Shamil Tarpishchev, președintele Federației Ruse de Tenis, a comentat decizia organizatorilor de la All England Club de a nu le permite sportivilor din Rusia și Belarus să participe la Wimbledon.

Daniil Medvedev si Shamil TarpishchevFoto: Manu Fernandez / AP - The Associated Press / Profimedia

Șeful tenisului din Rusia a afirmat că decizia reprezintă o încălcare a drepturilor omului și a anunțat că o va contesta în fața instanței.

„Lucrăm la această problemă din punct de vedere legal. Toate organizațiile sportive susțin participarea noastră, trebuie să lucrăm și apoi să luăm o decizie.

Aceasta este o încălcare a drepturilor omului, un nonsens. Deși toată lumea din tenis ne susține, Anglia se pune de-a curmezișul.

Această problemă este acum analizată de o echipă de avocați. Sportivii nu ni se opun, ba dimpotrivă. Djokovic a numit această decizie nebună și consider că are dreptate.

ATP și WTAau transmis că ar trebui să ne fie permis să participăm. Decizia englezilor este o încălcare a tuturor normelor și regulilor. Avocații vor rezolva problema, am încredere!” - Shamil Tarpishchev, citat de Eurosport.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.

Citește și:

OFICIAL: Jucătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Wimbledon 2022

Elina Svitolina cere excluderea din tenis a jucătorilor din Rusia și Belarus care nu denunță războiul din Ucraina

Martina Navratilova, devastată de interzicerea rușilor de la Wimbledon: „Această decizie nu va face pe nimeni să se simtă mai bine”