​Fosta jucătoare de tenis Martina Navratilova, cu 18 titluri la simplu şi 41 la dublu în turneele de Grand Slam, a criticat decizia organizatorilor de la Wimbledon de a interzice participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la al treilea turneu de Grand Slam al anului.

Foto:

Navratilova, care a câștigat de nouă ori turneul de la All England Club, a declarat că a fost „devastată” la aflarea deciziei.

„Sunt dezamăgită, îmi vine să plâng. Suspendarea este o greșeală. Simpatizez cu adevărat cu întregul popor ucrainean, dar acest pas este complet inutil. Este o decizie greșită. Se întâmplă atât de multe lucruri rele în lume în tot acest timp, iar această decizie nu va face pe nimeni să se simtă mai bine.

Mulți jucători din Rusia și Belarus s-au pronunțat împotriva așa-zisei operațiuni speciale. Iar acum ei pot juca doar după ce părăsesc țara. Eu a trebuit să fac acest lucru în 1975 din cauza regimului totalitar. Acum vrem ca ei să o facă din cauza politicii.

Pot înțelege suspendarea echipelor naționale, dar nu la nivel individual, atunci este greșit. Mi-aș dori foarte mult ca această decizie să fie anulată, dar cred că este prea târziu. Acum cred că e mult mai ușor să o acceptăm decât să o anulăm” - Martina Navratilova, citată de Telegraph.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.

Citește și:

OFICIAL: Jucătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Wimbledon 2022

Novak Djokovic, poziție clară în privința interzicerii sportivilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon: „E o nebunie”

Elina Svitolina cere excluderea din tenis a jucătorilor din Rusia și Belarus care nu denunță războiul din Ucraina

ATP și WTA critică Wimbledon pentru interdicția „nedreaptă” impusă jucătorilor din Rusia și Belarus