​Ani la rândul, sezonul de zgură a avut puține necunoscute, vorbindu-se doar despre Rafael Nadal și restul. Acum, cu ibericul ajuns la aproape 38 de ani și cu multe probleme medicale, tronul regelui se zgâlțâie serios și așteaptă să fie ocupat. Pe lângă veșnicul pretendent Novak Djokovic s-au mai înscris pe listă jucători precum talentații Carlos Alcaraz și Jannik Sinner.

Rafael Nadal, pe zgura de la Roland GarrosFoto: Kazuki Wakasugi / AP / Profimedia

>> Cum vrea ATP să modifice tenisul - Regulile noi pe care le va testa la Mastersul de la Madrid

Cât de mult mai poate conta Rafael Nadal pe zgura pe care a reușit cele mai importante titluri ale carierei?

Cu turneele de la Houston, Marrakech și Estoril a debutat oficial în această săptămână sezonul de zgură din 2024.

Necunoscuta cea mai mare a ecuației este reprezentată de starea de sănătate a lui Rafael Nadal, cel care de ani buni a dominat de-o manieră categorică bătăliile de pe suprafața roșie.

Cifrele nu mint, iar Rafa are recorduri impresionante pe zgura care „i-a schimbat cariera”, așa cum ibericul preciza la un moment dat.

Vorbim despre 11 titluri la Monte Carlo, 12 la Barcelona, 5 la Madrid, 10 la Roma și 14 la Paris (Roland Garros), toate trecute în dreptul lui Rafa.

Revenit la începutul anului după o pauză de aproape un an, Nadal a arătat o formă bună la Brisbane, dar după înfrângerea dramatică cu Jordan Thompson (meci în care a ratat trei mingi de meci) s-a lovit din nou de probleme medicale.

Rafa a făcut deplasarea în SUA, s-a antrenat în complexul de la Indian Wells, dar nu a mai revenit într-un meci oficial.

Rafa a tot postat filmulețe pe rețelele de socializare în care arată cum se antrenează pe „terre battue”, dar nimeni în afară de cei din echipa sa nu cunosc cu adevărat la ce nivel este ibericul sau dacă el va fi apt din punct de vedere fizic pentru a juca în sezonul de zgură, unul pe care îl iubește atât.

Dacă va fi ferit de noi probleme medicale, Nadal este totuși un jucător de luat în seamă. Nimeni nu cunoaște precum el secretele suprafeței roșii, iar forehandul său încărcat de atâta topspin a făcut mereu ravagii în circuitul ATP.

În plus, dacă va ajunge (să presupunem) la Paris cu câteva meciuri tari jucate în spate și cu un ritm bun de joc, Rafa poate fi capabil de un „ultim dans” pe zgura fierbine de la Porte d'Auteuil.

Nu subestima niciodată o fiară rănită, în acest caz Novak Djokovic

Nole are un început de sezon mult sub așteptări: nu are niciun titlu ATP câștigat, are deja 3 înfrângeri, iar cea mai dureroasă a venit în turneul „de casă” de la Melbourne (învins în semifinalele de la Australian Open de Jannik Sinner).

Recent, Djokerul a anunțat și finalul colaborării de succes cu Goran Ivanisevic, iar debutul sezonului de zgură îl găsește fără un antrenor cu normă întreagă.

Sârbul este însă fără îndoială unul dintre marii favoriți (dacă nu chiar primul) la toate turneele la care va lua parte în următoarele săptămâni.

Cu o vastă experiență la nivel înalt și cu un mental care a făcut diferența în atâtea cazuri, Nole va fi (și) în acest sezon de zgură jucătorul de învins.

Sursa foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Carlos Alcaraz, Jannik Sinner și tinerii dornici de schimbarea generațiilor

De la Carlos Alcaraz se așteaptă înainte de meciurile de pe zgură saltul de calitate arătat în ultimele sezoane pe hard și iarbă (a triumfat la US Open și Wimbledon), titlul de la Roland Garros fiind una dintre marile dorințe ale sportivului născut la Murcia.

Spaniolul a câștigat trofeul la Barcelona în două rânduri (2022, 2023) și la Madrid (2023), dar este totuși prea puțin pentru un fost lider mondial crescut pe suprafața roșie.

Jannik Sinner este fără dubii jucătorul momentului din circuitul ATP (a triumfat în 2024 la Australian Open, Rotterdam și Miami), dar încă nu s-a ridicat la vreun nivel strălucitor pe zgură.

Italianul vine dintr-o școală de tenis care a dat mari campioni de-a lungul timpului pe această suprafață, dar cel puțin momentan Jannik este un jucător mai bun pe suprafețele rapide.

În dreptul elevului lui Darren Cahill reținem în 2023 o semifinală la Monte Carlo, un sfert de finală la Barcelona, optimi la Roma și un modest tur al doilea la Roland Garros.

Sursa foto: Ryan Sun / AP / Profimedia

Nu ar trebui scoși din calcule jucători precum Alexander Zverev, Andrey Rublev, Holger Rune, Casper Ruud, Grigor Dimitrov, Francisco Cerundolo, Nicolas Jarry, Lorenzo Musetti sau (de ce nu) Stefanos Tsitsipas.

Desigur, asta pe lângă eventualele nume surpriză care au apărut constant de-a lungul sezoanelor de zgură.

Cine a câștigat în 2023 turneele importante de pe zgură

Monte Carlo - Holger Rune

Barcelona - Carlos Alcaraz

Madrid - Carlos Alcaraz

Roma - Daniil Medvedev

Roland Garros - Novak Djokovic

Lista totală a turneelor care vor avea loc în sezonul de zgură din 2024

Houston - SUA, ATP 250 (1-7 aprilie)

Marrakech - Maroc, ATP 250 (1-7 aprilie)

Estoril - Portugalia, ATP 250 (1-7 aprilie)

Monte Carlo - Monaco, ATP 1000 (7-14 aprilie)

Barcelona - Spania, ATP 500 (15-21 aprilie)

Munchen - Germania, ATP 250 (15-21 aprilie)

Țiriac Open - România, ATP 250 (15-21 aprilie)

Madrid - Spania, ATP 1000 (24 aprilie-5 mai)

Roma - Italia, ATP 1000 (8-19 mai)

Geneva - Elveția, ATP 250 (19-25 mai)

Lyon - Franța, ATP 250 (19-25 mai)

Roland Garros - Paris, Grand Slam (26 mai-9 iunie)