Rafael Nadal a avut parte de primul test important de la revenirea în circuitul mondial, ibericul cedând dramatic împotriva unui Jordan Thompson aflat într-o zi de grație. Fost lider ATP, spaniolul a ratat trei mingi de meci și a pierdut dramatic calificarea în semifinalele turneului de la Brisbane (de categorie 250), scor 5-7, 7-6(6), 6-3.

Rafael NadalFoto: Patrick HAMILTON / AFP / Profimedia

>> United Cup 2024: Programul semifinalelor, dueluri atractive

Jordan Thompson l-a învins pe Rafael Nadal după un meci electrizant

Nadal (672 ATP și 37 de ani) și Thompson (55 ATP și 29 de ani) au pus în scenă un meci fantastic, poate cel mai intens și mai spectaculos jucat în acest debut de an și de sezon.

Echilibrul a dominat duelul de pe „Pat Rafter Arena”, Jordan reușind să se apere fantastic și să ofere răspunsuri de calitate pentru multe dintre atacurile ibericului.

Primul set a fost unul ajudecat de Rafa „în prelungiri”, scor 7-5. A fost o manșă care a durat o oră și 11 minute.

Meciul a continuat pe aceleași coordonate: raliuri aspre, lovituri adânci alternate cu cele în unghiuri scurte, servicii la exterior, ași și destule lovituri câștigătoare.

Dacă în primul set au fost trei breakuri (două de partea ibericului), manșa a doua s-a dus în tie-break fără vreunul, nu înainte ca Nadal să rateze o minge de meci la 5-4, pe serviciul adversarului.

Tie-break-ul a continuat la fel ca și restul meciului: dramatism și răsturnări de situație.

Spaniolul a avut 3-0, alte două mingi de meci la 6-4, dar a cedat inexplicabil un set care l-ar fi trimis direct la vestiare și la conferința de presă.

Luptătorul Jordan a anulat trei mingi de meci împotriva celui care nu-i lăsase niciun set în precedentele două întâlniri directe.

Australianul a servit impecabil în mare parte din meci și a avut în jocul defensiv și în venirile la fileu armele cu care l-a destabilizat pe mult mai cunoscutul său adversar.

S-a văzut din plin că Jordan este un bun jucător de dublu: a acoperit excelent zona de lângă plasă și a agățat multe dintre loviturile bune ale lui Nadal.

A pus constant presiune pe Rafa cu poziționarea sa de la retur: pe serviciul al doilea, Jordan aștepta mingea cu picioarele în teren, intenția fiind clară: să-i „fure” adversarului cât mai mult din timpul de reacție.

Munca de Sisif a lui Jordan a dat roade, iar australianul a reușit break-ul la 2-1 în decisiv.

De aici totul a fost ceva mai simplu: Rafa a cerut un time-out medical spre finalul manșei, iar Thompson nu a slăbit în niciun fel ritmul. În aceste coordonate s-a ajuns la 5-2 în favoarea lui Jordan.

Până la final nu a mai fost mult: ibericul și-a mai câștigat încă o dată serviciul, iar bravul Jordan a câștigat partida de la lansare, obținând o victorie mare (poate cea mai importantă din carieră) împotriva celui care are în CV 22 de titluri de Grand Slam.

Partida epică de la Brisbane s-a întins pe durata a trei ore și 25 de minute și s-a încheiat la miezul nopții, ora locală.

Rafael Nadal vs Jordan Thompson, rezumatul unui meci thriller

Ultimul punct al partidei, văzut doar din perspectiva lui Jordan Thompson: intensitate, dramatism și bucuria fanilor australieni:

De știut:

  • În urma parcursului de la Brisbane, Rafael Nadal va urca începând de săptămâna viitoare 221 de locuri în ierarhia mondială, el urmând să se afle pe 451 ATP.
  • Rămâne de văzut cât de importante sunt sau nu problemele medicale care l-au făcut pe iberic să ceară un time-out medical în a doua parte a decisivului. Următorul turneu la care Rafa ar urma să participe este Australian Open.
  • De cealaltă parte, Jordan Thompson se află în ATP Live pe locul 47: un salt de opt poziții după calificarea în semifinalele de la Brisbane.

ATP Brisbane, semifinale

Meciurile din semifinalele de la ATP Brisbane vor avea loc sâmbătă și vor putea fi urmărite în direct pe canalele Digisport.

Holger Rune (1) - Roman Safiullin (39 ATP)

Jordan Thompson (55 ATP) - Grigor Dimitrov (2)

Turneul de la Brisbane are loc în perioada 31 decembrie - 7 ianuarie. Face parte din categoria ATP 250, are premii totale în valoare de $739.945, la start se vor afla 32 de jucători pe tabloul principal de simplu, iar campionul en-titre este Kei Nishikori (în 2019).

Australian Open 2024 se va disputa în perioada 14-28 ianuarie la Melbourne.