La doi ani și patru luni distanță de la ultimul meci disputat în circuitul ATP, Ivo Karlovic (va împlini 45 de ani pe 28 februarie) și-a anunțat retragerea oficială din tenis.

Ivo KarlovicFoto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

>> Simona Halep, mesaj după audierile de la TAS: „Coșmarul a luat sfârșit”

Ivo Karlovic s-a retras din tenis

Uriașul de 2.11m a jucat ultima oară la Indian Wells 2021 (3-6, 6-7 vs Emilio Gomez), iar miercuri a anunțat că nu va mai reveni în sportul în care deține mai multe recorduri.

De știut despre cariera lui Ivo Karlovic:

  • Karlovic este cel mai înalt jucător din istorie care a ajuns în Top 15 ATP. Croatul de 2.11 a ocupat locul 14 în 2008, după ce l-a învins pe Roger Federer (lider mondial la acea vreme) la Cincinnati Masters.
  • De-a lungul carierei, Karlovic a câștigat opt turnee ATP: Houston, Nottingham, Stockholm (2007), Nottingham (2008), Bogota (2013), Delray Beach (2015), Newport și Los Cabos (2016). Ivo a jucat alte 11 finale.
  • A câștigat Cupa Davis cu echipa Croației în 2005.
  • A câștigat două titluri ATP la dublu și a ajuns până în semifinale la Australian Open 2010.
  • A deținut recordul pentru cei mai mulți ași din istoria circuitului ATP (13.728). Croatul a fost depășit de John Isner în iulie 2022 (americanul și-a încheiat cariera cu 14.470 de ași).
  • A deținut și recordul pentru cel mai rapid serviciu din istorie (251 km/h la Cupa Davis 2011), dar a fost depășit de trei jucători: Sam Groth (263 km/h la Busan Challenger 2012), Albano Olivetti (257.5 km/h la Bergamo Challenger 2012) și John Isner (253 km/h la Cupa Davis 2016).
  • Karlovic deține recordul pentru cei mai mulți ași într-un meci din circuitul ATP (45), Australian Open (75), Roland Garros (55), US Open (61) și Cupa Davis (78 - record personal).
  • A jucat 801 tiebreak-uri (398 câștigate - 403 pierdute) în 717 meciuri (371 câștigate - 346 pierdute).
  • Cea mai bună performanță la turneele de Grand Slam o reprezintă calificarea în sferturi la Wimbledon 2009. A mai ajuns în optimi la Australian Open (2010) și US Open (2016) și în turul trei la Roland Garros (2014, 2016).
  • Ivo a ajuns în finala de la Pune 2019 la vârsta de 39 de ani și a devenit cel mai vârstnic finalist de la Ken Rosewall (43 de ani) la Hong Kong 1977.

>> Doi foști lideri WTA și ATP îl văd vinovat pe Patrick Mouratoglou: „A manipulat-o pe Simona Halep”

>> VIDEO Carlos Alcaraz, cel mai scurt meci al carierei: S-a accidentat după două puncte jucate

Scrisoarea prin care Ivo Karlovic și-a anunțat retragerea din tenis

„Dragi fani și prieteni, sper ca această postare să vă găsească pe toți bine dispuși și cu un backhand puternic!

Unii dintre voi au observat că a trecut ceva timp de când nu am mai jucat un turneu și încă mă întreabă zilnic dacă și când mă voi întoarce în circuit. Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar prin această scrisoare vreau să fac totul oficial și să îmi anunț în sfârșit retragerea.

Am avut o carieră foarte satisfăcătoare, neortodoxă și lungă, pornind de la începuturi extrem de umile, mai ales pentru un jucător de tenis. Croația era o țară foarte diferită în anii '80 și '90, când am crescut, și sunt foarte mândru de realizările mele și de lucrurile peste care am reușit să trec.

Aș dori să le mulțumesc tuturor antrenorilor și oamenilor care au fost implicați și au contribuit la dezvoltarea mea ca jucător de tenis. Fără voi, această călătorie norocoasă nu ar fi fost posibilă.

Familia mea mi-a oferit un sprijin extraordinar și îi iubesc enorm. Aștept cu nerăbdare să continui să petrec timp cu ei făcând lucruri care sunt importante pentru noi și care ne împlinesc.

Tuturor celor care ați fost fani și susținători de-a lungul anilor, vă mulțumesc că ați făcut parte din călătoria mea. Vă iubesc pe toți și sper să ne revedem.

Voi rămâne aproape de tenis și voi încerca să împărtășesc cunoștințele mele și toate experiențele incredibile din turnee cu noile generații de jucători de tenis. Călătoria continuă și concentrarea se reorientează. Sunt recunoscător” - Ivo Karlovic pe X (fostul Twitter).

>> WTA Dubai: Sorana Cîrstea vs Donna Vekic - Ora de start și cine transmite meciul din optimi