​Agenția Americană Antidoping (USADA) a criticat miercuri Agenția Mondială Antidoping (WADA) pentru că insistă cu „jumătăți de adevăr", după ce organismul mondial a publicat un document care prezintă modul în care a gestionat un caz care implică înotători chinezi, informează Reuters.

Zhang YufeiFoto: Attila Volgyi / Xinhua News / Profimedia

WADA dezamăgește toți sportivii curați, spune USADA

WADA este criticată de luna trecută, când New York Times a relatat că 23 de înotători chinezi au fost depistați pozitiv la trimetazidină (TMZ) înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, dar au fost autorizați să concureze după ce au fost exonerați de o anchetă chineză.

WADA a acceptat concluziile unei anchete chineze, conform cărora înotătorii au fost expuși din greșeală la acest medicament, iar cazul nu a fost făcut public.

Într-un document cu „întrebări frecvente” publicat cu câteva zile în urmă, WADA a declarat că există „indicatori puternici că aceste cazuri ar putea fi un caz de contaminare în grup”.

Ca răspuns, USADA a scris miercuri că „faptele și informațiile susțin, de asemenea, o constatare de dopaj intenționat coordonat, astfel încât WADA ar fi trebuit să inițieze o anchetă privind sursa acestor teste pozitive. Dar nu a făcut-o, dezamăgind toți sportivii curați”.

Un purtător de cuvânt al WADA a declarat că organizația își menține conținutul fișei sale de întrebări frecvente și că „a urmat fiecare proces și linie de anchetă atunci când a analizat acest dosar”.

„Pe baza științei și a faptelor verificabile, precum și a consilierilor juridici externi, WADA a decis să nu facă ceea ce ar fi fost în mod inevitabil un apel sortit eșecului la Curtea de Arbitraj Sportiv.

Până în prezent, nu a fost prezentată nicio dovadă care să ne schimbe poziția în această privință. Continuă să se facă acuzații foarte grave și defăimătoare la adresa WADA fără nici măcar o fărâmă de dovadă în sprijinul lor. WADA continuă să respingă aceste acuzații ca fiind complet nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

WADA a declarat săptămâna trecută că va lansa o revizuire independentă cu privire la modul în care a gestionat cazul, pe fondul unei reacții ample, după ce USADA a cerut o revizuire completă a organismului mondial pentru a restabili încrederea înainte de Jocurile Olimpice de la Paris.

„Faptul că se dublează cu jumătăți de adevăr și raționamente în interes propriu pentru a nu-și aplica propriile reguli este profund îngrijorător. Cei care apreciază fair-play-ul rămân complet nemulțumiți de răspunsurile oferite de WADA în ceea ce privește ascunderea sub preș a 23 de teste pozitive”, a declarat USADA.