Excluși de la Wimbledon în urma invaziei din Ucraina, sportivii din Rusia și Belarus vor putea participa la turneul de Grand Slam de la Roland Garros, însă vor trebui să respecte anumite condiții.

Roland Garros 2021Foto: rolandgarros.com

Astfel, Amelie Mauresmo, directoarea turneului parizian, a avertizat că vor fi sancționați jucătorii care îl vor elogia pe preşedintele rus Vladimir Putin, informează EFE.

„Suntem în conformitate cu ceea ce au decis miniştrii sportului din Uniunea Europeană. Nu vom găzdui echipe, ci sportivi individuali (ruşi sau belaruşi). Evident, dacă un sportiv se manifestă pro-Putin în faţa presei, atunci vor exista sancţiuni”, a spus Mauresmo, fost lider al clasamentului WTA, într-un interviu acordat postului de radio France Inter.

Aceasta a subliniat că „principiul neutralităţii” va fi impus la turneul din capitala Franţei, fără imnuri sau drapele ale Rusiei sau Belarusului.

Fosta jucătoare de tenis, în vârstă de 42 de ani, a apreciat că „nu există o decizie corectă” pe un subiect atât de spinos precum războiul din Ucraina, scrie Agerpres.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Jucătoarele de tenis ucrainene, precum Elina Svitolina și Marta Kostyuk, au criticat participarea colegelor din Rusia. Turneul de la Wimbledon, unul dintre cei patru de Grand Slam din circuitul profesionist, i-a exclus pe jucătorii ruşi şi belaruşi în urma invaziei din Ucraina.

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.