​Se aude „Bella Ciao” în tribunele de pe Chatrier (fanfara și-a făcut din nou datoria) într-o zi de duminică în care lumea se simte bine, profită de vremea frumoasă și de tenis. Muzică și pe teren, Novak Djokovic fiind responsabil cu acordurile. Meciul cu Juan Pablo Varillas (locul 94 ATP) a fost unul de vacanță pentru sârb (6-3, 6-2, 6-2), ultimul teoretic mai lejer, din sferturi ieșind în cale adversarii care ar putea pune probleme.

Novak DjokovicFoto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

>> INTERVIU - Viitorul tenisului fără Federer, Nadal și Djokovic - Plus cazul Simonei Halep: „Sacrifici pe cineva care nu mai are 15 sau 20 de ani”

>> Migrenele lui Nole și relația greu de explicat cu publicul francez

Novak Djokovic, calificare facilă cu Juan Pablo Varillas - Sârbul va da peste Karen Khachanov în sferturile de la Paris

Lumea vrea spectacol, raliuri spectaculoase, un meci de care să-și aducă aminte peste ani. Juan Pablo intră însă timorat pe teren, pare copleșit de imensitatea arenei centrale de la Paris și dă senzația că a jucat tot meciul cu frâna de mână trasă.

Li se întâmplă însă multora să pară în reluare sau cu frâna de mână trasă pe teren atunci când dau peste „balaurul din Serbia”. Vorbim totuși de factorul Nole, cel care la cei 36 de ani împliniți destul de recent pare mai verde ca oricând din punct de vedere fizic.

Djokerul pune piciorul în prag de la primul schimb, domină cu autoritate meciul, cu toate că nu a lăsat în niciun moment senzația că se apropie de nivelul său superior.

Ajuns la o bornă incredibilă în ceea ce privește experiența, Nole forțează doar atât cât e nevoie. Știe că ce este mai greu de-abia acum încolo începe și nu face risipă de energie.

Fostul lider ATP joacă având grijă de consum, precum un șofer care atinge discret accelerația propriei mașini.

Prima fază care iese din tipare are loc la 4-2 (primul set) în favoarea favoritului: perfecționist din fire, Nole gesticulează și comentează către loja sa după ce pierde un punct.

Publicul francez simte din nou nevoia să intervină, iar Djokerul se trezește huiduit din senin. Așa cum zicea și zilele trecute la una dintre conferințele de presă, Novak nu mai înțelege nimic din reacția unora dintre spectatori.

Varillas ajunge să conducă pentru prima dată pe tabelă după aproape o oră și jumătate (1-0 în setul al treilea), iar în lipsa unui adevărat duel pe teren unii dintre fani încep să stârnească amuzamentul general prin diverse încurajări pestrițe. Finalul de meci vine cu celebrele valuri, iar Nole aplaudă în rachetă atmosfera făcută de fani.

Deși a făcut două victime celebre până la faza optimilor (Roberto Bautista Agut - cap de serie 19 - și Hubert Hurkacz - favorit 13), Juan Pablo a părut doar un sparring partner în meciul de duminică.

Nole și-a făcut în primul rând meciul ușor datorită primului serviciu. Returul a pus presiune constantă pe adversar, iar venirile la fileu au avut procentaje foarte mari de reușită. Victoria a venit firesc, după mai puțin de două ore de joc (o oră și 58 de minute mai exact), scor 6-3, 6-2, 6-2.

De știut:

  • Calificat în sferturi, Djokerul a trecut pe rând de Aleksandar Kovacevic, Marton Fucsovics, Alejandro Davidovich Fokina și acum Juan Pablo Varillas.
  • Djokerul va da în următoarea partidă peste Karen Khachanov (al 11-lea favorit). Rusul a trecut duminică de Lorenzo Sonego în patru seturi.
  • De-a lungul timpului, Nole și Karen s-au întâlnit de nouă ori, sârbul conducând cu un categoric 8-1.
  • Singura victorie a lui Khachanov a venit în 2018, la Mastersul de la Paris (hard indoor).
  • De la acel moment însă, sârbul a mai câștigat alte șapte partide. Două dintre ele au venit chiar pe zgură (Roland Garros 2020: 6-4, 6-3, 6-3 și Belgrad: 4-6, 6-1, 6-2).
  • Nole a câștigat titlul de la Roland Garros la edițiile din 2016 și 2021.
  • Dacă se va impune pe zgura pariziană, sârbul va deveni jucătorul cu cele mai multe titluri de Grand Slam din istoria tenisului (momentan, el se află la egalitate cu Rafael Nadal - câte 22).