Victoria Azarenka, care a criticat în trecut acțiunile armate ale Rusiei împotriva Ucrainei, nu este de acord cu excluderea jucătorilor de tenis din Belarus de la Wimbledon 2022.

Victoria AzarenkaFoto: Charles Baus/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

A 65-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Fostă lideră a ierarhiei mondiale, Azarenka a criticat organizatorii de la Wimbledon pentru decizia de a nu permite jucătorilor din Rusia și Belarus să evolueze la Grand Slamul englez.

Anterior, jucătoarea din Belarus se declara „devastată” de războiul pornit de Rusia în Ucraina și afirma că este aproape de toți cei afectați de aceaată tragedie.

Victoria Azarenka: „Eu am condamnat războiul, dar tot nu voi putea participa la Wimbledon”

„Ar trebui să existe o reacţie a WTA la decizia Wimbledon de a exclude sportivii.

Dacă mă întrebaţi dacă sunt de acord cu organizatorii de la Wimbledon sau dacă le văd raţionamentul după ce am fost la o convorbire personală cu ei, nu le văd raţionamentul.

Nu are sens şi nu se leagă de ceea ce spun ei. Mi-am exprimat foarte clar poziţia în această problemă. Nu voi susţine niciodată războiul. Nu voi susţine niciodată violenţa. Nu voi găsi niciodată justificări pentru asta. Asta este tot ce pot spune în acest moment.

Este posibil să-i dau în judecată pe organizatorii Wimbledon. Nu sunt sigură. Este o problemă complicată” - Victoria Azarenka.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.

Federaţia Belarusă de Tenis a afirmat, într-un comunicat de presă, că excluderea jucătorilor de tenis din Rusia şi Belarus de la Wimbledon 2022 din cauza războiului din Ucraina doar „incită la ură şi intoleranţă”.​