Simona Halep făcea parte din echipa României pentru întâlnirea cu Ucraina din Billie Jean King Cup, dar Federația Română de Tenis a anunțat că fosta lideră WTA nu va fi prezentă la confruntarea din barajul pentru turneul final.

Simona HalepFoto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> OPINIE. Cât de corect este ca Simona Halep să primească wild carduri? Totul a început cu Maria Sharapova, când rusoaica a revenit și ea după dopaj și Halep atunci a contestat-o

Simona Halep s-a retras din echipa României pentru Billie Jean King Cup: „Motive medicale”

FRT a precizat că dubla campioană de Grand Slam nu poate ajuta echipa României din cauza unor probleme medicale.

„Din motive medicale, Simona Halep nu va putea fi prezentă alături de echipa României la confruntarea Billie Jean King Cup împotriva echipei Ucrainei! Însănătoșire rapidă, Simona Halep” - Federația Română de Tenis.

Halep nu a mai jucat pentru România după înfrângerea suferită în semifinale împotriva Franței, scor 3-2, pe 21 aprilie 2019.

Simona a reprezentat România în 25 de meciuri de simplu (20 victorii - 5 înfrângeri) și 7 de dublu (2-5).

De știut:

  • Confruntarea dintre România și Ucraina va avea loc în Fernaninda Beach (Florida, SUA), pe zgură, pe 12 și 13 aprilie.
  • Câștigătoarea se va califica la turneul final al Billie Jean King Cup 2024, iar învinsa va disputa un baraj de menținere în Grupa Mondială.
  • Potrivit site-ului oficial al competiției Billie Jean King Cup, Tecău le-a mai convocat pentru meciul cu Ucraina pe Ana Bogdan (66 WTA), Jaqueline Cristian (82 WTA), Anca Todoni (226 WTA) și Mara Gae (1053 WTA).
  • Din echipa Ucrainei vor face parte Elina Svitolina (17 WTA), Lesia Tsurenko (40 WTA), Yuliia Starodubtseva (137 WTA), Lyudmila Kichenok (28 WTA la dublu) și Nadiia Kichenok (54 WTA la dublu).

>> Încă un nume important din tenis spune că Simona Halep nu ar trebui să primească wild carduri

Mai ajunge Simona Halep la JO 2024? Președintele FRT: „Am început demersurile. Poate se reușește”

Rămâne de văzut dacă acest forfait o va împiedica pe Halep să ajungă la Jocurile Olimpice din această vară.

Una dintre condițiile pe care Simona ar fi trebuit să le îndeplinească pentru a ajunge la Paris era să fie membră a lotului final pentru două meciuri din Billie Jean King Cup în acest ciclu olimpic (10 august 2020 - 24 iunie 2024).

Zilele trecute, George Cosac a afirmat că prezența la întâlnirea cu Ucraina ar fi fost oricum insuficientă, iar președintele Federației Române de Tenis a dezvăluit că a început demersurile pentru a o ajuta pe Simona să-și îndeplinească visul.

„Ea ar fi trebuit să joace pentru România în competiții, pentru ca acest lucru să fie posibil. Așa că prezența în Florida ar ajuta-o.

Mai mult sau mai puțin ar trebui să fie prezentă în SUA, pentru meciul cu Ucraina din cadrul Billie Jean King Cup. Ar fi trebuit să joace de două ori în acest ciclu olimpic, pentru România, dar ea nu a fost. Însă poate reușește să obțină participarea prin alt demers.

Dar ar trebui și clasament, nu? Ori cei de la WTA, cu care am vorbit chiar azi, încă sunt în proces de schimbare a regulilor care privesc direct cazul Halep.

Sunt 59 de sportive acceptate direct și, până la numărul maxim de 64, sunt cinci sportive care primesc tot felul de derogări, invitații. Competiția și-a lăsat o marjă, o portiță, prin care aceste cinci sportive pot beneficia de wild card-uri având în vedere problemele pe care le-au avut.

Da, am început și noi demersurile, cu Federația, cu Comitetul Olimpic, cu toată lumea. Simona poate apela la această metodă.

Având în vedere că se joacă și la Paris, că a fost număr 1 mondial, că a și câștigat un turneu de Grand Slam la Paris (Roland Garros 2018 - n.r.), plus situația prin care a trecut, sigur, pentru că de acolo plecăm… Poate se reușește” - George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, citat de DigiSport.

>> Simona Halep a revenit în țară - Ce spune despre noul antrenor, participarea la JO și următorul turneu

>> Doi foști lideri WTA și ATP au dat un verdict după schimbul de replici dintre Caroline Wozniacki și Simona Halep