îndoială laboratoarele… A câștigat cineva împotriva laboratorului cu proba B pozitivă?! Niciodată!
  • Cum să nu știe ce i se dă? Are în față 14 pastile. Întreabă: „Pentru ce mi le dai?”. Păi, asta e pentru colagen, asta e să nu faci bătături. Sigur că poate fi păcălit ușor, sportivul nu are posibilitatea de a verifica, de a face analize. Nici nu are timp. Atunci el merge cu niște oameni în care are încredere. Unii îl și pregătesc pentru ziua în care a picat testul pozitiv. Ce spui în ziua aia? Și el repetă zi de zi ca să nu se bâlbâie în ziua respectivă. Nu așteaptă, știe că a comis ceva rău. Dar, repet. Pentru orice substanță dopantă găsită în corpul sportivului este vinovat sportivul. Chiar dacă i-a dat-o cel mai mare doctor.
  • Cine ți le-a dat? Ăsta și cu ăsta. Dacă ai colaborat, atunci spui că sportivul e în afară de subiect, a fost în mâna sistemului. Sistemul câștigă bani. Atunci sportivul primește un an și jumătate de suspendare, iar la apel rămâne un an. Dar când ai pornit lupta împotriva laboratoarelor acreditate…
  • Dumneavoastră credeți să aia dorm liniștiți?! Toată lumea a sărit: „De ce nu dă, domnule, odată verdictul?!” Păi, nu-l dau pentru că și ăia se gândesc. Ideea e că Simona nu s-a dus de la început unde trebuia. Și, din ce citesc, nici acum nu s-a dus unde trebuie.

De știut:

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

S-ar putea să te intereseze și:

>> Simona Halep , suspendată patru ani în procesul de dopaj - Final de carieră?

>> Simona Halep, prima reacție după suspendare: „Sunt şocată şi extrem de dezamăgită / Lupta mea continuă. Voi urma toate căile legale”

>> Ce este Roxadustat, substanța care i-a adus Simonei Halep o suspendare de patru ani

>> Fost antrenor al Simonei Halep, șocat după anunțul suspendării: „Am crezut că în curând o să joace”

>> Reacția celor de la WTA, după suspendarea Simonei Halep: „Este important ca sportivii să cunoască regulile”

>> Ilie Năstase, suspendarea drastică a Simonei Halep și comparația cu cazul Sharapovei

>> Patrick Mouratoglou, după verdictul în cazul Simonei Halep: „Mare păcat. Sper că TAS va vedea adevărul”

>> Mesajul misterios al Serenei Williams după suspendarea de 4 ani primită de Simona Halep

>> Ion Ion Țiriac, răspuns acid după postarea Serenei Williams: „Ce fac acești steroizi, 'campioano'?”