​Ucraineanca Elina Svitolina, fostă ocupantă a locului 5 în clasamentul WTA, cere excluderea din circuit a jucătorilor din Rusia şi Belarus dacă nu vor denunţa războiul din Ucraina, informează miercuri AFP, în ziua în care Wimbledon a decis că sportivii din aceste țări nu vor fi autorizaţi să participe la ediţia sa din 2022.

Elina SvitolinaFoto: Julio Cesar AGUILAR / AFP / Profimedia

OFICIAL: Jucătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Wimbledon 2022

Elina Svitolina, care nu a mai concurat în turnee în ultimele săptămâni, a cerut ca ruşii şi belaruşii să fie excluşi din întreg circuitul dacă nu se poziţionează clar împotriva războiului, în termenii precizaţi de ea.

„Solicităm ca WTA (care gestionează circuitul profesionist feminin), ATP (circuitul profesionist masculin) şi ITF (Federaţia internaţională) să se asigure că jucătorii ce reprezintă Rusia şi Belarusul răspund la următoarele întrebări:

1. Susţineţi invadarea Ucrainei de către Rusia şi Belarus şi deci războiul care a fost provocat de aceste două ţări?

2. Sprijiniţi activităţile militare ruseşti şi belaruse în Ucraina?

3. Susţineţi regimurile Putin şi Lukaşenko?", se scrie într-un comunicat postat de Svitolina pe reţelele de socializare.

„În funcţie de răspunsuri, cerem excluderea şi suspendarea sportivilor ruşi şi belaruşi din toate competiţiile internaţionale, aşa cum a procedat Wimbledon”, continuă acest text, postat şi de alte jucătoare ucrainene.

„Vine un moment când tăcerea seamănă cu trădarea, iar acest moment a venit”, a conchis textul.

Svitolina a estimat că declaraţiile făcute de unii jucători ruşi şi belaruşi împotriva războiului nu au fost suficient de virulente.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open, scrie Agerpres.