​În toată perioada petrecută în centrul de presă de la Roland Garros am fost înconjurat de jurnaliștii spanioli (ocupă locurile de lângă). Zâmbitori, puși mereu pe glumă, foarte amabili și amestecând de multe ori discuțiile despre tenis cu cele despre fotbal (subiecte despre Real Madrid, Barcelona, plecarea lui Benzema etc).

Carlos AlcarazFoto: Jean Catuffe/Dppi / Zuma Press / Profimedia

>> VIDEO Rusoaica Daria Kasatkina și „cel mai urât moment” după înfrângerea cu ucraineanca Elina Svitolina

Au un farmec aparte și este plăcut să stai în apropierea lor - transmit o energie pozitivă.

Trebuie să recunosc însă că am simțit în câteva rânduri un pic de invidie urmărindu-i în toată această perioadă.

De ce invidie? Pentru că au jucători mulți care ajung în fazele superioare și chiar dacă Rafael Nadal lipsește de la Paris jurnaliștii iberici au speranțe importante la o posibilă finală masculină - să nu uităm că-l au pe Carlos Alcaraz, liderul mondial.

Rafael Nadal, de neînlocuit - Carlos Alcaraz, o mare promisiune

Odată cu eliminarea Irinei Begu am rămas fără jucătoare pe tablourile principale de simplu (la bărbați oricum nu mai avem pe nimeni de câțiva ani) de la Paris, iar atenția a fost mutată spre sportivii din celelalte țări.

Curios să aflu mai multe despre starea lui Rafael Nadal, am stat de vorbă cu unii dintre vecinii mei. Speranțele lor cele mai mari sunt acelea că „Regele zgurii” se va recupera bine după intervenția chirurgicală suferită recent și că la anul îl vom vedea din nou pe zgura pariziană (chiar dacă va avea 38 de ani la acel moment).

Ei îl cunosc bine pe Rafa (unul dintre jurnaliști mi-a mărturisit că Nadal l-a găsit pe el în circuit și nu invers) și știu că va face totul pentru a reveni măcar încă o dată pe Philippe Chatrier.

În ceea ce ar putea fi „ultimul dans” pentru cel care a ridicat trofeul pe Chatrier în 14 rânduri.

„Nu-i simțiți prea mult absența lui Rafa, nu? Doar îl aveți pe Carlitos”, a fost întrebarea care i-a stârnit puțin pe unii dintre ei.

„Da, este o foarte mare promisiune Carlitos, dar nu va putea fi niciodată comparat cu Rafa. Cel puțin nu în acest moment al carierei”, mi-a răspuns sec unul dintre ei, reprezentant al EFE.

Spania are nouă jucători în prima sută mondială: Alcaraz, Nadal, Carreno Busta, Bautista Agut, Davidovich Fokina, Zapata Miralles, Carballes Baena, Ramos-Vinolas și Jaume Munar.

Așa cum era de așteptat, marile speranțe ale vecinilor de birou sunt îndreptate către Alcaraz.

Spania are de asemenea patru sportive în top 100 WTA, iar ultima rămasă în competiție la Paris a fost Sara Sorribes Tormo (a fost învinsă după un meci de trei ore și 51 de minute de Beatriz Haddad Maia în optimi).

„Urmează cele două finale: prima cu un Stefanos (n.r. Tsitsipas) pe care-l domină în primul rând din punct de vedere mental, iar apoi marele duel cu Djokovic”, este părerea jurnaliștilor veniți din Spania.

Alcaraz are 4-0 în meciurile directe cu Tsitsipas (două dintre victorii venind chiar pe zgură: Barcelona 2022, 2023), iar cu Nole are avantaj minim: 1-0 (succes venit în semifinalele de anul trecut de la Madrid).

Rafael Nadal - 37 de ani, 22 de titluri de Grand Slam

Carlos Alcaraz - 20 de ani, un titlu de Grand Slam.

>> Bella Ciao cu Novak Djokovic

>> Ucraineanca Elina Svitolina și belarusa Aryna Sabalenka, duelul declarațiilor înaintea meciului din sferturi