Revenită pe teren după scandalul de dopaj, Simona Halep a afirmat că vrea să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Paris, dar are o misiune foarte dificilă. După retragerea fostei lidere WTA din barajul cu Ucraina pentru turneul final al Billie Jean King Cup, Mihai Covaliu (președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român) și George Cosac (șeful Federației Române de Tenis) au venit cu explicații.

Simona HalepFoto: Phamai Techaphan / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> OPINIE. Cât de corect este ca Simona Halep să primească wild carduri? Totul a început cu Maria Sharapova, când rusoaica a revenit și ea după dopaj și Halep atunci a contestat-o

Simona Halep „are nevoie de o derogare” pentru a juca la JO 2024, spun FRT și COSR

Una dintre condițiile pe care Simona ar fi trebuit să le îndeplinească pentru a ajunge la Paris era să fie membră a lotului final pentru două meciuri din Billie Jean King Cup în acest ciclu olimpic (10 august 2020 - 24 iunie 2024).

George Cosac a afirmat că prezența la întâlnirea cu Ucraina ar fi fost oricum insuficientă și a dezvăluit că a început demersurile pentru a o ajuta pe Simona să-și îndeplinească visul.

„Nu sunt surprins de această decizie (retragerea Simonei din echipa României - n.r.), pentru că era aproape imposibil să fie pregătită. Timpul este extrem de scurt, are nevoie de câteva luni bune.

Are ca principal obiectiv participarea la Jocurile Olimpice, încearcă să se pună pe picioare pentru JO. Oricum ar fi avut nevoie de o derogare, pentru că nu avea două participări în decursul unui ciclu olimpic. Eu zic că șansele sunt aceleași chiar dacă nu participă acolo.

Vom începe demersurile și ajutați de Comitetul Olimpic Român. Cu domnul Covaliu am avut deja o discuție și s-a arătat interesat să o ajute pe Simona. Vom încerca să facem tot ce ne stă în putință astfel încât ea să fie prezentă la JO” - George Cosac, președintele FRT, potrivit sport.ro.

>> Încă un nume important din tenis spune că Simona Halep nu ar trebui să primească wild carduri

Mihai Covaliu a explicat că va face tot ce ține de el pentru ca Halep să poată reprezenta România la JO 2024, iar una dintre variantele luate în calcul este cererea unui wild card.

​„Se fac eforturi, da. Noi ne dorim ca Simona să fie în echipa olimpică a României. Simona merită acest lucru, mai ales după perioada extrem de dificilă prin care a trecut.

Sunt convins că și ea ar fi mai mult decât fericită să poată lua parte la Jocurile Olimpice și să poată lua o medalie pentru România. E cel mai bun răspuns pe care Simona îl poate da.

Sigur, de aici începe discuția despre punctele ei, pe care le-a avut și pe care poate sau nu să le primească înapoi, despre poziția în clasamentul WTA, totul urmând să fie luat în calcul.

Apoi sigur că ne gândim și la cererea unui wild card, a unei invitații, pentru Jocurile Olimpice” - Mihai Covaliu, președintele COSR, citat de iamsport.ro.

De știut:

  • Simona Halep a reprezentat România în 25 de meciuri de simplu (20 victorii - 5 înfrângeri) și 7 de dublu (2-5).
  • Confruntarea dintre România și Ucraina va avea loc în Fernaninda Beach (Florida, SUA), pe zgură, pe 12 și 13 aprilie.
  • Câștigătoarea se va califica la turneul final al Billie Jean King Cup 2024, iar învinsa va disputa un baraj de menținere în Grupa Mondială.
  • Potrivit site-ului oficial al competiției Billie Jean King Cup, Tecău le-a mai convocat pentru meciul cu Ucraina pe Ana Bogdan (66 WTA), Jaqueline Cristian (82 WTA), Anca Todoni (226 WTA) și Mara Gae (1053 WTA).
  • Din echipa Ucrainei vor face parte Elina Svitolina (17 WTA), Lesia Tsurenko (40 WTA), Yuliia Starodubtseva (137 WTA), Lyudmila Kichenok (28 WTA la dublu) și Nadiia Kichenok (54 WTA la dublu).

>> Simona Halep a revenit în țară - Ce spune despre noul antrenor, participarea la JO și următorul turneu

>> Doi foști lideri WTA și ATP au dat un verdict după schimbul de replici dintre Caroline Wozniacki și Simona Halep