Ucraineanca Elina Svitolina și belarusa Aryna Sabalenka au eliminat adversare incomode în optimile de la Roland Garros, iar cele două sportive au vorbit despre duelul tensionat (în contextul războiului din Ucraina) care va avea loc în sferturile Grand Slamului de la Paris.

Elina SvitolinaFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svitolina și Sabalenka s-au mai întâlnit de două ori în circuitul WTA și și-au împărțit victoriile: ucraineanca s-a impus la Strasbourg 2020 (6-2, 4-6, 6-4), iar belarusa a câștigat la Wuhan 2018 (6-4, 2-6, 6-1).

Elina Svitolina și meciul cu Aryna Sabalenka: „Voi da 110% pentru Ucraina”

Elina, care a născut în octombrie 2022 și revine treptat în elita tenisului feminin (locul 73 în clasamentul WTA Live), a învins deja două jucătoare din Rusia pe zgura pariziană (deși partida cu Kasatkina nu a avut aceeași încărcătură emoțională - Daria a criticat războiul comandat de Vladimir Putin) .

Svitolina a afirmat că vrea să o învingă pe Sabalenka pentru țara ei și și-a stabilit un obiectiv măreț: câștigarea Roland Garrosului.

„A fost important pentru mine să mă gândesc la fiecare meci în parte, să am cea mai bună mentalitate posibilă, fără să gândesc în avans. La Paris mă simt excelent. Încă din primul tur, oamenii m-au încurajat, sunt foarte recunoscătoare.

Nu mai am presiunea pe care o aveam înainte de a naște, înainte de a lua această pauză. Încă pun multă presiune pe mine, dar am mai puțină din exterior.

Ultimele două meciuri le-am jucat împotriva unor jucătoare din Rusia, așa că, dacă va fi Sabalenka, va fi la fel pentru mine, voi da 110% pentru Ucraina.

Acum mă concentrez pe recuperare, iau foarte în serios acest proces. Știu că în acest moment trebuie să am grijă și să fiu foarte atentă. Mi-ar plăcea să câștig aici marele trofeu, acesta ar fi visul. Dar vreau să rămân concentrată pe următorul meci” - Elina Svitolina.

  • Jucătoarele învinse de Svitolina la Roland Garros 2023: Martina Trevisan (24 WTA), Storm Hunter (204 WTA), Anna Blinkova (56 WTA), Daria Kasatkina (9 WTA).
  • Elina a ajuns pentru a patra oară în sferturile de finală ale Grand Slamului de la Paris, după edițiile din 2015, 2017, 2020.

Aryna Sabalenka: „Trebuie să am răbdare în meciul cu Elina Svitolina”

Sabalenka a refuzat să mai vină la conferințele de presă de la Paris (se ferește de întrebările politice pe care jurnaliștii i le adresează), dar a oferit un interviu pentru un corespondent WTA.

După ce a explicat cât de dificil a fost meciul cu Sloane Stephens, Aryna a prefațat întâlnirea cu Svitolina.

„Svitolina joacă un tenis foarte bun aici, se mișcă bine. Este o altă jucătoare care va alerga mult și va întoarce multe mingi și trebuie doar să am răbdare și să aștept ca lovitura aia perfectă să termine punctul. Trebuie să intru cu încredere, să lupt și să arăt cel mai bun tenis al meu.

Sunt foarte mulțumită și fericită de parcursul meu de până acum. Sunt condiții dificile pentru mine - zgura e mult mai lentă decât la Madrid, de exemplu - și sunt foarte bucuroasă că mă descurc și ofer un tenis de calitate” - Aryna Sabalenka.

  • Jucătoarele învinse de Sabalenka la Roland Garros 2023: Marta Kostyuk (39 WTA), Iryna Shymanovich (214 WTA), Kamilla Rakhimova (82 WTA), Sloane Stephens (30 WTA).
  • Calificarea în sferturi reprezintă cea mai bună performanță înregistrată de Aryna la Grand Slamul de la Paris.

Turneul de la Roland Garros se dispută în perioada 28 mai - 11 iunie, are premii totale în valoare de 49.6 milioane de euro, iar aceasta este ediția cu numărul 127. Campionii en-titre sunt Iga Swiatek și Rafael Nadal (de 14 ori câștigător la Paris).